in

Op pad in Den Bosch: zo fotografeer je de Sint Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch is de enige middeleeuwse kathedraal in Nederland die nog actief is. Het is tevens de grootste Kathedraal van Nederland. Het is een uniek bouwwerk uit de gotische periode, met aan de buitenkant rijkelijke versiering met veel ornamenten en dubbele luchtbogen. De binnenkant bevat onder andere bijzondere koorbanken en een koperen doopvont.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

De fotografen leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

John Wolfs

John Wolfs (johnwolfs)
Drone: DJI Mini 3 Pro · ISO 100 · F 1,7 · 1/400 SEC · 6,72 MM

Locatie

Deze foto maakte ik in mijn stad Den Bosch. Ik loop regelmatig even door de stad om te fotograferen. De Sint-Jan is natuurlijk een van dé monumenten uit Den Bosch. Vanwege de prachtige bouwstijl van onze kathedraal is dit een geliefd object.

Ik heb deze foto gemaakt met mijn drone, de DJI Mini 3 Pro. Je kunt de lens hiervan ook in een verticale stand zetten, zodat de foto zelfs staand gemaakt kon worden. Ik heb daarbij gezorgd dat ik de Sint-Jan helemaal in beeld kreeg.

Dit standpunt heb ik gekozen omdat je vanaf deze kant de ondergaande zon mooi op de Sint-Jan ziet vallen. Ik plan mijn foto’s altijd, kies de momenten en kijk naar de weersvoorspelling. Omdat ik in Den Bosch woon en al jarenlang fotografeer weet wanneer de ondergaande zon op welke plek te vinden is. Als de foto’s er uitkomen zoals vooraf gepland is dat natuurlijk helemaal geweldig.

Instellingen

Qua instellingen is deze foto 1/3 stop onderbelicht. De iso is 100, en verder kwam ik voor een mooie belichting op F 1,7 bij 1/400 seconde.

Bewerking

Omdat ik over het algemeen in raw fotografeer, moet ik mijn foto’s altijd bewerken. Aan deze foto is wat kleur en warmte toegevoegd. Al met al is er niet zo veel aan gedaan.

Tip voor andere fotografen

Kom op een doordeweekse dag naar Den Bosch. Zelf kies ik liefst einde middag of vroeg in de avond, gewoon omdat het dan niet al te druk is in verhouding tot het weekend. Naast de Sint-Jan zijn er nog veel meer bijzondere plekjes te vinden in Den Bosch.

Martijn Rooijakkers

Martijn Rooijakkers (hoofdomhoogart)
Sony A7R II · ISO 250 · F 8 · 1/4 SEC · 26 MM

Locatie

Ik was toevallig in Den Bosch en bezocht de Sint Janskathedraal per toeval en had geluk met het prachtige licht dat binnenkwam. Bij binnenkomst is het een heel groot en indrukwekkend geheel. Ik heb voor een standpunt gekozen waarbij ik zowel de diepte als de hoogte van de kerk goed in beeld zou krijgen. Zo zie je hoe groot de kathedraal is en zie je ook de details van bijvoorbeeld het plafond in, een beeld.

Instellingen

Ik werk met de Sony A7R II met een Sony 24-240mm-lens. Mijn statief had ik bij me, maar het werd mij verboden om hiermee te werken in de kathedraal.

Omdat het binnen vrij donker is en ik vanuit de hand moest schieten, heb ik ISO 250 gebruikt. Voor een mooie scherptediepte heb ik een diafragma van F 8 gekozen. Ik kwam daarbij uit op een sluitertijd van 1/4 seconde.

Bewerking

Ik haal mijn foto’s altijd even door Photoshop, al was het maar om de foto van raw naar jpg te converteren. Verder doe ik weinig qua bewerking in Photoshop. Ik heb het contrast en licht wat verbeterd.

Tip voor andere fotografen

Kijk eerst goed rond en ga dan pas fotograferen.

John Wolfs

John Wolfs (johnwolfs)
Drone: DJI Mavic Air 2 · ISO 100 · F 2,8 · 1/1000 SEC · 449 MM

Locatie

Dit standpunt is nauwkeurig gekozen. Ik wilde een blik over de stad en daarbij het middenstuk van de Sint-Jan en natuurlijk de toren in één beeld vastleggen. Deze foto is gemaakt met een drone omdat je hiermee vanuit hoeken en perspectieven kunt fotograferen die anders niet haalbaar zijn.

De foto is tijdens het gouden uur gemaakt, op een half bewolkt moment. Dat heb ik gepland met behulp van de apps Weather Pro en PhotoPills. De foto is tijdens het gouden uur gemaakt. Deze compositie geeft in één foto weer wat ik graag wilde: de historische binnenstad, het middenstuk van de Sint-Jan en de toren van de Sint-Jan.

Instellingen

De foto is gemaakt met de drone DJI Mavic Air 2, met als instellingen iso 100, F 2,8 en 1/1000 seconde. Omdat ik in feite recht tegen de zon in moest fotograferen en de drone een vast diafragma heeft, moest ik kiezen voor een snelle sluitertijd en een lage ISO. Om overbelichting tegen te gaan onderbelicht ik foto’s meestal -1/3 stop.

Bewerking

Voor deze foto heb ik een van mijn eigen presets gebruikt in Lightroom. Om het gouden uur te benadrukken hebben de rode/oranje tinten extra aandacht gekregen.

Aad de Vogel

Aad de Vogel (aaddevogel)
Canon RP · ISO 800 · F 5 · 1/50 SEC · 90 MM

Locatie

Deze foto heb ik gemaakt van het plafond van de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Ik bezocht in de periode dat ik deze foto gemaakt heb (maart 2021) wel vaker kerken en kathedralen. Als je dan omhoog kijkt, krijg je een hemels gevoel hoe mooi de plafonds zijn. Dit wilde ik vastleggen. Daarbij heb ik geprobeerd een symmetrisch geheel te krijgen.

Instellingen

Deze opname is gemaakt met een Canon RP (fullframe systeemcamera) met de RF24-105mm-lens op de 90mm-stand. De iso-waarde is 800, maar hierbij heb je met deze camera nog geen zichtbare ruis. Voor een goede belichting kwam ik op 1/50 seconde bij F 5.

Bewerking

De foto is bewerkt in Lightroom.

Tip voor andere fotografen

Het maken van een plafondfoto is makkelijker gemaakt door middel van een kantelbaar scherm. Het liggen op je rug is verleden tijd!

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tethered Shooten doe je zo!

Fashionfotografie: van moodboard tot modefoto