in

Op pad in het dorp: composities voor de kleine straatjes

Sterke en goede composities maken in een klein dorp? Het kan! Hier kies je soms net voor een andere aanpak dan in een grote stad, omdat je in een dorp nu eenmaal tegen andere dingen aanloopt en er een andere sfeer hangt.

Hoogste punt

In een dorp kom je niet de hoogbouw tegen zoals je gewend bent in grote steden. Alhoewel, een kerk mag in een beetje dorp niet ontbreken en die steekt alsnog flink boven de overige bebouwing uit. Gelukkig zit in een dorp alles niet zo dicht op elkaar gepakt als in een drukke stad. Allereerst kan er een riant plein bij de kerk aanwezig zijn, waardoor je alsnog voldoende afstand kunt houden om dat hoge gebouw binnen je kader te krijgen. Met een (super)groothoeklens moet dat zeker lukken en als het niet met een liggende foto gaat, dan wel met een staande.

Wat ook helpt is een van de vele straatjes inlopen die bij de kerk of op het kerkplein uitkomen. Draai je regelmatig om en je ontdekt vanzelf de fraaiste doorkijkjes. Of nog beter, loop in de richting van de kerk in plaats van ervandaan. Een straatje met karakteristieke huizen of gebouwen past perfect bij het uitzicht op de kerk. Een flauwe bocht in het weggetje is ideaal, want dan kun je de aandacht via de weg en de bebouwing ernaast via een mooie boog door het beeld richting de kerk leiden.

Om een markant gebouw, een gezellig café, een statige boerderij, of een molen in beeld te brengen, ga je op nagenoeg dezelfde manier te werk. Breng niet in elke foto alleen het onderwerp zelf vol in beeld, maar neem vooral stukjes bijpassende omgeving mee. Let hierbij ook op de bestrating. Oude klinkers of verweerde straatstenen geven de foto een totaal andere uitstraling dan wanneer de straat bijvoorbeeld is geasfalteerd.

Het klinkerstraatje en de huizen aan weerszijde leiden je oog naar het verlichte huis.Mark RegelinkCanon EOS R · ISO 100 · F 10 · 15 SEC · 10 MM

Buitenom

Met jouw lenskeuze bepaal je hoe een straatje of een specifiek object eruitziet. Pak gerust je groothoek om het extra groot en imponerend te laten lijken. Of neem wat meer afstand en gebruik een standaardlens om een beeld vast te leggen zoals wij dat ongeveer met het blote oog waarnemen. Of ga nog wat verder weg staan en gebruik een (milde) telelens om de voorgrond en achtergrond op elkaar te drukken voor een heel andere look and feel.

Vergeet niet om via (land)weggetjes een rondje buiten het dorp om te maken. Een stad is enorm groot en gelaagd. Vanaf de randweg zie je dan de oude stadskern niet, hooguit steekt in de verte wat hoogbouw boven de buitenwijken uit. Een dorp is heerlijk compact en ook vanaf de buitenranden zijn pareltjes van huizen, boerderijen en andere bouwwerken te zien. Door zoiets als landweggetjes, slootjes, bomenrijen, of een brug als inleidende lijnen te gebruiken, krijg je mooie, landelijke overzichtsfoto’s van een dorp.

Langs de buitenrand heb je een mooi zicht op het dorp.Bert van BeekCanon EOS 80D · ISO 400 · F 14 · 120 SEC · 11 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je eigen thuisstudio voor een laag budget: zo begin je

Het fundament van Photoshop: foto’s samenvoegen