in

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 1: De oriëntatie7 december 2016, 14:00

Fotografie kun je op veel manier beoefenen. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, digitaal of analoog, en niet onbelangrijk: fotografeer je in verenigingsverband of individueel. In een drietal blogs deelt Erik Keulers zijn ervaringen over het opzetten en fotograferen in een fotoclub en geeft hij een aantal tips. In dit eerste deel: welke fotoclub past bij je?

Natuurlijk, fotografie kun je prima individueel beoefenen. Maar je wilt toch graag weten hoe anderen tegen jouw foto’s aankijken. Van anderen leren. Of gewoon samen met anderen lol hebben. De richting waarin je fotografeert speelt natuurlijk een belangrijke rol. Een landschap kun je prima in je eentje fotograferen. Ben je, zoals ik, voornamelijk bezig met modelfotografie, dan werk je nooit alleen, maar werk je in ieder geval met een model, maar vaak ook met stylist, visagist en soms ook met assistentie voor de belichting. Vaak zit er een sociale component aan fotografie. En dat is waarschijnlijk de reden dat er zo veel fotoclubs bestaan. Alleen, hoe vind je de fotoclub die bij je past. In deze blog wil ik je in een aantal stappen helpen om de fotoclub te vinden die bij jou past.

Almeerse fotoclub

Blogs als hulp

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je weet wat je wilt! Zo kun je ook echt op zoek naar een clubje dat bij je past! Een goede manier om je te oriënteren op de mogelijkheden die fotoclubs bieden is door de blogs van collega-blogger Judith Bakkers te lezen. Zij stelt in haar blogs regelmatig fotoclubs aan je voor.

Er is in deze oriëntatiefase een aantal vragen dat je voor je zelf moet doorlopen om voldoende duidelijk te krijgen hoe jouw ideale fotoclub er uit ziet.

Creative Photographers Group te Eindhoven

Vraag 1: Algemeen of specialisme?
Veel fotoclubs zijn gericht op fotografie in zijn algemeenheid. De diverse leden binnen de club kunnen dus heel verschillende specialismen hebben. De kruisbestuiving tussen verschillende specialismen kan meerwaarde hebben. En op het moment dat je als fotograaf nog niet echt een specialisme hebt gekozen (of het misschien helemaal niet wilt kiezen), dan kan een algemene fotoclub voor jou een prima plek zijn.

Van 2008 tot 2015 maakte ik zelf deel uit van Fotogroep Gotcha, gespecialiseerd in modelfotografie.

Richt je je daarentegen vooral op een stijl fotografie, dan is de kans zeker aanwezig dat je in een algemene fotoclub voor je gevoel onvoldoende aan je trekken komt. In dat geval is het juist verstandig om te zoeken naar een fotoclub die zich richt op jouw specialisme. Het samenwerken met “zielsverwanten” helpt dan juist om je verder te verdiepen in je specialisme en om samen beter te worden.

De Broederschap te Vleuten

Vraag 2: Wat wil je bereiken door lid te worden van een fotoclub?
Je kunt op meerdere manieren in clubverband omgaan met fotografie. Zo kun je je primair richten op het bespreken van elkaars werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om vooral samen activiteiten te ondernemen. Veel fotoclubs kiezen voor een mix van beiden. Voordat je op zoek gaat naar een fotoclub is het belangrijk dat je voor jezelf een beeld hebt wat je graag wilt. Zo kun je heel specifiek op zoek gaan én voorkom je teleurstellingen.

De Spil te Sneek

Vraag 3: Hoe groot mag de club voor mij zijn?
Fotoclubs zijn er in soorten en in maten. De omvang qua aantal leden heeft uiteraard invloed op de activiteiten die een club kan ontplooien en de manier waarop je vorm kunt geven aan een club. Een club met veel leden zal minder snel met alle leden samen een activiteit kunnen ondernemen maar de inspanningen die nodig zijn voor het organiseren van activiteiten kunnen ook over veel mensen verspreid worden. Kies je voor een kleinere club, wees je er dan van bewust dat er waarschijnlijk ook een grotere bijdrage van je wordt verlangd om de club draaiende te houden. Tegelijkertijd kun je ook intensiever met elkaar foto’s bespreken en samenwerken.

FC Bernheze te Loosbroek

Vraag 4: Hoeveel tijd kan ik vrijmaken voor een fotoclub?
Realiseer je dat een fotoclub altijd tijd kost. Het is belangrijk om daarom voor je zelf vooraf te bepalen hoeveel tijd de fotoclub mag kosten, in combinatie met je werk, je privéleven en de rest van je fotohobby. Ga er daarbij van uit dat je altijd meer tijd kwijt bent aan de fotoclub dan je vooraf misschien denkt. Tel niet alleen de activiteiten op uit de jaaragenda, maar ga na hoeveel voorbereiding zo’n activiteit vergt. Foto’s selecteren voor een bespreking vraagt tenslotte ook een inspanning, om maar een voorbeeld te noemen. Vind je een fotoclub die bij je zou kunnen passen, maar zit ze ver weg, denk dan vooraf na of die reistijd wel of geen obstakel gaat vormen!

Fotoclub Niedorp te Nieuwe Niedorp

Op proef

Heb je de bovenstaande vragen beantwoord? Dan kun je op gericht op zoek naar een fotoclub die bij je past. Aarzel niet om “op proef” op een aantal plekken langs te gaan. Alleen zo kom je er achter of de club die op papier bij je past daadwerkelijk ook overeenkomt met jou verwachtingen. Twijfel je? Dan kan het geen kwaad om nog even verder te kijken.

SFV De Cycloop te Nijmegen

Uiteindelijk is er voor ieder wat wils in fotoclubland. Vind je uiteindelijk niets? Dan is er nog geen man overboord! Want je kunt altijd nog je eigen fotoclub in het leven roepen? Nieuwsgierig hoe? Lees dan deel twee van dit blog!

Wil jij in de komende twee delen van dit blog laten zien wat jouw fotoclub doet? Stuur je foto of link naar een youtubefilm naar erikfoto1974@gmail.com en wie weet zie je jouw fotoclub terug in de volgende blogdelen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: kwaliteit van een fotoafdruk

In de stijl van Wim Denijs – Landschapsfotografie