in

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 3: 7 tips voor een gezonde fotoclub!9 februari 2017, 16:00

Fotografie kun je op veel manier beoefenen. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, digitaal of analoog, en niet onbelangrijk: fotografeer je in verenigingsverband of individueel. In een drietal blogs deelt Erik Keulers zijn ervaringen over het opzetten en fotograferen in een fotoclub en geeft hij een aantal tips. In dit derde deel: 7 tips voor een gezonde fotoclub!

Een fotoclub vraagt onderhoud, net als iedere relatie. En uiteindelijk vormt een fotoclub toch echt een sociale relatie tussen een aantal individuen. Inzichten kunnen botsen, er kan een sleur ontstaan of er kunnen daadwerkelijk conflicten ontstaan. Hoe hou je je fotoclub in de loop van de tijd gezond? Dat is de centrale vraag in het laatste deel van dit drieluik. Een aantal tips helpen je op weg.

Tip 1: Zorg dat de regels helder zijn!

Veel misverstanden en ergernissen ontstaan er als er geen duidelijke regels zijn. Niet voor niets zijn er veel verenigingen die huisregels hebben, en voor een fotoclub is dat niet anders. Spreek met elkaar af wat de regels zijn, en hou daar vervolgens strikt aan vast! Niet omdat het regels zijn, maar omdat die regels weerspiegelen wat de waardes zijn waar jullie als groep voor staan. Regels afspreken om ze niet te gebruiken heeft geen zin en maakt vaak alleen maar meer kapot.

Wacht niet te lang met het opstellen van huisregels, zodat van begin af aan duidelijk is hoe je met elkaar omgaat en hou ze van tijd tot tijd tegen het licht. Laat nieuwkomers kennis maken met de regels en hou ze met elkaar levend.

Uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat de meeste problemen die ik heb ervaren voortkwamen uit onduidelijkheid over de regels of het niet handhaven van de regels. Juist dat laatste zorgt er vaak voor dat een conflict uit de hand loopt en op de lange termijn alleen maar voor meer problemen zorgt.


Creative Photographers Group te Eindhoven

Tip 2: Discussieer, maar met oor voor de ander

Zoveel fotografen, zoveel beelden bij fotografie. En dat is voor een fotoclub juist prima, want dat kan iedereen binnen de club verrijken. Belangrijk is wel dat er op een eerlijke en open manier gediscussieerd wordt. En luister naar wat de ander te zeggen heeft. Juist in een fotoclub is het belangrijk om een gulden middenweg te vinden. Als een deel van de club de zin doordrijft, zal de rest gaan vervreemden van de club en juist dat wil je vermijden.

SFV de Cycloop nijmegen

Tip 3: Maak spanning zo snel mogelijk bespreekbaar

Er kan een moment komen waarop één lid van de club zorgt voor onrust of ergernis. Een menselijk trekje is om de confrontatie daarover uit te stellen, maar wel alvast met andere collega-leden het gesprek aan te gaan. En zo ontstaat er een “achter-de-rug”-discussie, die de onrust en ergernis van beide kanten alleen maar groter maakt.

Wees open en eerlijk naar de ander als zijn functioneren negatief werkt voor de groep. En wees ook eerlijk als je het gevoel hebt dat een vertrek van de persoon in kwestie de beste oplossing is. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar de hele kwestie laten slepen wordt alleen maar pijnlijker.

FC Bernheze te Loosbroek

Tip 4: Bespreek met elkaar goed de koers van de club

Mensen en inzichten veranderen in de loop van de tijd. Dat kan van invloed zijn op de koers die je als fotoclub vaart. Ga er echt met z’n allen voor zitten en probeer een weg te vinden die voor een ieder in de groep meerwaarde heeft. Dat is tenslotte de reden waarom je bij elkaar in een club zit. Probeer elkaar dus vooral niet te overtuigen van je gelijk, maar zoek actief naar de beste weg voor de club. Dat vraagt geven en nemen.

