in

OM System OM-1 Mark II & 150-600mm/9-18mm

Voor fotografen die liever niet zwaarbepakt op pad gaan, heeft OM System zojuist de Mark II-versie aangekondigd van het vlaggenschip OM-1. Ook zagen twee nieuwe objectieven het licht: een groothoekzoom en een imposante 150-600mm-supertelezoom.

De troef van OM System, vroeger bekend onder de merknaam Olympus, zit ‘m in de kleinere sensor van Four Thirds-formaat. In de praktijk betekent dit dat je de brandpuntsafstanden mag verdubbelen om uit te komen op vergelijkbare brandpuntsafstanden bij fullframe. Daardoor kunnen de camerabody’s en objectieven een flink stuk compacter en lichter zijn.

Met een gewicht van net geen 600 gram, inclusief accu, is de OM-1 Mark II voor een professionele systeemcamera dan ook vederlicht. Hart van de camera is de bekende ‘stacked’ cmos-sensor met ruim 20 megapixels. Vergeleken met fullframe is dat niet opzienbarend, maar de overige specificaties zijn dat wél. De OM-1 Mark II kan tot 50 beelden per seconde schieten, mét continu-AF en in raw-formaat. Om die beeldenstroom in goede banen te leiden, beschikt de camera behalve over twee SD-kaartsleuven met UHS-II-ondersteuning ook over een meer dan tweemaal zo groot buffergeheugen als het vorige model. De verbeterde AF is uitgerust met allerlei vormen van AI-gestuurde onderwerpherkenning, van vogels tot vliegtuigen. De beeldstabilisatie is eveneens bijgepunt en biedt een extra marge van maximaal achtenhalve stop bij opnamen uit de hand. Filmen kan in 4K, en als je 20-megapixelfoto’s niet genoeg vindt, heeft de OM-1 Mark II een High Res Shot-modus met maximaal 80 megapixels achter de hand.

Behalve een elektronische zoeker met 5,76 miljoen beeldpunten is ook een verstelbaar aanraakscherm present. Het nieuwe model heeft nog minder last van zoekerbeeld-black-outs dan z’n voorganger. Ook de handligging is verbeterd. Bovenal moet een professionele camera natuurlijk onder alle omstandigheden presteren. De fabrikant laat trots weten dat de OM-1 Mark II alles aankan: van regen, vrieskou en sneeuw tot woestijnzand, zoals blijkt uit het IP53-certificaat.

Groot en klein

Tegelijk met de OM-1 Mark II kondigt OM System twee nieuwe objectieven aan. De M.Zuiko Digital ED 150-600mm F5.0-6,3 IS heeft een bereik dat overeenkomt met 300 tot 1200 mm bij fullframe. Desgewenst valt dit nog uit te breiden met een teleconverter. Uiteraard is ook het objectief weerbestendig uitgevoerd en voorzien van ingebouwde Sync IS-beeldstabilisatie. De optische constructie bestaat uit 25 elementen in 15 groepen, waaronder een groot aantal elementen van ED-, Super ED-, HR- en HD-glas. De lengte is bijna 26,5 centimeter en het gewicht ligt net boven de twee kilo.

Aan het andere uiterste van het spectrum bevindt zich de M.Zuiko Digital ED 9-18mm F4.0-5.6 II, een nieuwe versie van de compacte lichtgewicht groothoekzoom, met een bereik van 18 tot 36 mm omgerekend naar fullframe.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe OM System-apparatuur moet in de tweede helft van februari leverbaar worden. De bodyprijs van de OM-1 Mark II bedraagt € 2.399,-. Snelle beslissers kunnen tot medio maart geld besparen wanneer ze de camera kopen in combinatie met bepaalde objectieven. Voor de 150-600mm- en 9-18mm-objectieven geldt een introductieprijs van € 2.699,- respectievelijk € 699,-.

explore.omsystem.com/nl/nl/


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een workflow in Photoshop Web – Deel 1

Is de 50mm het ideale objectief?