in

Photoshop: Voeg een waterreflectie toe aan je foto


10 juli 2014, 14:11

Het vastleggen van de perfecte waterreflectie is meestal een kwestie van geluk en geduld. Heb je dat niet, dan kun je met een digitaal fotobewerkingspakket zo’n weerkaatsing in minder dan vijf minuten nabootsen.

Voor

Na

01 Spiegelen


In dit geval werken we met Photoshop Elements in de werkomgeving Expert. Selecteer het deel van het landschap dat je wilt laten weerspiegelen. Je kunt hiervoor elk selectiegereedschap gebruiken. Gaat het om een grillige vorm, dan kies je bijvoorbeeld voor Magnetisch lasso. Hier hebben we geluk, met het rechthoekig gereedschap kunnen we in één beweging het gebied boven de waterlijn selecteren. Kopieer dit met Ctrl+C (Mac OS: Cmd+C) en plak deze selectie onmiddellijk met Ctrl+P (Mac OS: Cmd+P). Alles wat je plakt, wordt onmiddellijk op een nieuwe laag aangebracht. Open het deelvenster Lagen en je zult zien dat er boven de achtergrondlaag een nieuwe laag is bijgekomen. Om het beeld in de bovenste laag op zijn kop te zetten, kies je Afbeelding, Roteren, Laag verticaal draaien.

02 Overvloeimodus


Selecteer het gereedschap Verplaatsen (het kruisje) en sleep de gespiegelde zone naar de juiste positie, onder de waterlijn dus. Soms moet je met het Gummetje of het Kloongereedschap de rand van de waterlijn nog een beetje afwerken. Vervolgens wijzig je in het deelvenster Lagen de overvloeimodus van de bovenste laag. Standaard staat die op Normaal, probeer de modus Donkerder of Bedekken en kijk wat een realistisch resultaat geeft. Verminder meteen de dekking van de bovenste laag. Je moet meestal ook het perspectief wijzigen om een waarheidsgetrouw effect te krijgen. Dat doe je met Afbeelding, Transformatie, Perspectief. Sleep een van de onderste hoekpunten naar buiten.

03 Bewegingsonscherpte


Klik op de laag waarop de gespiegelde afbeelding staat en pas bewegingsonscherpte toe met Filter, Vervagen, Bewegingsonscherpte (Motion Blur). Draai het wieltje in de stroomrichting van de rivier en verhoog de pixelwaarden tot het effect goed zit. Klik op OK. Hoe verder van de waterkant, des te meer reflectie verdwijnt. Plaats een masker met Laag, Laagmasker, Alles tonen. In het deelvenster Lagen verschijnt een wit vlakje naast de bovenste laag. Zet de voorgrondkleur op zwart en de achtergrondkleur op wit. Selecteer het Verloopgereedschap. Klik op het witte vlak naast de bovenste laag. Vervolgens klik je op de onderkant van de foto, sleept de muisaanwijzer omhoog en laat bovenaan de muisknop los. Zo creëer je een zachte overgang.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D810

Review: Sony Alpha 77 II