Tip 5: Zorgt voor een goede verdeling van de taken

Een club blijft gezond als de taken evenwichtig verdeeld zijn. Je kunt er voor kiezen om een bestuur aan te stellen, maar dat hoeft niet. Waak er in ieder geval met elkaar voor dat iedereen ongeveer even veel energie steekt in een gezonde club. Vaak is er een kleine actieve kern en een grotere groep volgers. Dat gaat een tijdje goed, maar op de lange termijn niet. Als de actievelingen het gevoel hebben dat ze onvoldoende terugkrijgen haken ze af en zijn er geen mensen om de plek in te nemen. Zorg dus dat iedereen aangehaakt is en actief is als het op taken aankomt. Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand een periode minder tijd heeft. Maak dat duidelijke afspraken met elkaar hoe je hier mee omgaat.

Fotoclub Zzzoom, Eersel

Tip 6: Zorg dat de sfeer goed is

Het lijkt een open deur, maar niets is minder waar. Een goede sfeer zorgt dat je als club met kleine ergernissen veel gemakkelijker om kunt gaan. Een ontspannen setting voor je vergadering helpt daarbij. Er is wel een andere valkuil: als het zo gezellig wordt dat de fotografie op het tweede plan komt, dan kom je in een andere gevarenzone. Dat ben je een vriendenclub in plaats van een fotoclub.

Tip 7: Kijk af en toe goed in de spiegel

De laatste tip is een persoonlijke. Ook jij verandert als persoon in de loop van de tijd. Je interessegebied als fotograaf kan veranderen, de manier waarop je je hobby wil inrichten, en nog talloze andere redenen kunnen er zijn. Wees eerlijk naar je zelf: het is geen schande om te erkennen dat de fotoclub een andere kant op gaat dan jij zou willen en dat het dus tijd is afscheid te nemen. Het is gezond om nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar het is wel zo fair om daar helder over te zijn naar je collegaleden.

FC Bernheze te Loosbroek

Ook voor mij is die tijd gekomen. Van 2008 tot 2015 heb ik met heel veel plezier deel uitgemaakt van Fotogroep Gotcha. De gezamenlijke modelshootings pasten mij lang als een warme jas en ik voelde mij bijzonder thuis in de groep, waar altijd een goede sfeer hing. Maar langzaam maar zeker verschoof mijn aandacht van pure modelfotografie naar portretfotografie en documentaire fotografie. Geen heel grote verschuiving misschien, maar wel een verschuiving die er voor zorgde dat ik mijn beschikbare fototijd anders moest gaan indelen. En dus ga ik sinds april 2015 fotoclubloos door het leven. Met warme herinneringen aan Gotcha, maar ook met het besef dat ik tijd heb gekregen voor een langlopend fotoproject, wat ik anders niet had kunnen doen.

Dus kom je zelf ook in die situatie? Kijk dan goed in de spiegel, en kies je ervoor om je fotoclub vaarwel te zeggen, ga dan een tijdje als singlefotograaf door het leven, of begin weer vooraan in dit drieluik te lezen!

Voor mij geldt dat ik na 1,5 jaar wel weer toe ben aan een vorm van clubverband. Een kleine groep fotografen, ongeveer 4, uit de omgeving Noord- en Midden-Limburg, Belgisch Limburg en Zuid-Oost Brabant, met de interesse in het gebied: portretfotografie/mensfotografie/documentaire fotografie/NatGeo. Met de gedachte om zo’n vier keer per jaar samen te fotograferen, bijvoorbeeld in de geest van een lopende tentoonstelling, en maandelijks bij elkaar te komen. Een groep waar de sfeer en leren centraal staan. Waar visagisten/modellen/stylisten de gelederen kunnen versterken.

Een oproep? Waarom niet? Niet zo heel verschillend van Fotogroep Gotcha? Op het oog misschien niet, maar vergeet niet: finesses kunnen een heel groot verschil maken!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD – Asferische elementen en HDL

Basiscursus landschapsfotografie in de avond