in

NiSi 15mm F4 ultragroothoek – Eerste NiSi objectief


12 januari 2021, 09:23

Filtermerk NiSi heeft haar eerste objectief gepresenteerd. De splinternieuwe NiSi 4/15 15mm F4 ultragroothoek wordt leverbaar voor Sony FE, Canon RF en Nikon Z fullframe systeemcamera’s en voor het APS-C Fujifilm X-systeem.

NiSi heeft een uitstekende naam als fabrikant van hoogwaardige ‘vierkante’ filtersystemen, maar nu zet NiSi de volgende stap door haar kennis van hoogwaardig glas te gebruiken voor de ontwikkeling van een eerste eigen objectief: de NiSi F4/15.

Sun stars

De nieuwe 15mm F4 heeft een beeldhoek van 112 graden (78 graden bij APS-C) en een 10-bladig diafragma om zogeheten ‘sun stars’ te creëren en diffractie te voorkomen. Bij het optisch ontwerp is de sensor van mirrorless camera’s het uitgangspunt geweest, wat betekent dat NiSi aandacht heeft besteed aan een maximale scherpte tot aan de randen van het beeld. In het optische ontwerp zijn daarom 12 lenselementen van hoogwaardige optisch glas verwerkt, waaronder 2 ED-lenselementen en 1 dubbel asferisch lenselement. De door NiSi zelf ontwikkelde antireflectie-coating voorkomt ongewenste flare en ghosting.

Volledig van metaal

De behuizing van het objectief is volledig van metaal, wat in combinatie met het glas het gewicht van 470 gram verklaart. De filterdraad is 72mm en de rand hiervan valt ruim om de bolle frontlens heen, zodat je zowel vierkante systeemfilters als ronde schroeffilters kunt gebruiken. Je stelt de NiSi 15mm handmatig scherp, waarbij de scherpstelslag lang en soepel is zodat je met grote nauwkeurigheid kunt focussen. De kortste instelafstand is slechts 20 centimeter.

Prijzen en beschikbaarheid

De NiSi 15mm voor Sony FE, Canon RF en Nikon Z is vanaf eind januari leverbaar voor € 479,-. De Fujifilm X-versie wordt eind februari verwacht.
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo stel je je reportageflitser in

Meteen het optimale beeld maken, of toch bewerken?