in

Op pad in Nederland: de Sallandse Heuvelrug fotograferen

In het oosten van ons land vind je de Sallandse Heuvelrug, een nationaal park met maar liefst een oppervlakte van zo’n vijfendertig vierkante kilometer. Het gebied kent een afwisselend karakter met uitgestrekte heidevelden, diepe bossen en zandverstuivingen.

Het markante landschap in Overijssel biedt een plaats voor vele dieren. Dassen, vossen en reeën vinden hier hun thuis, alsmede een grote populatie aan vogels. Als landschapsfotograaf kun hier je kunsten tot in volle glorie uitvoeren. Zo kun je spelen met de eindeloze vergezichten over de heidevelden of tem je de zonnewaaiers, die ’s ochtends vroeg door de bomen vallen.

De pracht van de Sallandse Heuvelrug in de vroege ochtend.Gerrit KosterOlympus E-M1 II · ISO 500 · F 16 · 1/50 SEC · 46 MM

De beste locatie

Wie de Sallandse Heuvelrug niet kent, zal vermoedelijk terecht komen bij het buitencentrum in Nijverdal, hetgeen gelegen is aan het begin van het natuurgebied. Hoewel vanuit hier zeer mooie wandelroutes je meenemen door het landschap met een aantal prachtige fotografiemomenten, is het wellicht nóg aantrekkelijk door te rijden via de kronkelige weg tot één van de parkeerplaatsen die iets centraler liggen.

Een plek die je zeker niet mag missen, is de Koningsbelt: met vijfenzeventig meter het hoogste punt binnen het heuvellandschap. Uiteraard biedt dit punt een geweldig uitzicht in verschillende richtingen, waardoor je als landschapsfotograaf even helemaal los kunt gaan. Kortom, de perfecte plek om een schitterend panorama vast te leggen of te bouwen aan een sublieme hdr-foto.

Voorgrond

Om diepte te creëren en de omvang van het immense landschap extra kracht bij te zetten, kun je gebruikmaken van een object op de voorgrond. Zo ontstaan verhoudingen in foto’s en worden elementen in perspectief geplaatst. Het gevolg is een bepaalde, prettige gelaagdheid, waardoor je de diepte in het landschap veel beter ziet. Als voorgrond kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een boom, struiken of één van de vele houten bankjes.

Hier is gezorgd voor een duidelijke voorgrond, waarvoor het vergezicht een extra dimensie heeft gekregen.Martijn van Steenbergen Canon 6D · ISO 50 · F 11 · 0,4 SEC · 24 MM

Heuvels, heide en bossen

De vergezichten met de heide bieden uiteraard geweldige mogelijkheden, met name als in augustus de heide paars kleurt. De intensiteit van kleur voegt dan juist nog iets extra’s toe. Hoewel de heuvels uitnodigen tot oneindige platen, mogen ook de bossen op de Heuvelrug niet vergeten worden. Met name in de vroege ochtend ligt mist vaak als een zachte deken over het opgekrabbelde gras. Valt dan ook de zon nog door te toppen van de bomen, dan ontstaan de mooiste zonnewaaiers. Maak gebruik van doorkijkjes en experimenteer met standpunten! Je creativiteit hoeft geen grenzen te bewaken.

De zonnestralen die tussen de bomen door komen, doen hier hun betoverende werk. Een panorama-opname op de Sallandse Heuvelrug.Martijn van Steenbergen Canon 6D · ISO 50 · F 11 · 0,3 SEC · 70 MM

Sprengenberg

Wie van de eindeloze heuvels geen genoeg kan krijgen, kan ook de Sprengenberg nog bezoeken. Hier vind je de Palthetoren, die als extra element opgenomen kan worden in jouw spectaculaire landschapsfoto’s. Het landgoed is vrij te bezoeken, het huis zelf is gesloten voor publiek.

En verder

Met een oppervlakte van ruim vijfendertig vierkante meter biedt de Sallands Heuvelrug meer dan genoeg mogelijkheden voor het maken van indrukwekkende landschapsfoto’s. Talloze heuvels en heide zullen je hoofdingrediënt zijn. De heide op de heuvels laat zich begrazen door schapen en Schotse Hooglanders. Met een beetje mazzel pik je ook die dus nog mee!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties op Vlieland – Zoom.nl

Lekker naar buiten: kinderportretten fotograferen