in

Panasonic Lumix S 85mm F1.8 – Betaalbare veelzijdigheid


27 januari 2021, 10:42

Met de verdere uitbreiding van het fullframe Panasonic S-systeem groeit de vraag naar betaalbare objectieven, met name om te combineren met de S5. Panasonic komt daarom met een serie lichtsterke objectieven met het S-predicaat, waar deze korte tele de eerste van is. Hoe bevalt hij?

Als je deze nieuwe ‘portrettele’ voor het eerst in handen hebt, valt op dat de afmetingen en het gewicht mooi bescheiden zijn gebleven. Dat is prettig, want hoewel de S1, S1R en S1H flinke camera’s zijn, is de compactere S5 gebaat bij een wat kleiner objectief. De balans met de S5 is uitstekend in orde en de combinatie is fraai om te zien. Uiteraard is het ontwerp op dat van de camera’s aangepast, waardoor je ziet dat ze optisch prima samengaan. Het ontwerp is rustig en eenvoudig en wordt enkel ‘verstoord’ door de schakelaar waarmee je tussen handmatige scherpstelling en autofocus schakelt.

Levensecht

Deze brandpuntsafstand is van nature geschikt voor portretten. Toch is het objectief veelzijdiger dan dat. In combinatie met een mooi groot diafragma kun je veel meer onderwerpen fraai op de foto zetten, waarbij die mooi van de achtergrond worden gescheiden. Doordat deze brandpuntsafstand bovendien vrijwel niet vertekent, komen al je onderwerpen levensecht op de sensor terecht. Dankzij de grootste diafragmaopening van F 1,8, die veel licht pakt, maak je ook in de schemering, ’s avonds of binnenshuis prima foto’s. Daarnaast heeft het grote diafragma tot gevolg dat je de onscherpte in voor- en achtergrond kunt gebruiken om je foto’s meer karakter te geven. De kwaliteit van die onscherpte, de ‘bokeh’, ligt op een hoog niveau. De onscherpte is lekker zacht en lichtbronnen in de achtergrond worden fraai weergegeven.

De scherpte is optimaal als je het diafragma wat knijpt, maar in veel gevallen is de volle opening ook uitstekend te gebruiken. Bij een portret – waar dit 85mm-objectief natuurlijk veel voor gebruikt wordt – doet het er minder toe dat de hoeken van het beeld misschien nét een tikje minder scherp zijn dan bij bijvoorbeeld F 4. Je onderwerp, het model, zit immers meestal in het centrum van het beeld.

De autofocus werkt snel en stil, wat aangenaam is bij het filmen. Voor handmatige scherpstelling heb je de fijne scherpstelring, die soepel en met een prettige slag werkt. In dat geval kun je nauwkeurig werken met ‘focus peaking’, waarbij de scherpte heel natuurlijk via een kleurrijke ‘laag’ weergegeven wordt.

Conclusie

De steeds verder groeiende reeks camera’s uit de S-reeks van Panasonic vraagt om meer en ook meer betaalbaar glas. Deze S 85mm F1.8 speelt daar fraai op in. De optische kwaliteit is dik in orde en de afmetingen en afwerking passen prima bij de S-camera’s. Met name de S5 is een ideale partner voor deze lichtsterke 85mm.

Plus- en minpunten
Compact en licht
Stille autofocus
Hoeken niet optimaal scherp bij volle opening

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix S 85mm F1.8
  Prijs€ 649,-
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Brandspuntafstand85 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie9 elementen in 8 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenL-vatting
  Gewicht/ Afmetingen objectief355 gram/82×73,6 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Flitsen bij avondfotografie: buiten in het donker

Sony Alpha 1 – Razendsnelle megapixelreus