in

Omgaan met reflectie in de compositie


2 augustus 2019, 13:08

Een compositie maken in je foto wordt door het spelen met reflecties en weerspiegelingen nog leuker! We geven je een aantal tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Symmetrie en herhaling

Weerspiegelingen zorgen ervoor dat er iets herhaald wordt. Zo kan ook symmetrie ontstaan, als je de compositie maar goed genoeg neerzet. Denk aan een rij bomen die weerspiegelen in het water. Vaak is het het mooist om zowel het onderwerp als de reflectie samen te fotograferen, want dan krijg je de symmetrie mooi in beeld in je foto. Dit geeft veel kracht aan het beeld!

LisaAnn91

Standpunt innemen

Heb je een weerspiegeling of reflectie gevonden die je wilt fotograferen? Neem dan even de tijd en loop om het onderwerp heen, voordat je gaat fotograferen. Bekijk wat jouw veranderende standpunt met het onderwerp en de reflectie doet. Welk standpunt van jou als fotograaf zorgt voor de mooiste weerspiegeling en compositie? Verander ook eens je afstand tot het onderwerp en zie wat die beweging veranderd aan de compositie. Heb je de perfecte hoek gevonden? Begin dan met vastleggen!

Robinvanmaanen

Spiegeling in water

Voor reflecties in het water is strak en stil water het beste. Vaak is het aan het begin en aan het einde van de dag windstil, dus ga vooral op deze tijden op pad! Zorg ervoor dat je zo’n standpunt inneemt dat je het onderwerp goed weerspiegelt ziet in het water. Zorg ervoor dat je een aantal foto’s maakt, want dan kun je achteraf nog bepalen welke weerspiegeling het beste is gelukt!

JvandeGazelle

Foto omdraaien

Een leuk extraatje aan weerspiegelingen is het verdraaien van de werkelijkheid. Heb je een foto gemaakt met een weerspiegeling? Draai de foto dan eens 180 graden om. Zo lijkt de weerspiegeling de realiteit te zijn en heb je een bijna vervreemdende foto. Dit trucje is vaak mooi bij weerspiegelingen van de straat zodra de zon weer straalt na een flinke regenbui.

Reflecties in glas

Ben je in een stad? Ga dan eens op zoek naar een gebouw met glas! Dit kan een mooi kantoorpand zijn, maar ook een glaswand van bijvoorbeeld een koffietentje kan mooie reflecties opleveren wanneer je het model achter de glaswand plaatst. Je ziet de straat dan in de reflectie van het glas. Tussen hoge kantoorgebouwen kun je met architectuurfotografie en reflecties ook alle kanten op!


MirjamSt

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Compositie in Zoom Academy. Een sterke compositie is dé essentie van een briljante foto, dus we nemen je mee door alle theorie over compositie.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het herkennen van vormen, patronen, lijnen en symmetrie om je heen

  • De belangrijkste compositieregels die er zijn binnen de fotografie

  • Hoe je de compositie van je foto nog meer kunt versterken in de nabewerking

  • Veel inspiratie voor creatieve ideeën en shoots

Bekijk hier de volledige Cursus Compositie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo creëer je een bokeh effect in Photoshop

Fotografie-kans: Komende dagen veel vallende sterren – Perseïden