in

Nog meer kunstmatige intelligentie met Adobe Photoshop 2021


26 oktober 2020, 16:17

Adobe heeft Photoshop 2021 gepresenteerd. De nieuwe versie 22.0 voor desktop-gebruikers heeft nog meer kunstmatige intelligentie, door Adobe Sensei AI power genoemd, en de iPad-variant heeft live streaming gekregen.

Neural Filters

Een belangrijk nieuw onderdeel van PS 2021 zijn de nieuwe ‘neural filters’. Deze nieuwe filters zijn gebaseerd op Adobe’s ‘Sensei” kunstmatige intelligentie, en je kunt er bijvoorbeeld heel eenvoudig oude zwartwit foto’s mee restaureren en inkleuren, maar ook gezichtsuitdrukkingen mee aanpassen. Deze non-destructieve filters omvatten onder andere Skin Smoothing voor het glad trekken van de huid bij portretten, en Smart Portrait, waarmee je bijvoorbeeld de leeftijd, gezichtsuitdrukking en de houding van je model kunt veranderen. Met eenvoudige schuifregelaars kun je inzoomen op delen van een beeld of in enkele seconden iemands uitdrukking, leeftijd, blik of houding wijzigen, belooft Adobe. Voor portretwerkers is het ook wel nuttig om te weten dat je bijvoorbeeld ook de lichtval achteraf kunt corrigeren, waarmee je dus razendsnel een studioshoot exact naar wens kunt corrigeren.

De hemel wisselen

Ook biedt de nieuwe Photoshop nu de mogelijkheid om eenvoudig de hemel aan te passen. Je kunt snel de lucht van bijvoorbeeld een landschapsfoto selecteren en vervangen, waarbij direct de kleuren van het landschap automatisch aan de nieuwe lucht worden aangepast. Handig voor situaties waarin het weer niet perfect was: binnenkort is het dus altijd zomer met Adobe! Ook de selectie-tool is onder handen genomen en verder verfijnd met AI-functionaliteit waardoor je bijvoorbeeld haren beter kunt selecteren. Daarnaast kun je eerder opgeslagen versies van je werk in de cloud rechtstreeks in Photoshop openen.

Ontdekken

In de PS-app vindt je ook het gloednieuwe deelvenster Ontdekken, waarmee je nieuwe Photoshop-tools, praktische zelfstudies, artikelen en snelle handelingen kunt vinden om je PS-vaardigheden uit te breiden.
‘Ontdekken’ biedt een volledig nieuwe leer- en zoekfunctie en geeft aanbevelingen die zijn gebaseerd op je vaardigheden en je werk. En verder? Wel er is nog een patroonfunctie toegevoegd, en een functie ‘Actieve vormen’ voor het wijzigen van lijnen, rechthoeken, driehoeken en meer. Je kunt bovendien slimme objecten herstellen en er zijn nieuwe plug-ins voor Photoshop 2021.

Photoshop op iPad

Ook voor de iPad zijn er verbeteringen doorgevoerd, zoals een livestream-functie, een formaataanpassingstool en de mogelijkheid om, net als bij de desktop-versie inspiratie op te doen en te leren.

Prijzen en beschikbaarheid

Alle vernieuwingen vind je op de Adobe-website. Photoshop-prijzen starten vanaf € 12,09 voor een ‘foto’-abonnement.
www.adobe.com/nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De belichtingsdriehoek deel 3: ISO

Inspiratie: Het beste portret