in

Overstappen naar een systeemcamera, of toch niet? – Simpel uitgelegd


22 juni 2019, 10:00

Je hebt deze vraag vast al eens gekregen, of je hebt er zelf over nagedacht: wordt het tijd om over te stappen op een systeemcamera? We zetten de voor- en nadelen van zo’n spiegelloze camera voor je op een rijtje.

Als je tot nu toe altijd met een digitale spiegelreflexcamera hebt gefotografeerd, dan heb je jezelf vast weleens afgevraagd of dat je volgende camera ook weer een dslr wordt, of juist een camera zonder opklappende spiegel: een systeemcamera. Dit is een heel begrijpelijke vraag, want systeemcamera’s zijn al jaren in opkomst en om je heen zie je ongetwijfeld veel mensen overstappen. Maar, waarom zou je dat doen?

Omvang en gewicht

Toen de systeemcamera net kwam kijken, inmiddels toch alweer tien jaar geleden, werd als belangrijkste voordeel de compactheid naar voren geschoven. Dat voordeel geldt nog steeds, maar is aan de andere kant ook ontkracht door de vele professionele systeemcamera’s die de laatste jaren op de markt zijn verschenen. Vooral de professionele (lichtsterke) lenzen die je daarbij nodig hebt zijn groot van formaat. Een high-end systeemcamera met een fantastische lichtsterke lens is daardoor bijna of zelfs even groot als een vergelijkbare dslr. Over het algemeen is een systeemcamera echter toch compacter en lichter dan een vergelijkbare dslr. Als het om formaat en gewicht gaat, dan wint de systeemcamera.

De snelle Sony A6400 systeemcamera

Accu

Hier is misschien wel het grootste verschil tussen een dslr en een systeemcamera te vinden. De accu van een dslr gaat over het algemeen een heel stuk langer mee, waardoor je die soms dagenlang niet op hoeft te laden. Bij een systeemcamera is dat een ander verhaal, al zijn er in de afgelopen jaren enorme stappen gezet op dit gebied. Nog steeds is het echter aan te raden om je systeemcamera-accu voor elke shoot op te laden. Een reserve-accu meenemen is daarnaast ook een slim idee. Aan de andere kant, veel systeemcamera’s zijn handig via usb op te laden, waardoor je dat bijvoorbeeld ook gemakkelijk tussendoor in de auto kunt doen.

Zoeker

Vaak wordt gezegd dat de elektronische zoeker in een systeemcamera niet kan tippen aan die van een spiegelreflex. In de begintijd van de systeemcamera was dat ook zo, maar tegenwoordig hebben de meeste systeemcamera’s prachtig grote, snelle en duidelijke elektronische zoekers. Een groot voordeel van de systeemcamera is natuurlijk ook dat het beeld dat je ziet overeenkomt met de foto die je gaat maken. What you see is what you get. Verander je de instellingen, dan zie je dat ook terug in de zoeker. Zo weet je vooraf al hoe je beeld er uit komt te zien. Dat werkt handig en snel. Overigens heeft niet iedere systeemcamera een zoeker, bij sommige instapmodellen heb je enkel het beeldscherm achterop om mee te werken. Dat werkt vaak prima, maar kan in sommige situaties onhandig zijn, bijvoorbeeld als het buiten erg zonnig is. Een dslr heeft wel altijd een (optische) zoeker aan boord.

Een instap-dslr: de Nikon D3500

Snelheid

Op snelheids-gebied zijn de laatste jaren grote stappen gemaakt. Dslr’s hadden daar altijd een voorsprong, maar de systeemcamera heeft een inhaalslag gemaakt. Een systeemcamera heeft geen spiegel die tijd nodig heeft om op te klappen. Daarnaast heeft een systeemcamera meestal ook een elektronische sluiter, waardoor deze gewoonweg veel sneller achter elkaar foto’s kan maken.

Keuze

Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het ene systeem is niet beter of slechter dan het andere. We zijn op een punt gekomen dat de dslr en de systeemcamera naast elkaar bestaan en elk een eigen doelgroep bedienen. Welke je het beste kunt kiezen, heeft vooral te maken met je voorkeur, wensen en budget. De laatste jaren zit de innovatie echter vooral bij de systeemcamera, waardoor deze voor veel fotografen steeds aantrekkelijker wordt.

Een systeemcamera is niet per se kleiner dan een spiegelreflexcamera

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Welke apparatuur neem je mee op reis?

Even geen inspiratie? Bekijk deze 5 ideeën om te fotograferen!