in

Olympus OM-D E-M1 Mark II Hands-on – Wilde paarden in Spanje


3 december 2016, 09:33

Met de OM-D E-M 1 Mark II brengt Olympus een nieuwe supersnelle camera uit. Zo kan hij onder andere fotograferen met 60bps in raw, beschikt hij over 4K video tot 237Mbps en een Pro Capture Mode, die al foto’s maakt voordat je de sluiter helemaal hebt ingedrukt. In deze hands-on bespreken we onze eerste ervaring met deze nieuwe snelheidsduivel.

NB: Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Aangezien de camera officieel nog niet verkrijgbaar is, is er nog geen RAW-ondersteuning in Lightroom. Alle foto’s zijn daarom licht bewerkte JPEG-bestanden.

Aangezien de upgrade naar de Mark II een belangrijk moment is voor Olympus, werd de hele Europese pers uitgenodigd voor een speciaal evenement in Ronda, nabij Malaga in Zuid-Spanje. Ook wij waren aanwezig om dit bijzondere ‘Wild Valley’ evenement mee te maken.

Na een lange vlucht en busreis stond hij er dan: de gloednieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II, die we op een boerderij midden in de bergen mochten uitproberen. Het idee erachter: in de praktijk laten zien hoe snel deze nieuwe telg mooie foto’s kan maken. Nadat iedereen de nieuwe Mark II uitgedeeld kreeg, gekoppeld met de Olympus 12-40mm F2.8, werden we in groepjes rond het terrein geleid om foto’s te maken.

Autofocus met tracking

De eerste opdracht was het fotograferen van galopperende wilde paarden die van een heuvel stormden. We lagen op de grond en kregen een seintje als ze eraan kwamen. We volgden de paarden met continue autofocus (dat levert 18 bps op) met goede resultaten. De camera beschikt daarbij over 121 kruissensoren om razendsnel scherp te stellen.

Pijlsnel

De volgende opdracht leek in eerste instantie veel moeilijker, maar juist deze liet goed zien dat de nieuwe Pro Capture Mode bijna op een magische wijze werkt: een boogschutter stond klaar om van rechts drie waterballonnen door te schieten, aan ons de taak om de pijl door de ballonnen heen vast te leggen.

Pro Capture Mode

Als je in Pro Capture Mode zit, produceert de camera stilletjes al 14 foto’s per seconde zodra je de sluiterknop half indrukt. Druk je hem helemaal in, dan maakt de camera 60 foto’s per seconde. Tijdens het aftellen van de boogschutter drukten we de sluiter half in en dat leverde bij iedereen de juiste foto’s op, zelfs als we dachten dat we hem gemist hadden (het ging namelijk écht heel snel).

Filmfunctie en stabilisatie

Daarna was het de beurt aan de nieuwe filmfunctie van de camera om indruk op ons te maken en dan voornamelijk de 4K-videomodus (met 237Mbps), in combinatie met de 5-assige ingebouwde beeldstabilisatie, die ook nog eens samenwerkt met de optische stabilisatie in de 12-40mm. Het resultaat: een ongeëvenaarde stabilisatie uit de hand, die bijna oogt alsof je met een gimbal aan het filmen bent. Om dit goed te laten zien werden we in karretjes rondgereden met twee galopperende ruiters naast ons. De beelden waren indrukwekkend helder en uiterst stabiel. Voor jonge filmmakers met een klein budget is dit dan ook een ideale camera. In de video onder dit artikel kun je de eerste testbeelden bekijken.

Ook voor bijvoorbeeld documentairemakers is de nieuwe Olympus een interessante optie: je kunt onopvallend de meest stabiele beelden filmen in een prachtige 4K resolutie bij een hoge bitrate, zonder op te vallen door je grote camera, gimbals, statieven en meer.

Geen statief meer nodig?

Ook fotograferen uit de hand gaat overigens heel goed door de ingebouwde beeldstabilisatie; hoewel we het zelf nog niet uitgebreid hebben getest, is al aangetoond dat je met deze camera scherpe foto’s kunt maken tot 5(!) seconden uit de hand. Een interessant perspectief: wie weet hoef je binnenkort geen statief meer mee te zeulen om een waterval mooi zacht vast te leggen…

Tot slot kregen we een aantal roofvogels voor onze lens, die met een noodgang op ons afkwamen. Ook hier liet de camera de autofocus mooi zien, aangezien de vogel pijlsnel aan kwam vliegen, zonder dat je wist van welke richting precies.

Algemene indruk

Onze algemene indruk van de Olympus OM-D E-M1 Mark II is positief: de camera is sneller dan welke andere MFT-camera dan ook en de nieuwe 4K videofuncties, Pro Capture Mode en uitzonderlijk goede ingebouwde beeldstabilisatie zijn geweldige stappen vooruit richting het echte pro-segment camera’s. Aan de andere kant zijn we nog wel benieuwd naar de autofocus in moeilijke lichtomstandigheden en de hoeveelheid ruis die de camera produceert bij hogere iso-waardes.

Daarbij komt ook dat de prijs van de camera (2000,- euro) aan de hoge kant ligt voor een camera met Micro Four-Thirds sensor. Aan de andere kant lijkt het een hele snelle alleskunner, die deze prijs mogelijk kan rechtvaardigen. Als we de camera uitgebreid en in alle rust hebben kunnen testen, kun je uiteraard de review lezen op Zoom.nl.

Olympus OM-D E-M1 Mark II Hands-on Preview Video

In de onderstaande video zie je een sfeerimpressie van het Olympus Wild Valley evenement, én kom je nog meer te weten over de Olympus OM-D E-M1 Mark II!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Do’s and don’ts: Tips voor een fotoreis naar IJsland

Intense portretten met het Dodge and Burn effect in Photoshop