in

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 2: Begin je eigen clubje!27 januari 2017, 11:30

Fotografie kun je op veel manier beoefenen. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, digitaal of analoog, en niet onbelangrijk: fotografeer je in verenigingsverband of individueel. In een drietal blogs deelt Erik Keulers zijn ervaringen over het opzetten en fotograferen in een fotoclub en geeft hij een aantal tips. In dit tweede deel: Begin je eigen clubje!

Fotoclub Koedijk

In het eerste deel van deze blog heb ik je via een aantal vragen laten uitzoeken welke fotoclub bij je past. Maar het kan natuurlijk altijd dat de club waar jij naar op zoek bent nog niet bestaat. Dan kun je er zelf voor zorgen dat die club er alsnog komt! Zelf een fotoclub starten is een reis op zichzelf, maar wel de moeite waard! Voor mijzelf begon die reis in 2008 toen ik een oproep plaats om een fotoclub rond modelfotografie te beginnen. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en help je op weg naar je eigen fotoclub.

De eerste stap: wat voor een fotoclub zou ik willen vormen?

Zoals ik de vorige keer al schreef, fotoclubs zijn er in allerlei vormen en soorten. Als je zelf een fotoclub wil starten, dan zal de start bestaan uit een oproep aan andere fotografen om mee te gaan doen! Als je wilt dat de fotografen met de juiste interesses reageren, dan is het van belang dat je uitvraag zo helder mogelijk is!
Denk aan zaken als:
• Welke stijl(en) fotografie wil je in clubverband oppakken?
• Wat wil je in clubverband gaan doen? Shootings of besprekingen? Exposities bezoeken? Of allemaal?
• Met hoeveel fotografen wil je een club vormen?
• In welke regio wil je je club organiseren?
• Hoe vaak zou je bij elkaar willen komen?
• Wat verwacht je als uitkomst van een club? Gezelligheid? Leren van elkaar? Samen optrekken?
Als je deze zaken op een rijtje hebt staan, ben je klaar om je uitvraag te doen.

Toen ik zelf in 2008 op zoek ging naar een fotoclub kwam ik er al snel achter dat er weinig fotoclubs waren, gespecialiseerd in modelfotografie. Ik wilde me juist in de modelfotografie ontwikkelen, dus daarom zocht ik een gespecialiseerde fotoclub. Ik wilde graag met andere fotografen shoots gaan organiseren. Belangrijkste reden was om van elkaar te kunnen leren, maar daarnaast zijn shootinglocaties voor modelfotografie vaak prijzig, en met meerdere fotografen samen kun je de kosten delen.

Fotoclub AFV Daguerre te Groningen

De tweede stap: de uitvraag

Als je je idee op papier hebt staan is het natuurlijk van belang om daadwerkelijk op zoek te gaan naar geestverwanten. Toen ik een oproep voor een fotoclub zag op de Belgische site modellennet.be, alleen op een te grote afstand, besloot ik hetzelfde pad te bewandelen en plaatste ik een oproep op het forum van de site.

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden vele malen groter. Op Facebook zijn er vaak al groepen waar fotografen elkaar virtueel ontmoeten, dus hier kun je prima een oproep plaatsen. Maar ook de Zoom.nl community is natuurlijk een prima plek! Vraag de geïnteresseerden om in hun reactie ook kort aan te geven wat zij zoeken in een fotoclub! Zo krijg je een eerste beeld van de andere fotografen.

De derde stap: een eerste keer samenkomen

Nu je een uitvraag hebt gedaan en geïnteresseerde fotografen hebt verzameld, is het moment suprême aangebroken: de eerste bijeenkomst. De eerste bijeenkomst is vooral belangrijk om te kijken of er een klik is tussen de aanwezigen, of er voldoende basis is om daadwerkelijk een club te kunnen starten. Zorg dat je die bijeenkomst goed voorbereid, als initiatiefnemer zal namelijk ook van je verwacht worden dat je het voortouw neemt.

Zorg in ieder geval:
• Dat iedereen zijn of haar ideeën kan aangeven over de samenwerking;
• Dat er eerste gedachten zijn over de manier van samenwerken en de taakverdeling;
• Dat er overeenstemming is over het doel van de fotoclub;
• Dat iedereen aan het einde van de avond uitspreekt of hij/zij het ziet zitten om lid te worden;
• Vergeet niet de financiën, dat klinkt voorbarig, maar pols hoeveel iedereen ook financieel kan/wil bijdragen, zodat ook duidelijk is hoever de ambities van de club kunnen reiken.

Toen ik zelf in 2008 de eerste avond met de collega-fotografen bij elkaar was geweest was het duidelijk dat er voldoende klik was om aan de slag te gaan met elkaar. We wilden van elkaar leren én we wilden een kwaliteitsborg zijn voor de modellen die met ons zouden gaan samenwerken. Moeilijkste die avond was het vinden van een naam en dus gaf het restaurant waar we zaten de naam aan onze club: Fotogroep Gotcha.

Fotoclub AFV Daguerre te Groningen

De vierde stap: echt aan de slag

Alle begin is moeilijk, vandaar dat het handig is op de eerste avond al zoveel mogelijk afspraken te maken. Maar in de beginperiode zul je ook als grondlegger zeker aan de slag moeten om de fotoclub daadwerkelijk vormen aan te laten nemen. Dus zorg dat er snel een vervolgoverleg is en zorg dat er een jaarplanning komt voor de activiteiten. En last, but not least, spreek met elkaar een evaluatiemoment af, zodat je met elkaar kunt kijken of de club heeft gebracht wat ieder er van dacht!

Nadat we in de eerste blog op zoek zijn gegaan naar een passende fotoclub en in deze blog uiteindelijk ons eigen clubje hebben opgericht ga ik in deel 3 van deze serie in op de vraag: hoe hou je je fotoclub gezond?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waar moet je op letten bij het bepalen van een daglichtlocatie?

Review: GoPro HERO5 Session