in

Pentax WG-90 – De nieuwe ‘allweathercamera’

Voor fotografen en filmers die onder alle omstandigheden hun ding willen blijven doen, heeft Pentax de WG-90 ‘allweathercamera’ aangekondigd. Zelfs op de bouwplaats of onder water geeft deze compactcamera geen krimp.

De term ‘allweathercamera’ is dan ook een understatement. Want dankzij de water- en luchtdichte behuizing is de WG-90 niet bang voor een duik tot veertien meter diep, maximaal twee uur lang. Ook een val van ruim anderhalve meter hoog moet de camera in principe kunnen overleven. Stof/zand, hoge druk of lage temperaturen kan het toestel eveneens probleemloos aan.

Eigenschappen en specificaties

Op het eerste gezicht lijkt de Pentax WG-90 als twee druppels water op z’n voorganger: de Ricoh WG-80. De grootste veranderingen betreffen de merknaam waaronder de camera op de markt wordt gebracht (een teken dat Ricoh als label voor camera’s wordt uitgefaseerd …?) en de kleuren. De WG-90 is behalve in zwart ook leverbaar in blauw; bij de WG-80 was de alternatieve kleur oranje.

Onder de kap zit een back-illuminated cmos-sensor van 1/2,3 inch, die foto’s van maximaal 16 megapixels in jpeg-formaat levert, en films in maximaal Full HD (30 fps). De 5x optische zoomlens heeft een bereik van omgerekend 28 tot 140 mm, waarbij de lichtsterkte verloopt van F 3,5 in de groothoek- naar F 5,5 in de telestand. De automatische scherpstelling is uitgerust met gezichts- en zelfs glimlachdetectie, zodat je bij portretten altijd verzekerd bent van een vrolijk gezicht. Leuk extraatje is dat kan worden scherpgesteld op onderwerpen tot op 1 centimeter van de frontlens. De meegeleverde macrostandaard en de ingebouwde macroverlichting, in de vorm van zes leds rond de lens, komen daarbij goed van pas.

Ook een normale flitser ontbreekt niet, en naast een bescheiden 68 MB intern geheugen is er ook een sleuf voor een SD-geheugenkaart. Diverse scèneprogramma’s zorgen voor optimale instellingen bij allerlei onderwerpen, terwijl beeldstabilisatie trillingsonscherpte tegengaat. Om het beeld te beoordelen, gebruik je het lcd-scherm op de achterkant. Met z’n diagonaal van krap 7 centimeter en een resolutie van 230.000 pixels behoort dit niet tot de wereldtop. Verder kun je bij dit niet-aanraakgevoelige scherm alleen de helderheid verstellen, voor gebruik in de felle zon of juist in het schemerdonker. Daar staat tegenover dat de camera makkelijk in je broekzak past en dat het gewicht gebruiksklaar nog geen 200 gram bedraagt. Met een opgeladen accu kun je zo’n 300 opnamen maken.

Prijs en beschikbaarheid

De Pentax WG-90 wordt vermoedelijk begin 2024 leverbaar in zwart of blauw, voor een adviesprijs van € 379,99: drie tientjes meer dan het vorige model.

www.pentax.eu/nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony FE 300mm F2.8 GM OSS

Nieuwe Apple MacBook Pro’s en iMacs