in

Opslag: zo zijn je dierbare foto’s veilig opgeslagen


11 november 2020, 07:57

Je foto’s zijn je dierbaar. Zowel de foto’s die je net gemaakt hebt als foto’s die je jaren geleden geschoten hebt zijn het waard om veilig en goed bewaard te worden. Hoe zorg je ervoor dat die foto’s geen enkel gevaar lopen?

Misschien heb je het weleens meegemaakt: je hebt fantastische en unieke beelden gemaakt tijdens een shoot, maar de foto’s zijn verdwenen door een menselijke of mechanische fout. Dat is verschrikkelijk om mee te maken, zeker als de beelden uniek en onvervangbaar zijn. Toch zijn er nog veel fotografen die dit risico lopen doordat ze geen duidelijk en coherent systeem hebben om hun dierbare beelden op te slaan.

Zo zijn er fotografen die al hun foto’s op één geheugenkaartje hebben staan en dat kaartje overal mee naartoe nemen. Dat is een groot risico, want hoewel het niet vaak gebeurt kunnen geheugenkaartjes – van sd tot cf – corrupt raken. Daarnaast zijn het kleine en kwetsbare stukjes techniek; een ongeluk zit dus in een klein hoekje.

Backup

De beste methode die je kunt volgen is je geheugenkaartje na iedere shoot leeg maken en je foto’s veilig op je computer opslaan. Denk nu niet dat je daarmee alle risico’s hebt uitgebannen, want één backup is géén backup. Onthoud die zin, want je zult niet de eerste fotograaf zijn die dacht dat zijn werk goed opgeslagen was en na een crash desondanks toch met lege handen staat.

Zorg voor opslag op je computer én op een externe harde schijf, maar ga daarnaast nog een stap verder en sla je beelden ook online of op een externe locatie op. Op die manier zijn je beelden beschermd mocht er onverhoopt iets met je woning gebeuren. Cloud-opslag is steeds betaalbaarder en daarnaast ook steeds veiliger, dus kijk hoe je op het internet een veilige haven voor je beelden kunt creëren. Fysieke opslag op een externe locatie kan ook, maar is wat omslachtig en logistiek een uitdaging.

Strategie

Wat is een verstandige backup-strategie? Allereerst is het belangrijk om überhaupt een strategie te hebben op backup-gebied. Zomaar iets doen is uiteraard geen strategie. Bepaal voor jezelf hoe jij omgaat met je gemaakte beelden en ontwerp een proces. In dat proces bepaal je hoe je foto’s op de computer inlaadt en waar je ze laat. De verschillende backup-locaties neem je uiteraard mee in dat proces. Je geheugenkaart kun je – na zeker te weten dat je beelden er af zijn gehaald – formatteren en opbergen. Houd je lege en volle geheugenkaartjes altijd uit elkaar en maak zonodig twee afzonderlijke opberglocaties.

Overdreven?

Deze maatregelen klinken misschien ietwat overdreven, maar zijn dat allerminst. Voor wie weleens heeft meegemaakt dat net geschoten dierbare beelden door een menselijke of mechanische fout voorgoed zijn verdwenen, zal er alles aan willen doen om zoiets in de toekomst te voorkomen. Nadenken over een veilige verwerking en opslag van je foto’s is daarom het minste wat je zou kunnen doen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beginnen als professionele fotograaf – Vier essentiële marketingvragen

Fotograferen in de kou: zo fotografeer je ijskristallen