in

Photoshop – Nieuwe elementen genereren met AI

We gaan aan de slag met de mogelijkheden van AI in Adobe Photoshop. In dit artikel gaan aan de slag om nieuwe elementen in een foto bij te genereren.

Je kunt deze foto zelf ook downloaden van de gratis stocksite Unsplash via https://kwikr.nl/psbetahond.

Selectie maken

Het eerste element dat we gaan bijplaatsen is een hekje. We willen dat rechts van de hond. Stap één is het selecteren van het deel van de foto waar we het hekje willen hebben. We doen dit met behulp van de Veelhoeklasso, die in je werkbalk vaak samen met de gewone Lasso onder een knop zit (klik dan met de rechtermuisknop ven op de Lasso-knop en selecteer in het lijstje de Veelhoeklasso). Met deze tool maak je een selectie door te klikken, waarbij je de hoekpunten creëert. Maak een selectie waar iets van perspectiefvorming in zit.

Maak een selectie in perspectief met de Veelhoeklasso.

Hekje genereren

Heb je een selectie, dan klik je op Generatief vullen. Dit keer gaan we wel tekst invoeren. Hoe specifieker je in je omschrijving bent, hoe specifieker het resultaat ook zal worden. We willen een houten hekje, dus typen Wooden fence en drukken op Enter. Onze omschrijving oftewel opdracht is niet al te uitgebreid, en we krijgen dan ook drie heel verschillende soorten hekjes als variaties. Onze selectie was vrij laag, dus hebben we ook een laag hekje gekregen. Een andere vorm van je selectie zal heel andere resultaten geven.

Met de algemene opdracht ‘Wooden fence’ krijgen we drie totaal verschillende resultaten.

Plas water

Het volgende element dat we gaan toevoegen, is een plasje water. Het leuke is namelijk dat de AI hierbij zo goed werkt dat er echt goed realistische resultaten worden gecreëerd (met de juiste selectie en opdracht). Hij snapt vanuit welke hoek je foto gemaakt is en hoe de reflectie ongeveer zou moeten zijn.

We gaan nu dus een poeltje water toevoegen voor de hond. Hiervoor maak je eerst weer een selectie. Gebruik nu de gewone Lasso-tool en teken met ingedrukte muisknop een selectie in de vorm van een waterplas. Klik daarna op Generatief vullen, typ Puddle (poel) en druk op Enter. Even later verschijnen weer de door AI gegenereerde resultaten. Blader door de variaties om te bekijken welke optie je het mooist vindt.

Maak een selectie voor de hond met de gewone Lasso.

We typen puddle om een ondiep poeltje te genereren en dit is het resultaat.

Kat en muis

We gaan nog even verder met het maken van een leuke compositie: we voegen een kat en een muis toe. Maak weer een selectie op de plek waar je de kat wilt hebben. De vorm die je selectie heeft, bepaalt hoe je gegenereerde element eruit gaat zien. Wij kiezen voor de gewone Lasso om de selectie te maken, en voeren in het invoervak alleen de tekst Cat in. Je mag hierin ook veel specifieker zijn, om bijvoorbeeld een zwarte kat, een springende kat of een slapende kat te krijgen. Heb je de kat in de achtergrond geplaatst, dan zul je zien dat Photoshop keurig rekening houdt met de onscherpte die de foto hier heeft: de kat zal ook die onscherpte hebben. Na de kat maken we op dezelfde wijze nog een muis met de opdracht Mouse om onze beestenboel compleet te maken.

Voeg op dezelfde wijze ook nog een kat en een muis toe aan je compositie.

Je hebt nu een goede indruk gekregen hoe je allerlei elementen aan een foto kunt toevoegen. Wil je realistische resultaten, dan zul je nauwkeuriger moeten selecteren en uitgebreidere omschrijvingen moeten gebruiken dan dat wij in dit voorbeeld gedaan hebben.

Zoom Academy

In onze Zoom Academy Online Cursus Basiscursus Photoshop 2023 leer je alles over het programma! Wil je nog beter worden met Photoshop? Bekijk dan deze online cursus.

Je leert zoal:

  • De basis van het werken met lagen
  • Slimme selecties maken met selectietools
  • Werken met maskers
  • Veel meer creatieve mogelijkheden

Dat wil je toch? In deze online cursus leer je alles over de Photoshop (2023)! Bekijk de cursus hier!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen tijdens een stedentrip

Komende dagen grote kans op noorderlicht in Nederland