in

Nog meer precisie met Adobe Lightroom Classic 10.0 en nieuwe kleurverlooptool


21 oktober 2020, 09:17

Adobe heeft Lightroom Classic een forse update gegeven. LR Classic voor desktop 4.0, iOS-versie 6.0 en Android-versie 6.0 beschikt nu over nog meer kleurverloopmogelijkheden. Bovendien is LR sneller geworden en kun je nu tethered werken met Canon.

Kleurverloop en watermerken

Lightroom Classic biedt nu een splinternieuwe kleurverlooptool in de vorm van drie kleurenschijven waar je random een kleurpicker in kunt zetten. Daarmee kun je tegelijkertijd de schaduwen, middentonen en de hooglichten regelen. Bovendien is de algehele kleurtoon van een beeld ook heel eenvoudig te corrigeren op die manier. De tool ‘Kleurverlopen’ vervangt bovendien ‘Gesplitste tinten’ en biedt volgens Adobe meer controle over het aanpassen van de kleurtonen in een beeld. Daarnaast is het nu mogelijk om zowel op mobiele als desktop-versies een eigen logo of handtekening als watermerk toe te voegen in de vorm van een afbeelding zodra je een beeld exporteert vanuit Lightroom. Deze watermerkinstellingen worden bovendien gesynchroniseerd tussen Lightroom voor desktop en mobiele apparaten als je beide gebruikt.

Sneller werken

Lightroom Classic 10 is zoals gezegd ook sneller geworden omdat diverse kwasten en verlopen nu gekoppeld zijn aan GPU-acceleratie. Sneller door je bibliotheek, folders en collecties scrollen, automatische hulp bij het kiezen en ordenen van je beelden en automatisch opslaan van bewerkingen maken daar ook deel van uit. Wat wel zo prettig is als je veel foto’s te verwerken hebt. Last but not least kunnen Canon-gebruikers nu tethered shooting gebruiken met Lightroom. Uiteraard heeft Adobe ook weer de nodige nieuwe cameramodellen toegevoegd, zoals de splinternieuwe Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5 en Sony A7C en A7S Mark III. Verder zijn diverse Sigma en Voigtländer objectieven opgenomen in de database voor automatische lenscorrecties.

Prijzen en beschikbaarheid

Alle vernieuwingen en een overzicht van ondersteunde apparatuur vindt je op de Adobe-website. Lightroom-prijzen starten vanaf € 12,09 voor een abonnement.
www.adobe.com/nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tegenlichtsituaties voor beginners

Thuisopdracht 2: Het Perfecte Plaatje