in ,

Optimaal scherpstellen voor beginners

Scherpstellen kan soms een uitdaging zijn, zeker als je net begint met fotograferen. Gelukkig zijn er wat zaken waar je aan kunt denken als je zoekt naar een soepele en goede scherpstelling. Zo zijn al je beelden in focus!

Selecteer het juiste scherpstelpunt

Goed scherpstellen vraag van jou als fotograaf natuurlijk dat je de camera aangeeft op welk punt precies scherpgesteld moet worden. Dit doe je meestal door het juiste scherpstelpunt aan te selecteren via een knop of joystick. De meeste moderne camera’s hebben flink wat van die scherpstelpunten, soms zelfs over heel het beeld heen verspreid. Het is aan jou om de juiste te selecteren. Op die manier weet de camera precies waar jij als fotograaf de scherpte wilt hebben liggen in het beeld. 

Kies niet voor een te groot diafragma

Werken met grote diafragma’s (een klein f-getal) is fraai, want op die manier kun je een onderwerp mooi isoleren en een onscherpe achter- of voorgrond creëren. Dat levert vaak prachtige beelden op waarmee je als fotograaf de aandacht trekt. Het brengt echter een risico met zich mee. De scherpte is namelijk beperkt als je met zo’n groot diafragma werkt. Bij een portret kan het zo zijn dat enkel de neus en ogen scherp zijn en de rest van het gezicht al onscherp wordt. In zo’n geval komt de juiste scherpstelling natuurlijk erg nauw. Als je er op zo’n moment naast zit, dan heb je een foto die niet of nauwelijks bruikbaar is. Als je een wat kleiner diafragma kiest is dat risico natuurlijk kleiner doordat er meer scherp is. De ‘marge’ is dan wat groter. 

Inzoomen op beeld bij scherpstellen

Bij veel moderne camera’s kun je tijdens het scherpstellen inzoomen of via een 100 procent crop kijken of dat de scherpte toch echt wel op de juiste plek ligt. Op het ‘grote’ beeld is dat namelijk niet altijd goed te zien, zeker bij het gebruik van grote diafragma’s. Een extra controle tijdens of vlak na het scherpstellen zorgt voor extra duidelijkheid.

Stel controlebeeld in

Natuurlijk is het ook een slim plan om meteen na het maken van de foto te kijken of dat de scherpte op de juiste plek ligt. Het is alleen niet zo handig om dan iedere keer met de knoppencombinatie die jouw camera daarvoor gebruikt volledig in te moeten gaan zoomen. Veel camera’s geven je dan ook de mogelijkheid om een controlebeeld in te stellen. Dan wordt de gemaakte foto meteen na de opname getoond. Soms kun je instellen dat er dan ook nog honderd procent wordt ingezoomd op de plek waar scherpgesteld is. Bij veel camera’s kun je die functie toewijzen aan een speciale knop, zodat je alsnog snel en eenvoudig 100 procent in kunt zoomen om je beeld te controleren.

Handmatig scherpstellen icm focus peaking

Handmatig scherpstellen wordt door veel fotografen als ouderwets gezien, want we hebben tegenwoordig natuurlijk allemaal autofocus. Toch is handmatig scherpstellen helemaal niet ouderwets en zelfs met een comeback bezig. Doordat je met veel systeemcamera’s heel nauwkeurig scherp kunt stellen door middel van het gebruiken van focus peaking – gekleurde lijntjes die je zeggen waar de scherpte precies ligt – zijn steeds meer fotografen overtuigd van de accuratie en snelheid van handmatig scherpstellen. Natuurlijk heb je op die manier de optimale controle over je scherpstelling. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 fotolocaties aan het Markermeer

Review – Panasonic Lumix GH5 M2