in

Omgaan met natuurlijk licht: leer kijken en anticiperen

Fotografie is kijken. Het is daarom van groot belang dat je goed leert observeren en dat je weet hoe licht, donker, contrasten en schaduwen werken. Pas dan kun je goed beeld maken en vooraf anticiperen op bepaalde lichtsituaties.

Goed kijken naar licht is bij werken met natuurlijk licht van erg groot belang, want je kunt het licht weliswaar een beetje sturen of richten, maar echt veranderen kun je het niet. Je zult het dus met het aanwezige licht moeten doen en hoe beter je kijkt, hoe beter je beelden zullen worden.

Oefenen

Het mooie is: natuurlijk licht is erg makkelijk te vinden en oefenen met kijken hoe het licht zich gedraagt is dan ook helemaal niet moeilijk. Je hoeft er ook niet per se voor naar een geschikte locatie, want overal is mooi en interessant licht te vinden. Kijk nu bijvoorbeeld eens om je heen. Of je nu aan een bureau, in je keuken of op zolder zit: overal is wel iets interessants te ontdekken.

Zoek bijvoorbeeld naar materialen en kijk hoe het licht die materialen raakt. Raak verbaasd over spiegelingen en reflecties. Of zoek naar spel van donker en licht, of naar schaduw en kijk hoe het licht die schaduw creëert. Hoewel het misschien iets is waar je normaal aan voorbij zou lopen, zul je zien dat je binnen de kortste keren gebiologeerd raakt door de fantastische eigenschappen van licht.

Op het eerste gezicht denk je: oh, een jurk aan een hangertje. Maar als je beter kijkt, zie je hoe prachtig van kwaliteit het licht op deze jurk is.

Angeline van de Kerkhof
Nikon D810 · ISO 100 · F 2,8 · 1,6 SEC · 50 MM

Veranderlijk

Waarschijnlijk zijn de onderwerpen die je net in je omgeving bekeken hebt niet meteen onderwerpen voor een goede foto. Dat hoeft ook niet: deze oefening is vooral bedoeld om je het licht te laten zíen en ook om in te schatten of dat het licht goed genoeg is voor een foto. Kijk ook eens naar hoe het licht verandert gedurende de dag en wat er gebeurt als de weersomstandigheden veranderen. Het licht is altijd in beweging en je zult ontdekken dat natuurlijk licht op het ene moment fraaier is dan op het andere moment.

Natuurlijk licht verandert de hele dag door. Wat op het ene moment licht van opzij is, is en volgend moment tegenlicht.

Jisca Kuijpers, Model: Mathilde den Draak
Nikon D750 · ISO 200 · F 2,8 · 1/640 · 70 MM

Automatisch

Leren kijken is een interessant proces, maar het kost ook tijd. Zoals met alles in het leven is het ook zo dat goed kijken je niet van de één op de andere dag gegeven is. Zelfs topfotografen leren nog elke dag bij. Op den duur gaat het natuurlijk vanzelf en daarom moeten we je wel even waarschuwen: je komt er nooit meer vanaf. Als je eenmaal als een echte fotograaf kijkt en ziet hoe licht werkt, dan blijf je alles op die manier bekijken. Maar is dat erg? Nee toch?

Oefening baart kunst en dat geldt dus ook voor kijken. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ontdekt en hoe langer je kijkt, hoe meer je ook blijft ontdekken. Goed kijken is de basis van fotografie en daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie voor je fotografie: bekijk een onderwerp vanuit 10 verschillende hoeken

Op pad in de natuur: zo fotografeer je stadsparken