in

Photoshop: Achtergrond weg

Evi Maquoi 

Een achtergrond weghalen en vervangen is een precisiewerkje. Met de toverstaf gaat dat niet altijd goed. De achtergrondgum uit Photoshop CS6 is beter geschikt. We laten je zien hoe je in drie eenvoudige stappen te werk gaat.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Voor en na

Foto Carola Spijkers (cro0l)

01 Grote gum

We werken met Adobe Photoshop CS6 om gebruik te kunnen maken van de tool Achtergrondgum. Open het programma en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie en kies een portretfoto met witte achtergrond. Ga verder met Openen. Deze Quickstart werkt ook met achtergronden met een andere effen achtergrond-kleur. Ontgrendel de achtergrondlaag in het lagenvenster door te dubbelklikken op Achtergrond. Geef de laag in het dialoogvenster eventueel een nieuwe naam – standaard is dat Laag 0 – en bevestig met OK. Kies Gummetje in de gereedschapsbalk, een groot en hard exemplaar. Gum het overtollige wit grof weg aan de buitenkant van de foto zonder het model of het haar aan te raken. We werken nog niet gedetailleerd; dat komt in de volgende stap met een ander gereedschap.

02 Voorzichtig

Maak nu een nieuwe laag aan via Laag, Nieuw, Laag of gebruik Shift+Ctrl+N. Deze laag krijgt de naam Laag 1. Bevestig met OK. Verplaats dan de nieuwe laag, Laag 1, in het lagenvenster onder Laag 0 door hem simpelweg te verslepen. Kies vervolgens  Laag, Nieuwe opvullaag, Effen kleur en neem een donkere kleur om het verschil met de witte achtergrond goed te kunnen zien. Kies nu het Achtergrondgummetje in de gereedschapsbalk. Dit is de knop met de gum en de schaar. Kies in de bovenste balk een zachte gum – Hardheid 50% – en gebruik de middelste pipet. Stel Limieten in op Niet aangrenzend en kies een Tolerantie van 50%. Klik nu ergens op het wit en gum de witte achtergrond met ingedrukte muisknop volledig weg. Wees voorzichtig met de witte hartjes op het truitje, want die worden anders ook verwijderd!

03 Afwerken

Het resultaat ziet er wellicht al goed uit, maar toch merk je aan de krulletjes van het meisje dat de foto bewerkt is. Om de fijne witte randjes uit het haar te krijgen, gebruiken we nog even het gereedschap Doordrukken. Selecteer Laag 0 in het lagenvenster en kies Doordrukken in de gereedschapsbalk. Zorg dat Bereik bovenin de balk op Middentonen staat ingesteld. Belichting mag je optrekken tot 100%. Kies een niet te groot zacht penseel en ga voorzichtig over de randjes van het haar om de witte lijntjes weg te werken. Vink daarna de donkere achtergrond uit door op het oogje naast de laag in het lagenvenster te klikken. Je foto is nu vrijstaand. Ga eventueel naar Bestand, Openen en kies een andere foto die je als nieuwe achtergrond wilt gebruiken.


Evi Maquoi

Bekijk alle artikelen van Evi Maquoi


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Spoedcursus: Misty Morning

Creatieve fotografie voor thuis: zo geef je een vorm aan bokeh