in

Photoshop: Silhouet maken

Evi Maquoi

Ook al heeft een silhouet alle detail verloren, het is en blijft erg herkenbaar. Je zou een silhouet perfect in de studio kunnen maken, maar dat vergt veel tijd en een precieze, vakkundige belichting. Met Photoshop CS6 ben je veel eerder klaar. We leggen je in drie eenvoudige stappen uit hoe je te werk gaat.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Voor en na

Foto Harrie Dirksen (harriedirksen)

01 Gummen

Om een silhouet te maken, heb je uiteraard een foto nodig waarbij je onderwerp in profiel staat. Voldoende contrast tussen je onderwerp en achtergrond is eveneens een must. Wij gebruiken deze mooie plaat van een vogeltje, maar je kunt eveneens een silhouet maken van een ander dier, kind of boom. Open Photoshop CS6 en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie en selecteer de foto die je wilt bewerken. Kies Openen. Dubbelklik op de Achtergrondlaag in het lagenvenster en bevestig met OK om de laag te ontgrendelen. Je kunt eventueel de foto uitsnijden met de croptool uit de gereedschapsbalk, zodat je alleen de essentie over houdt. Kies daarna de Gum in de gereedschapsbalk en gum de overtollige achtergrond grof weg.

02 Achtergrondgum

Er zijn verschillende manieren om de achtergrond precies te verwijderen. Je kunt de toverstaf of veelhoeklasso gebruiken of kiezen voor de achtergrondgum. Een combinatie is vaak de snelste oplossing. Door de foto te verscherpen, krijg je betere resultaten met de achtergrondgum. Kies Filter, Verscherpen, Onscherp masker en trek het percentage bij Hoeveel flink op. Verhoog de Straal tot ongeveer 4,0 Pixels en druk op de OK-knop. Kies nu in de gereedschapsbalk de tool Achtergrondgummetje. Deze functie zit achter de gum verstopt. Nadat je op knop met de gum en het schaartje geklikt hebt, kies je bovenaan in de balk de middelste knop van de drie pipetjes: Monsters nemen: eenmaal. Stel Limieten in op Niet aangrenzend en kies een Tolerantie van ongeveer 30%. Neem een staal van de achtergrond door er op te klikken en gum vervolgens de bruinachtige achtergrond weg.

03 Finishing touch

Het weggummen van de achtergrond gaat in de meeste gevallen goed. Toch blijven er vaak wat lichte schimmen achter. Ook die moeten we wegwerken. Maak een nieuwe laag door onderaan in het lagenvenster op de knop met het vel papier te klikken. Verschuif de nieuwe laag, Laag 1, onder Laag 0. Kies in de gereedschapsbalk het emmertje en vul de laag met een opvallende kleur, bijvoorbeeld rood. Gebruik opnieuw het Achtergrondgummetje om de resterende achtergrond weg te werken. Klik daarna Laag 0 aan en kies Afbeelding, Aanpassingen, Kleurtoon/verzadiging om de vogel om te zetten naar zwart-wit. Wijzig de waarde bij Helderheid naar -100 en bevestig met OK. Gebruik zo nodig nog een laatste keer de achtergrondgum en verwijder daarna de rode achtergrond door Laag 1 naar de prullenbak te verslepen. Kies ten slotte Bestand, Opslaan als om je silhouet te bewaren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 tips om het perfecte portfolio samen te stellen

4 tips voor het fotograferen van water