in

Photoshop geheimen: Actions

Leon Goossens

De functie Actions (Handelingen) is een van de best bewaarde geheimen in Photoshop en daardoor ook vaak onderschat. Met de functie Actions kun je in Photoshop echter veel tijd besparen. Wat zijn Actions, hoe werkt het en 5 mooie voorbeelden die je gratis kunt downloaden. Leun achterover en kijk hoe Photoshop jou het werk uit handen neemt!

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Wat zijn actions?

Het woord zegt het eigenlijk al. Met deze functie neem je de handelingen op die je op een foto uitvoert. Deze opgenomen handelingen kun je vervolgens opnieuw toepassen op meerdere foto’s. Je hoeft dus niet iedere keer weer alle bewerkingsstappen opnieuw uit te voeren. Photoshop neemt je dit werk uit handen en past deze handelingen automatisch toe. Heb je een aantal foto’s die je op dezelfde manier wilt bewerken dan bespaar je met deze functie veel tijd. Bijvoorbeeld bij het toevoegen van een vignette of bij het verkleinen van je foto’s en het toevoegen van een watermerk om deze op internet te plaatsen. Maar ook voor creatieve effecten die je opnieuw wilt toepassen op andere foto’s zijn Actions erg geschikt.

Actions opnemen en afspelen

Het werken met Actions is eigenlijk heel eenvoudig. Klik in het menu op Window en vervolgens kies je voor Actions. In het palet Actions klik je op het pijltje in de rechterbovenhoek waardoor een menu opent.

– Klik in dit menu op ‘New Action’ en geef je Action een logische naam.
– Voer je handelingen uit en Photoshop neemt deze op de achtergrond voor je op. Je kunt dit eenvoudig controleren: de knop ‘Record’ is dan rood.
– Ben je klaar, klik dan op ‘Stop’.
– De nieuwe Action zie je vervolgens terug in de lijst met overige handelingen
– Open een nieuwe foto, selecteer de zojuist opgenomen Action uit de lijst en speel deze af door op “Play” knop te drukken

Meer is het niet! Maar het is nog wel goed om te weten dat Photoshop ook alle correcties opslaat. Dus voer je een bewerking uit die je daarna corrigeert dan neemt Photoshop dit ook op. Dit kun je voorkomen door de bewerkingsstappen eerst op papier te noteren. Zijn alle stappen definitief, start dan pas met het opnemen van je Action.

Laat Photoshop voor je werken

Leuk om een handeling opnieuw op een foto toe te passen. Maar echt voordeel heb je als je een Action toepast op een hele map met foto’s! Hiervoor ga je naar File – Automate – Batch. Je komt dan het volgende menu terecht.

Hier selecteer de juiste bron, de bestemmingsmap waar je de bewerkte foto’s wilt opslaan en de Action die je wilt gebruiken. Druk op OK en Photoshop gaat voor je aan het werk. Let op dat je in je Action wel het afsluiten van de foto hebt meegenomen! Is dit niet het geval dan heb je straks in Photoshop de hele map met foto’s open staan. En daar wordt Photoshop traag van…

Kant en klare actions importeren

Je kunt niet alleen je eigen handelingen opnemen. Met een beetje zoeken op internet vind je ook hele boel leuke kant en klare Actions die je gratis kunt downloaden en importeren in Photoshop. Om Actions te importeren volg je opnieuw de stappen om het menu Actions te openen. Selecteer nu Load Actions en de map waar je de Actions hebt opgeslagen en klik Open. De Action wordt geïmporteerd en staat daarna in de lijst.

5 gratis Photoshop Actions

Met deze 5 Actions kun je alvast snel aan de slag. Experimenteer ermee en ontdek zo de mogelijkheden van deze handige functie in Photoshop.

– Bella Action
– Polaroid Generator
– Simple HDR
– Portrait Action
– Hipstamatic Look

Ken jij ook nog een aantal leuke, slimme of handige Actions? Deel ze dan hier met ons!

Voorbeelden

Met de Polaroid Generator kun je kiezen uit verschillende actions waarmee je met één klik het effect van oude Polaroid films kunt nabootsen.
High Dynamic Range kan soms wat extra pit aan je foto geven. Met Simple HDR maak je geen echte HDR, maar boots je dit effect enigzins na met één foto.
Actions zijn ook handig om snel een andere look aan een portret te geven. Een mooi voorbeeld is deze Portrait Action.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Léon Goossens. Zoomer sinds 2006. Getrouwd, trotse vader en woonachtig in het Zuidlimburgse Brunssum. Een fan van Steve Jobs en Apple maar nog steeds zonder eigen Mac… Fotografie is voor mij een hele mooie hobby om creatief bezig te kunnen zijn. Achter de camera maar ook met de pen in de hand. Met een passie voor fotografie én tekst schrijf ik regelmatig op mijn blog en voor Zoom.nl, korte stukjes over fotografie en over foto’s die ik heb gemaakt.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Spelen met licht: bokeh

De 7 mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Amsterdam