in

Op pad in Nederland: deze locaties zijn perfect voor het fotograferen van cityscapes

In nagenoeg elke stad zijn wel een paar locaties te vinden die je regelmatig op foto’s ziet terugkomen. Ook jij wilt die natuurlijk graag op jouw manier vastleggen. Behalve deze iconische plekken is er nog veel meer moois te vinden in onze steden. Hoe kom je erachter waar je moet zijn om de mooiste cityscapes te maken?

Ontdek je plekje

De Erasmusbrug, Kop van Zuid en het Witte Huis. De Blob en Strijp-S. Het Damrak, Paleis op de Dam en Eye Filmmuseum met ernaast A’dam Toren. Het zijn zomaar een paar bekende plekken die heel veel gefotografeerd worden en dat is natuurlijk niet voor niets.

Maar niet alleen in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam vind je iconische plekken waar je terecht kunt voor prachtige cityscapes. In elke stad zijn er wel een paar te vinden. Daarnaast zijn er altijd nog veel min of meer onontdekte plekken die je aanzienlijk minder vaak op foto’s ziet terugkomen. Ook die zijn de moeite van een bezoekje waard, ook al zijn ze dan misschien wat minder iconisch.

De vraag is alleen, hoe kom je erachter waar je moet zijn? Begin met waar jouw interesse naar uitgaat. Vind je bijvoorbeeld vooral cityscapes met monumentale panden mooi of gaat jouw interesse uit naar hypermoderne architectonische hoogstandjes? In het eerste geval kun jij je in elke oude stadskern uitleven. Loop er op je gemak rond en houd je ogen goed open. Dan kom je vanzelf de meest fotogenieke gebouwen, straatjes en schitterende doorkijkjes tegen.

Beperk je niet tot hoofdwegen en bredere straten, maar meander vooral door bochtige straatjes en smalle steegjes. Voor je het weet ontdek je alweer een pareltje dat je nooit eerder hebt gezien. Enkele bekende steden met oude stadskernen zijn Amsterdam, Amersfoort, Deventer, Dordrecht, Groningen, Leiden en Maastricht.

In elke stad kun je prachtige cityscapes maken.

bartrosfotografie.zoom.nl

Leica Q · ISO 100 · F 5,6 · 6/10 SEC · 28 MM

Toerist in eigen land

Voor moderne(re) architectuur moet je juist in een moderne stadskern zijn, of de specifieke stadsdelen opzoeken waar deze panden zich bevinden. In Amsterdam kom je al snel uit op de Zuidas, waar zich een hoge concentratie hypermoderne gebouwen bevindt. In Rotterdam is de Kop van Zuid een bekend voorbeeld. Ook nu weer geldt dat door een wandeling te maken of ergens rond te rijden, je bijna als vanzelf tegen de mooiste fotolocaties aanloopt. Kortom, doe alsof je toerist in eigen land bent.

Houd er wel rekening mee dat de wereld er overdag totaal anders uitziet dan in het donker. Een verkenningstocht overdag is dus prima, maar pas ‘s avonds ervaar je hoe het er echt is. Wat overdag niets lijkt, kan in het donker ineens een fantastische locatie blijken te zijn en andersom kan een veelbelovende plek voor overdag in het donker enorm tegenvallen. Geen probleem, je hebt bij daglicht alvast op je gemak de omgeving verkend en weet daardoor in het donker een stuk beter je weg te vinden.

Genoeg gepraat. Je wilt nu vast een aantal iconische plekken bezoeken en daarna de stad verder verkennen, zodat je deze cityscapes op jouw eigen manier kunt vastleggen met behulp van alle aanwijzingen uit dit hoofdstuk. Welke hotspots zijn er zoal en waar moet je zijn? Wij hebben de belangrijkste hotspots in een aantal Nederlandse steden voor je verzameld.

Dit doorkijkje in Bergen op Zoom ziet er in het donker totaal anders uit dan bij daglicht.

rickvangeel.zoom.nl

Canon EOS 800D · ISO 100 · F 11 · 30 SEC · 11 MM

Amsterdam

Vlak bij station Amsterdam Centraal vind je het Scheepvaartmuseum. Een prachtig modern gebouw dat je vanaf de kade ertegenover prima kunt vastleggen, met een flinke plas water op de voorgrond. Er ligt een replica van een VOC-schip naast, dus vergeet vooral niet om je supergroothoek mee te nemen.

