in

Op pad naar Groningen: zo fotografeer je de Martinitoren

De Martinitoren staat in het centrum van Groningen aan de Grote Markt. Deze kerktoren heeft als bijnaam d’ Olle Grieze (de oude grijze) door zijn grauwe kleur. Het is de hoogste toren van de stad (bijna 100 meter) en je kunt hem beklimmen met een gids. Hij werd na diverse branden telkens opnieuw gered en verder opgebouwd en is inmiddels meer dan 500 jaar oud. De Martinitoren is vanuit allerlei uithoeken van de stad nog te zien, wat je ook diverse leuke fotokansen geeft.

De fotografen leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Nieske Siepel

Nieske Siepel (bnn)
Olympus E-M1 II · ISO 400 · F 11 · 2,5 SEC · 12 MM

Locatie

Toen ik deze foto maakte, was het gebouw ‘het Forum’ in Groningen net nieuw. Ik had het nog nooit gezien en wilde er graag een keertje fotograferen, waarbij ik D’Olle Grieze (bijnaam van de Martinitoren) in mijn compositie wilde opnemen. Ik heb gewacht tot het schemerig werd, zodat je ook wat verlichting van de stad kon zien.

Instellingen

Ik zette mijn camera (Olympus EM1 II met Zuiko Lens 12-100 mm f 4.0) op mijn Benro-statief. Bij het instellen koos ik bewust voor een diafragma van F 11 voor een goede scherpte op zowel het forum als de kerk. Ik gebruikte een lange sluitertijd van 2,5 seconde, waardoor de foto goed belicht werd en de mensen op de voorgrond die bewogen vervaagd zijn.

Bewerking

Qua bewerking volgde ik mijn standaardprocedure. Daarin ga ik met de belichting aan de slag op basis van het histogram. Ik maakte daarna nog een panorama-uitsnede.

Tip voor andere fotografen

Het Forum is een erg fotogeniek gebouw, dat vlak naast de Martinitoren staat. Ook de parkeergarage eronder schijnt erg mooi te zijn, maar daar ben ik zelf nog nooit geweest.

Max ter Burg 

Max ter Burg (maxterburg)
Nikon D7200 · ISO 100 · F 13 · 1/5 SEC · 12 MM

Locatie

Tijdens mijn bezoek aan Groningen wilde ik een sfeervolle foto maken van de Martinitoren. Ik kwam dit leuke doorkijkje tegen. Het boogje en het gebouw aan de linkerkant versterken de sfeer in de foto, en het boogje maakt gelijk een mooi kader. Om de toren en de erker aan de rechterkant helemaal op de foto te krijgen heb ik een laag standpunt ingenomen.

Instellingen

Ik heb gebruikgemaakt van een Nikon D7200 (DX spiegelreflex) met 10-20 lens op 12 mm (fullframe-equivalent daarvan is ongeveer 16 mm). Ik heb vanaf statief drie foto’s met verschillende belichtingen gemaakt om hiervan een HDR te kunnen maken. De middelste sluitertijd was 1/5 seconde, op ISO 100 en F 13. Alleen de sluitertijd varieert natuurlijk bij de drie opnames, zodat ze daarna goed te combineren zijn.

Bewerking

De foto’s heb ik tot een HDR samengevoegd in Lightroom, waarna ik een aantal correcties heb toegepast in het contrast, de kleur en de schaduwen.

Tip voor andere fotografen

Ga netjes op tijd, en laat de locatie goed op je inwerken. Ga dus echt op zoek naar leuke doorkijkjes en spannende composities.

Peter Abbes

Peter Abbes (peterabbes)
Canon RP · ISO 100 · F 11 · 30 SEC · 33 MM

Locatie

Tijdens mijn wandeling door Groningen, op zoek naar mooie beelden van de stad, liepen we langs het Forum. Een erg strak en nieuw gebouw. Ik zag direct in de lijn de Martini-toren en ben wat heen en weer gaan lopen op zoek naar een mooie compositie. Vaak pak ik een laag standpunt, en in dit geval helemaal omdat het wat geregend had. De straat was nat, en daardoor glanzend. Mooi voor mijn compositie. De foto is gemaakt in december en het was bewolkt, dus vrij snel donker. Ik heb voor de regen mijn pet op de lens gelegd, om de miezerige regen tegen te houden.

Instellingen

De foto is gemaakt met een Canon EOS RP en een 16-35 mm F 2.8. Hij stond op een Benro Itrip-statief, wat wel nodig was omdat het een foto met lange sluitertijd is: 30 seconde. Ik koos voor die lange sluitertijd omdat er mensen liepen en fietsten in de stad, en die wilde ik niet in mijn foto terugzien. Door dan lang te belichten, vervagen die dusdanig dat ze niet meer zichtbaar zijn. Ik gebruikte iso 100 en F 11.

Bewerking

Aan deze foto heb ik alleen wat standaarddingen bewerkt. Even de hooglichten iets terug, en de schaduwen iets opgehaald. Meer was er niet nodig. Daarna heb ik nog wat met de kleurtinten gespeeld. De blauwe tinten zijn iets aangepast, want dat maakte de foto rustiger.

Tip voor andere fotografen

Als je deze locatie gaat bezoeken dan is het altijd slim om eerst rond te lopen en verschillende standpunten te pakken. Van deze foto heb ik uiteindelijk ook meerdere opnames met een verschillend perspectief en verschillende brandpuntafstanden. Een lijnenspel in de foto maakt het vaak compleet en in dit geval is het een lijnenspel samen met oude en nieuwe gebouwen, waarbij de toren ook mooi uitgelicht werd.

