in

Op foto-expeditie in eigen tuin: creatief met weinig middelen

Je hoeft helemaal geen enorme tuin te hebben om mooie zomerse foto’s met planten en bloemen te maken. In je eigen tuin – of zelfs op je balkon – zijn er genoeg mogelijkheden om leuke beelden te maken. Denk creatief en er zijn genoeg manieren te vinden om toch zomerse bloemenfoto’s te maken in elke omgeving.  

Voor het maken van prachtige foto’s heb je doorgaans helemaal geen kostbare apparatuur of een professionele studio nodig. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind, bijvoorbeeld als je op expeditie gaat in je eigen tuin of op je eigen balkon voor een serie vrolijke bloemenfoto’s.

Speel met scherpte

Bloemen in een tuin zijn prachtig, maar we kunnen ons voorstellen dat je moeite hebt met het vinden van een mooie compositie. De bloemen op de voorgrond zijn vaak het probleem niet, de uitdaging zit hem in de context. De achtergrond is vaak het schuurtje, de schutting of een combinatie van niet echt fotogenieke elementen. Om die elementen uit je foto weg te halen kun je met de scherpte gaan spelen. Ga wat dichter op de bloemen staan of zitten en probeer ze mooi scherp in beeld te zetten. Gebruik een mooi groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) en zie hoe ze de hoofdrol in je foto krijgen. De elementen in de achtergrond zijn nu onscherp en met een beetje slim positioneren kun je op deze manier vaak toch prachtige beelden maken.

Bloemen van bovenaf

Heb je nu geen lichtsterke lenzen (lenzen waarmee je een groot diafragma kunt gebruiken) en wil je toch leuke beelden maken van de bloemen in je tuin? Dan kun je de bloemen ook eens van bovenaf vastleggen. Dit is een eenvoudige manier om van alle problemen in de achtergrond af te komen en daarnaast kun je op deze manier ook nog eens heel leuke beelden maken. Zeker als er meerdere bloemen naast elkaar staan is er altijd wel eentje die extra mooi is of de aandacht trekt. Neem deze als hoofdonderwerp en houd je camera recht boven deze bloem. Met de andere bloemen en het groen wat er meestal omheen zit bepaal je de compositie. Grote kans dat je op deze manier een vrolijk en kleurrijk beeld kunt maken – ook als je een kleine of niet echt fotogenieke tuin hebt.

De schutting of container als effen achtergrond

Je ziet weleens van die mooie ‘bloemenportretjes’. Foto’s waarin één bloem prachtig de hoofdrol speelt tegen een onscherpe donkere – of in ieder geval effen – achtergrond. Daar heb je helemaal geen echte fotostudio voor nodig. Gebruik een lichtsterke lens en zorg ervoor dat je achtergrond onscherp wordt. Kies nu je plek strategisch uit, zodat je een effen oppervlak als achtergrond kunt gebruiken. Als de bloem nog leeft (en vastzit in je tuin) is dat soms een uitdaging. Gebruik dan een houten plank, een stuk karton (in welke kleur je zelf het mooiste vindt) of een van de verplaatsbare vuilcontainers. Vaak hoeft het oppervlak dat als achtergrond in je foto fungeert niet gigantisch groot te zijn, want het gaat immers maar om één bloem. Op deze manier kun je de meest prachtige portretten maken.   

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat als er te veel zon is: instellingen en tips

Nikon Z fc – Compact en retro