Recht voor het station bevindt zich het Damrak, met het rijtje overbekende grachtenpanden dat met de voeten in het water staat. Iets verderop vind je de volgende hotspots, namelijk De Dam met het Paleis op de Dam, het Nationaal Monument en niet te vergeten Magna Plaza, dat er werkelijk prachtig uitziet. Alleen hier al kun jij je een hele avond vermaken met jouw camera.

Verder is de grachtengordel één groot openluchtmuseum waar je de fraaiste cityscapes vastlegt. Werk op je gemak de ringen af (Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) en vergeet vooral niet alle tussenliggende grachten mee te nemen. Hier valt zoveel te zien en te ontdekken, dat je met gemak meerdere avonden kunt terugkomen.

Voor moderne cityscapes bezoek je de Zuidas. Daarnaast is ook aan weerszijden van station Centraal en aan de noordzijde van het IJ steeds meer moderne architectuur te vinden.

De bekende huisjes aan het Damrak in Amsterdam.

FrankSmit.zoom.nl

Sony A7 III · ISO 100 · F 11 · 78 SEC · 16 MM

Amersfoort

De Koppelpoort hebben wij al even genoemd en dit hoogtepunt mag je natuurlijk niet missen. Daarna kun je heerlijk verdwalen in de smalle, middeleeuwse (kinker)straatjes met prachtige huisjes in verschillende bouwstijlen, waarbij je je het ene moment in Frankrijk en dan weer in Zuid-Limburg waant.

Muurhuizen is een bekend straatje dat je echt niet mag overslaan; hier raak je bijna niet uit gefotografeerd. Je loopt er vanaf de Koppelpoort zo naartoe. Vervolgens beschrijft dit straatje een ruime boog tot helemaal aan de onderzijde van het oude centrum. Andere straatjes en grachten die je zeker moet bezoeken zijn Havik, Breestraat en met name het bovenste gedeelte van de Bloemendalsestraat.

In Amersfoort struikel je bijna over de mooie straatjes.
JKoppelaar.zoom.nl

Sony A77 II · ISO 50 · F 9 · 1/60 SEC · 22 MM

Den Haag

Hier kun je een groot aantal paleizen fotograferen, zoals Paleis Noordeinde met de naastgelegen Koninklijke Stallen, Paleis Huis ten Bosch, Paleis Kneuterdijk en niet te vergeten het Vredespaleis. Ze bevinden zich op verschillende plekken, dus je leert meteen de stad kennen.

Vanaf de oever van de Hofvijver heb je een perfect zicht op Het Binnenhof en het naastgelegen Mauritshuis. Vlakbij vind je meteen ook de Gevangenenpoort en de Passage, die niet aan het rijtje iconische cityscapes mag ontbreken.

Pal naast station Den Haag Centraal bevinden zich veel moderne gebouwen en het prachtige stadhuis. Je ziet de hoogbouw al van verre en hebt daardoor de mogelijkheid om ze vanuit diverse richtingen en standpunten vast te leggen. Andere indrukwekkende hoogbouw vind je, net als het prachtige Netkousviaduct, ter hoogte van station Centraal achter de Utrechtsebaan.

Ga meteen even langs de kust, dan kom je De Pier en het Kurhaus in Scheveningen tegen.

Rondom station Den Haag Centraal vind je voldoende architectuur voor strakke cityscapes.

tvdam.zoom.nl

Nikon D800e · ISO 200 · F 11 · 112 SEC · 35 MM

Eindhoven

Met zijn opvallende vormgeving is het glazen gebouw De Blob, in het centrum van de (voormalige?) lichtstad, een echte aandachtstrekker. Er recht tegenover vind je een stukje geschiedenis. Daar staat namelijk een gebouw dat de bijnaam De Lichttoren heeft. Een zevenhoekige witte toren waar vroeger op de bovenste etage duurproeven werden gedaan met gloeilampen door een wereldberoemde lampenfabrikant.

Vlakbij is het Philips Museum, gevestigd in een oude fabriek waar diezelfde lampenfabrikant ooit begonnen is. Zelfs de schoorsteen staat er nog op. Het fabriekje contrasteert sterk tegen de hoge torenflat die er vlak naast is gezet.