Heleen Padje

Heleen Padje (heleenpadje)
Canon 77D · ISO 100 · F 5 · 1/320 SEC ·18 MM

Locatie

Deze foto van de Martinitoren, ook wel D’Olle Grieze, is genomen vanuit het Forum in Groningen. Ik had een opdracht van een fotochallenge, met als thema ‘kader’. Daarbij leek het mij leuk om de Martinitoren eens anders dan anders in beeld te brengen. Lopend door het Forum zag ik ineens dit kader, dat mooi de contouren van de Martinitoren ‘volgt’. Zo zie je dat je door mee te doen aan een fotochallenge leert om op een andere, creatievere manier te kijken.

Instellingen

Ik maakte deze foto met mijn Canon 77D (aps-c), met een Sigma DC 18-250 mm, op de 18mm-stand. Ik gebruikte geen statief, dat was niet nodig met de sluitertijd van 1/320 seconde.

Bewerking

Ik heb de foto niet bewerkt. Dit is onder andere te zien aan de strepen van de binnenverlichting op de ramen. Het zou achteraf gezien mooier zijn geweest als ik dat zou hebben weggehaald.

Tip voor andere fotografen

Het Forum is een erg mooie locatie om foto’s te maken. Het gebouw is prachtig. Zo is er een heel mooi lijnenspel met roltrappen. Echt een aanrader.

Harry Groenewold

Harry Groenewold (hgroenewold-gmailcom)
Fujifilm X-T3 · ISO 400 · F 7,1 · 1/800 SEC · 29,2 MM

Locatie

Op de terugweg naar het station van Groningen, liep ik door het stadspark achter de Martinitoren en zag de twee jongens op de bank zitten. Dit maakte, met de Martinitoren op de achtergrond, voor mij een mooie scène. Ik heb direct mijn camera gepakt en een paar foto’s gemaakt. Op zo’n moment moet je gewoon je kans pakken.

Instellingen

Deze foto is gemaakt met de Fujifilm X-T3 en de XF 16-80mm F4 als objectief. Ik zoomde ietsje in, naar een brandpuntsafstand van ongeveer 30 mm (45 mm fullframe-equivalent). Ik stelde het diafragma in op F 7,1 voor de maximale scherpte in mijn beeld. Ik fotografeerde zonder statief, en kwam uit op een sluitertijd van 1/800 bij een ISO van 400.

Bewerking

De foto was aanvankelijk behoorlijk donker in de schaduwpartijen. In de nabewerking heb ik daarom de schaduw-slider wat in de plus verschoven, en de Hooglichten wat afgezwakt. Vervolgens heb ik het hele beeld nog iets verscherpt.

Tips voor andere fotografen

  • Ga niet zonder camera op stap! Je weet nooit wanneer zich een mooi moment voordoet.
  • Weet wat de sweetspot van je lens is voor de maximale scherpte.
  • Fotografeer in raw zodat je de foto goed kunt bewerken.

Rianne Kugel

Rianne Kugel (rianne24)
Nikon D750 · ISO 64 · F 20 · 10 SEC · 62 MM

Locatie

Deze locatie heb ik gekozen om een bijzonder beeld van misschien wel het meest herkenbare punt van Groningen te creëren. Vanuit deze hoek heb je de Martinitoren mooi in het midden en behoud je sfeer van het mooie straatje.

Ik ben in het donker op pad gegaan, omdat ik dit tafereel met lange sluitertijd wilde vastleggen. Door de langsrijdende bus met lange sluitertijd te fotograferen, komen er mooie kleuren door het beeld, wat de foto afmaakt en een extraatje geeft in de foto. Door dicht bij de weg te staan creëer je meer diepte. Hierbij heb ik gekozen voor een laag standpunt, om meer van mijn omgeving te kunnen tonen.

Instellingen

Ik maakte de foto met een Nikon D750, een Nikon-objectief 24-120 mm F 3,5-5,6 en een statief. Helaas had ik mijn filters niet meegenomen, waardoor mijn ISO omlaag heb gebracht naar 64 en het diafragma wat hoger heb gezet (F 20) dan ik normaal zou doen. Zo kon ik toch mijn tien seconde sluitertijd halen, want ik had behoorlijk last van al het licht in de omgeving.

Bewerking

Ik heb de hooglichten teruggebracht, het contrast aangebracht, de schaduwen omhoog gezet en de kleuren versterkt. Ik fotografeer in raw. Hierdoor is bewerken altijd nodig, maar toch probeer ik niet extreem veel te bewerken.

Tip voor andere fotografen

Helaas rijden er geen bussen meer door deze straat naar de grote markt, maar nog wel genoeg fietsen. En er zijn genoeg andere mooie plekjes in de binnenstad van Groningen te vinden … wees creatief!

Jan van der Schans

Jan van der Schans (jvdschansut16-12-1959a)
Canon 1100D · ISO 200 · F 5,6 · 1/2000 SEC · 55 MM

Locatie

Deze foto is gemaakt vanaf het Forum in Groningen, wat toen net geopend was (2020). Het standpunt vond ik mooi, krachtig en duidelijk. Ik vond de centrale compositie het mooist.

Instellingen

Ik gebruikte de Canon 1100D (aps-c, spiegelreflex) zonder statief. Qua instellingen kwam ik uit op ISO 200, F 5,6, 1/2000 seconde en 55 mm.

Bewerking

Ik heb deze foto nog iets bewerkt met Lightroom door hem om te zetten naar zwart-wit, ik vind dat het dan zachter wordt aan de ogen. En ik heb nog met de belichting gespeeld en de foto daarna gecropt en verscherpt.

Tip voor andere fotografen

Zo’n foto kun je maken vanaf het dak van het Forum. Pas op bij storm, en je moet boven de glazen wand uit fotograferen.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd de opdracht: Bijzondere macro

Portretfotografie op locatie – Beginners