in

Photoshop – Een foto ruimer kadreren met AI

We gaan aan de slag met de mogelijkheden van AI in Adobe Photoshop. In dit eerste artikel gaan we een foto ruimer kadreren, zodat het lijkt alsof de foto wijder is gemaakt. Aan de slag!

Als eerste oefening gaan we een foto van een hondje bewerken. We gaan deze foto eerst ruimer kaderen, en daarna allerlei leuke elementen bij plaatsen in de volgende artikelen. Je kunt deze foto zelf ook downloaden van de gratis stocksite Unsplash via thttps://kwikr.nl/psbetahond.

Deze foto gaan we bewerken.

Croppen

We gaan eerst de Crop-tool gebruiken. Niet om de foto bij te snijden maar om hem groter te maken. Selecteer het gereedschap Uitsnijden, en vergroot de foto aan de zijdes waar je hem te krap vindt. Rob maakt de foto aan alle kanten een stuk groter. Druk op Enter om de ‘uitsnede’ te bevestigen. Tot nu toe is er nog niets veranderd ten opzichte van oude versies: je hebt nu je foto met aan de randen een wit blak ofwel de bekende kleine vlakjes (dat hangt af van of je foto geopend is als Achtergrond-laag of als losse laag).

Met het gereedschap Uitsnijden maken we het canvas groter.

Selecteren

De omliggende gebieden gaan we laten bij bedenken door Photoshop. Dat doe je door gebruik te maken van selecties. Selecteer met de rechthoekige selectietool je foto. In de recente Photoshop en ook in deze Beta krijg je nu een contextuele taakbalk te zien.. Hierin vind je ook een knop om je huidige selectie om te keren. Klik daarop, nu is alles behalve de foto geselecteerd.

Selecteer de foto, en keer de selectie om met het knopje uit de contextuele taakbalk.

Lege delen vullen

Als je een selectie gemaakt hebt, zie je in de contextuele taakbalk een knop genaamd Generatief vullen ( Generative fill in de Engelstalige versie), dat is dus het vullen op basis van kunstmatige intelligentie. Klik hierop en er opent een tekstvak, waarin je kunt invoeren wat je in het geselecteerde gebied wilt hebben. We willen dat Photoshop zelf gaat bedenken wat er in de selectie geplaatst zou moeten worden, dus laat je het vak leeg. Typ dus niets in en druk op Enter of klik op Genereren. Wacht nu even geduldig af. Als Photoshop klaar is, zie je dat je selectie gevuld is, en vaak levert dit echt indrukwekkende resultaten op. We zien in ons voorbeeld dat zelfs de vervaging op de voor- en achtergrond mooi is meegenomen.

Voer niets in en klik op Genereren om Photoshop aan het werk te zetten.

Ben je niet helemaal tevreden? Geen zorgen: er zijn drie verschillende resultaten voor je gemaakt. Klik in de contextuele taakbalk op het pijltje om een van de andere drie resultaten te bekijken. Je kunt ook rechts in beeld in het paneel Eigenschappen onder het kopje Variaties op een van de andere afbeeldingen klikken. Vind je ze allemaal niet goed, dan kun je altijd nog opnieuw op Genereren klikken.

Met de knoppen onder de foto kun je door drie verschillende resultaten bladeren.

In je Lagenpaneel zie je dat er een nieuwe laag met laagmasker is toegevoegd, met daarin het gegenereerde resultaat. Je kunt die dus altijd nog aanpassen of verwijderen: je originele laag wijzigt niet.

In het Lagenpaneel zie je een nieuwe laag, en in het paneel Eigenschappen vind je de variaties.

Zoom Academy

In onze Zoom Academy Online Cursus Basiscursus Photoshop 2023 leer je alles over het programma! Wil je nog beter worden met Photoshop? Bekijk dan deze online cursus.

Je leert zoal:

  • De basis van het werken met lagen
  • Slimme selecties maken met selectietools
  • Werken met maskers
  • Veel meer creatieve mogelijkheden

Dat wil je toch? In deze online cursus leer je alles over de Photoshop (2023)! Bekijk de cursus hier!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Albanië!

Leg de lente vast in het bos!