Ook in stadsdeel Strijp-S vind je veel industrieel erfgoed dat inmiddels een nieuwe bestemming heeft gekregen. Vergeet niet om nog even langs het Evoluon te gaan tijdens jouw bezoek aan deze stad.

In Strijp-S (Eindhoven) kun je terecht voor industrieel erfgoed.

miss-bleu.zoom.nl

Canon EOS 5D III · ISO 100 · F 6,3 · 15 SEC · 16 MM

Groningen

Langs de Groningse grachten staan de fraaiste monumentale panden. Als je niet beter wist, zou je net zo goed midden in Amsterdam kunnen staan. Terug in de tijd ga je als je langs de Drentsche Aa in Groningen aan het fotograferen bent.

Een stuk moderner zijn het Groninger Museum, dat er vanaf elke zijde steeds weer anders uitziet, en het Groninger Forum. Ook het schitterende Reitdiephaven mag niet aan jouw tour door Groningen ontbreken. De fraai gekleurde huisjes zijn perfect vast te leggen vanaf de tegenoverliggende oever. Met een beetje geluk inclusief fraaie reflectie en prachtige zonsondergang.

In het stadscentrum vind je allerlei iconische gebouwen en plekken. Zoals de Martinitoren, de Grote Markt met het befaamde rijtje karakteristieke cafés, het stadhuis en niet te vergeten een mix tussen moderne en klassieke architectuur op het Waagplein.

Bij de Suikerfabriek moet je zijn voor industriële architectuur en graffiti. Liever iets moderns? Langs het Eemskanaal vind je de imponerende Tasmantoren, waar je ook nu weer een perfect zicht op hebt vanaf de overzijde van het water.

De Kempkensberg, in de volksmond ook wel ‘het cruiseschip’ genoemd, mag je zeker niet missen en valt al van verre op door de mooie vormen en lijnen die dit gebouw rijk is.

Het rijtje cafés langs de Grote Markt in Groningen.

Rianne24.zoom.nl

Nikon D3400

Maastricht

In deze stad is het bijna een uitdaging om een plek te vinden die niet fotogeniek is. Dus waar moeten we beginnen? Misschien in het centrum op het Vrijthof, met een lange rij gezellige restaurants en terrassen aan de ene kant en de Basiliek van Sint Servaas als hotspot aan de overzijde.

Hadden we de oude stadsmuur en de stadspoort met de veelbelovende naam Helpoort al genoemd? Je kunt deze stadsmuur verkennen vanuit het naastgelegen park, waar het riviertje Jeker doorheen loopt, maar je kunt ook over de muur zelf lopen. Dat zorgt weer voor heel andere perspectieven.

Bezoek meteen ook de waterdam die zich aan de westelijke zijde van de stadmuur bevindt. Ook die zie je het beste vanuit het park. Om de watermolen, genaamd Bisschopsmolen, te vinden zul je goed je best moeten doen, want die zit ietwat verstopt, halverwege het steegje de Bisschopsmolengang. Zoek in Maastricht, net als in een stad als Amersfoort, vooral ook weer alle smalle en kronkelige straatjes op, met aan weerszijde de leukste en mooiste huizen.

De Sint Servaasbrug is een oude stenen brug over de Maas, terwijl de Hoge Brug juist een moderne stalen brug is. Daarmee zijn het twee totaal verschillende bruggen, wat weer een mooi contrast oplevert. De Hoge Brug is perfect vast te leggen vanaf Plein 1992, waar hij mooi ingeklemd ligt tussen de twee naastgelegen moderne gebouwen. Aan centrumzijde heb je een fraai zicht op de oude stadsmuur met een prachtig rijtje huisjes.

Zie je het liever iets moderner? Langs de Maas vind je behalve leuke oude huisjes onder andere ook Het Gouvernement en het Bonnefantenmuseum.

De Sint Servaasbrug met een stukje skyline van Maastricht langs de Maas.

Ramon92.zoom.nl

Canon EOS 6D II · ISO 400 · F 10 · 1/4 SEC · 18 MM

De Hoge Brug met een stukje skyline van Maastricht langs de Maas.

