in

Photoshop: Digitale handtekening

Dirk Schoofs

Je wilt natuurlijk niet dat anderen aan de haal gaan met jouw foto’s op het internet. Met een digitale handtekening maak je het copycats net even wat moeilijker. En geef toe, een smaakvolle digitale handtekening streelt ook een beetje je ijdelheid.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Voor en na:

We gebruiken hiervoor de mooie foto van lucille-ball.

01 Tekstlaag

In deze Quickstart werken we met Photoshop Elements. De versie doet er niet toe. Eerst maak je een nieuw document met een witte achtergrond. Daarvoor kies je in het menu Bestand, Nieuw, Leeg bestand. Elements vraagt dan hoe groot het nieuwe bestand moet zijn. Wij kiezen een afbeeldingsgrootte van 1200 pixels breed en 600 pixels hoog. Onderaan kun je een achtergrond kiezen. Wij selecteren Wit en klikken op OK. Op een witte achtergrond kun je de handtekening straks beter beoordelen. Open het deelvenster Lagen met Venster, Lagen en selecteer daarna het tekst-gereedschap. Kies voor de tekst een sierlijk lettertype en een stevige lettergrootte. Typ om te beginnen je naam. In het deelvenster Lagen zie je dat de tekst vanzelf op een nieuwe laag is terechtgekomen boven de witte achtergrond.

02 Lagen combineren

Besteed zorg aan de handtekening. Die hoef je immers slechts één keer te maken en kun je eindeloos hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld het copyrightteken toevoegen op een nieuwe laag. Daarvoor klik je met het tekstgereedschap op een andere plaats, zodat automatisch een nieuwe tekstlaag verschijnt. Voor het copyright symbool druk je de Alt-toets in en typ je 0169. Als je de Alt-toets loslaat, verschijnt het symbool. Op dezelfde manier kun je ook het jaartal plaatsen. Met het gereedschap Verplaatsen (het kruisje) positioneer je alle elementen. In dit voorbeeld bestaat de handtekening uit een achtergrondlaag met daarboven drie tekstlagen. Klik het oogje voor de achtergrondlaag weg en kies Laag, Verenigen: zichtbaar. Dan verschijnt er een schaakbordpatroon onder de tekst dat aangeeft dat de achtergrond transparant is.

03 Handtekening

Bewaar het document met de handtekening in het psd-formaat. Klik op Bestand, Opslaan. Geef het document een naam, kies in het vak Indeling de instelling Photoshop PSD en bepaal een locatie om dit document op te slaan. Om de handtekening te plaatsen op een foto, open je het psd-document. Selecteer de transparante laag met de handtekening, kopieer deze en plak de inhoud op de foto. Met Ctrl+T verschijnen er handvatten om de handtekening. Klik op zo’n handvat, zet een vinkje bij Verhoudingen behouden en sleep om de geplakte afbeelding van de handtekening te schalen. Sleep de handtekening naar de juiste plaats met het gereedschap Verplaatsen. Om de handtekening iets subtieler te maken, verminder je de dekking van deze laag in het deelvenster Lagen. Daarna voeg je de twee lagen samen met Laag, Eén laag maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HDR zonder HDR-effect doe je met luminosity mask

De mooiste foto’s van oktober 2020