in

Olympus OM-D E-M 5 Mark III Preview – Stabiele alleskunner


20 oktober 2019, 14:34

In de Alpen bij Kitzbühel presenteerde Olympus deze week haar nieuwste aanwinst: de Olympus OM-D E-M 5 Mark III camera, met onder andere 4K video, een robuuste body, OLED-zoeker, verbeterde beeldstabilisatie en autofocus. In deze preview lees je onze eerste ervaring.

‘Break free’, zo luidt de slogan die Olympus de camera meegeeft en dat snappen we goed na onze eerste indruk. Hij is gebouwd om overal mee naartoe te nemen: stevig afgedicht tegen stof, vocht en zelfs extreme temperaturen. Qua ergonomie is ook de grip wat verbeterd (iets dieper), maar blijft de camera nog steeds erg compact.

Die compacte kwaliteit is te danken aan het Micro Four Thirds systeem dat Olympus hanteert voor al haar systeemcamera’s. Deze relatief kleine sensor zorgt ervoor dat de body (en de objectieven) compact blijven, een belangrijke factor voor de fotograaf op reis. De Olympus OM-D E-M5 Mark III beschikt daarnaast over een 20,4 megapixel Live MOS beeldsensor met de nieuwe TruePic VIII processor. Dit maakt 4K video mogelijk en zorgt voor een snellere autofocus, in combinatie met de 121 fasedetectie autofocuspunten.

In de praktijk merkten we inderdaad dat de camera snel en accuraat scherpstelt, waarbij nu ook personen en bewegende objecten goed worden herkend en continu gevolgd kunnen worden. Ook de nieuwe OLED-zoeker is prettig om door te kijken en geeft een natuurlijk beeld.

Doorontwikkelde beeldstabilisatie

Waar Olympus een kleinere sensor heeft, compenseren ze hiervoor met een verbluffend goede beeldstabilisatie, waardoor je met sommige objectieven tot wel een paar seconde(!) sluitertijd uit de hand kunt fotograferen. In samenwerking met ingebouwde stabilisatie in een objectief scheelt dit tot 6,5 stops in sluitertijd, waardoor je de ISO-waarde bij stilstaande onderwerpen eigenlijk altijd laag kunt houden.

Dit kwam goed van pas bij onze eerste test in Oostenrijk. Bij zowel zonsopkomst als zonsondergang kregen we de kans om het landschap rond Kitzbühel vast te leggen bij moeilijke lichtomstandigheden. Waar je bij andere camera’s al snel hogere ISO-waardes instelt, kun je met de E-M 5 Mark III gerust de sluitertijd wat langer zetten. Als je deze mogelijkheid niet gewend bent voelt dit misschien wat spannend aan (je zou toch maar bewegingsonscherpte krijgen…). Maar deze luxe went erg snel, zeker als je ziet dat de foto’s gelukt zijn.

Olympus OM-D E-M 5 Mark III preview

Tot slot zijn ook de bekende Olympus snufjes aanwezig, zoals veel creatieve filters (die zorgen voor prachtige JPG’s die je direct kunt delen) en handige functies als Live Composite Mode, waarmee je zeer lange sluitertijden kunt toepassen en de camera telkens alleen het nieuwe licht registreert waar de foto mee wordt opgebouwd. Een grote aanrader voor light painting, startrails of vuurwerk.

Eerste indruk

De camera is beschikbaar vanaf half november voor een adviesprijs van € 1.199,99 (body) en is verkrijgbaar in combinatie met de M.Zuiko Digital ED 12-40 F2.8 PRO objectief is de prijs € 1.899,99. Gezien de functies, stevige bouw, snelheid en beeldkwaliteit lijkt dit een mooie prijs-kwaliteitverhouding.

We konden echter nog niet alles uitgebreid testen. De daadwerkelijke review volgt binnenkort in Zoom.nl magazine. Bekijk hier meer informatie over de camera.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Naar welk bestandsformaat kun je het beste exporteren vanuit Lightroom?

Bepaal de ideale verhouding ruis/scherpte in Adobe Lightroom!