MauriceMeerten.zoom.nl

Sony A7 III

Rotterdam

De Erasmusbrug en de Kop van Zuid, met zijn vele moderne hoogbouw, maar ook het monumentale Hotel New York wil je sowieso vastleggen zodra je deze havenstad bezoekt. Vooral vanaf de kade aan de overkant (Noordzijde), maar ook vanaf enkele andere kades heb je er een prachtig en afwisselend zicht op. De kades zijn behoorlijk lang, dus je kunt hier flink variëren met standpunten.

Vlak in de buurt vind je ook het voormalig stoomschip, de SS Rotterdam en niet te vergeten de Euromast. Ook het Witte Huis, dat zich de andere kant op bevindt, vlak bij de Erasmusbrug, ligt mooi aan het water. De bekende gele kubushuizen zijn hier vlakbij. Loop daarna meteen even door naar de kleurrijke en altijd weer imponerende Markthal.

In Rotterdam vind je richting het centrum veel mooie hoogbouw, dus als je een liefhebber van moderne architectuur bent, kun jij hier je hart ophalen. Oude architectuur is er ook te vinden. We noemden al een paar hotspots en verder vind je in Delfshaven mooie grachten en historische panden en huizen.

Vanaf de kade heb je een uitstekend uitzicht op de Kop van Zuid in Rotterdam.

ynnad1566.zoom.nl

Nikon D3300 · ISO 200 · F 10 · 20 SEC · 24 MM

Utrecht

In deze stad kun je allereerst terecht bij de twee kilometer lange Oude Gracht die dwars door de binnenstad loopt. Uniek is dat deze gracht erg laag ligt, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de huizen, het water en de lager gelegen werven en werfkelders. Daardoor krijg je meerdere lagen in je foto.

Er zijn genoeg bruggen die als prachtig uitzichtpunt dienen. Vergeet vooral de Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht niet, die in elkaars verlengde liggen en door een aanzienlijk rustiger deel van de binnenstad kronkelen. Soms zo smal en goed verstopt dat je het watertje al snel kwijtraakt tussen de statige huizen en gebouwen.

Natuurlijk kun je niet om de Domtoren en Domkerk heen (figuurlijk dan). Behalve vanaf het Domplein is de hoge Domtoren ook vanaf de gracht en vanuit allerlei zijstraten mooi in beeld te brengen. Als je een beetje rondstruint, vind je al snel de mooiste doorkijkjes.

Voor moderne architectuur moet je bij station Utrecht Centraal en het onlangs volledig vernieuwde Hoog Catharijne zijn. Vergeet de futuristische en gloednieuwe overkapping die zich ertussenin bevindt niet mee te nemen in een cityscape. Verder vind je op het Utrecht Science Park (voorheen De Uithof) de nodige moderne architectuur.

De werven en werfkelders van Utrecht zijn uniek.

DennisBorman.zoom.nl

Canon EOS 5D IV

Zwolle

Een werkelijk prachtig museum om te fotograferen is Museum de Fundatie. Op het dak van dit pand met de indrukwekkende zuilengalerij bevindt zich een grote ovalen bol. Deze is al vanaf een afstandje vanuit allerlei schilderachtige zijstraatjes te zien.

De Peperbus is een 75 meter hoge toren die je, als het windstil is, perfect – inclusief reflectie op het water – vanaf de Pannekoekendijk kunt vastleggen (vlakbij de rotonde bovenin).Theater De Spiegel is dankzij de gekleurde verlichting vooral in het donker goed vast te leggen en dat komt ons natuurlijk goed uit, al mag het gebouw er overdag ook best zijn.

De in het donkerrood verlichte Hanzeboog is een mooie spoorbrug waar je uitstekend met lijnen kunt werken en met een beetje geduld meteen ook de fraai gekleurde lichtstrepen van passerende treinen vastlegt. De oude IJsselbrug ernaast is een klassiek ogende spoorbrug die op windstille avonden mooi reflecteert in het water.

De grachtengordel in de vorm van een ster, met talloze leuke huisjes ernaast, en tot slot de Sassenpoort maken dat deze stad voor iedereen wel iets moois te bieden heeft om te fotograferen.

De Sassenpoort in Zwolle.

Beuv-foto.zoom.nl

Canon EOS 90D ·

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties om botanische tuinen te fotograferen

De allerkleinsten: de beste voorbereiding voor een newborn-shoot