in

Photoshop: Laat de zon in je foto’s schijnen


12 juli 2014, 10:00

Niet alle filters in Photoshop zijn even toepasbaar. Neongloed bijvoorbeeld is zo heftig dat je er op het eerste gezicht weinig mee kunt. Toch maak je er in combinatie met de juiste overvloeimodus een prachtige zonnegloed mee.

Voor

Na

01 Neongloed


In deze Quickstart werken we met Photoshop Elements, maar je kunt de techniek exact hetzelfde uitvoeren in de professionele Photoshop. Open het deelvenster Lagen en dupliceer de achtergrondlaag met Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J). Je kunt ook een laag dupliceren door de achtergrond-laag in het palet Lagen op de knop Nieuwe laag maken te slepen. Vervolgens ga je een beetje drama en kleur toevoegen met Filter, Artistiek, Neongloed. Dit filter verschijnt in een nieuw venster. Kies een gloedkleur die bij het onderwerp past. Hier kiezen wij voor geel, omdat we een zonnegloed willen nabootsen. Bij Grootte gloed selecteer je 5 en bij Helderheid gloed ga je voor 18. Klik op OK.

02 Bedekken


Daarna ga je de overvloeimodus van de bovenste laag wijzigen. Een overvloeimodus wijzig je in het deelvenster Lagen. Die staat daar standaard op Normaal, de bovenste laag bedekt dan de laag daaronder. Je kunt de waarden van die bovenste laag op een bepaalde manier laten inwerken op de onderliggende laag. De manier hoe die elkaar beïnvloeden, bepaal je in de overvloeimodus. Probeer de instelling Zwak licht (Soft Light), Fel licht (Hard Light) en Intens licht (Vivid Light). Wij kozen in dit geval voor de instelling Bedekken (Overlay). Probeer maar en let vooral op de achtergrond. Als dat nodig is, kun je de dekking van de bovenste laag verminderen.

03 Corrigeren


Het effect is nu bijna klaar, maar misschien is de gloed op bepaalde plaatsen nog te fel. In dat geval gebruik je laagmasker met Laag, Laagmasker, Alles tonen (Reveal all). In het palet Lagen verschijnt dan een wit vlak naast de miniatuur van de bovenste laag. Selecteer vervolgens een zacht penseel en zet de dekking op 20%. Kies als voorgrondkleur zwart. Vanaf nu kun je met zwart op de afbeelding schilderen die gemaskerd is. Op alle zones die je met zwart aanstipt, wordt de neongloed zwakker. Hij verdwijnt niet helemaal, omdat de dekking slechts op 20% staat. Op die manier corrigeer je de gloed handmatig met het penseel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 77 II

Review: Nikon 1 S2