in

Photoshop – Zo verwijder je snel de achtergrond in je foto’s!

Redactie

Heb je een foto waar je liever een andere achtergrond in zou willen? We leggen je uit hoe je dit doet met Photoshop én een andere, makkelijke tool!

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

De achtergrond verwijderen uit een foto kan in verschillende situaties nuttig zijn. Denk aan productfotografie, waar je meestal een geheel witte achtergrond plaatst achter het product. Maar ook in je eigen creatieve fotografie kan een andere achtergrond misschien een beter beeld opleveren! We leggen je uit hoe je dit zelf doet met behulp van Adobe Photoshop.

Photoshop

Je kunt met Adobe Photoshop redelijk makkelijk het onderwerp in je foto losstaand maken. Dat doe je in de volgende stappen:

1. Open je foto in Adobe Photoshop

2. Selecteer de Snelle Selectie-tool in de linker balk

3. Het is gemakkelijker om het onderwerp te gaan selecteren in plaats van de hele achtergrond, want dit is vaak een kleiner deel van het beeld en het onderwerp is makkelijk af te bakenen.

4. Heb je je onderwerp geselecteerd, dan kun je deze randen nog verfijnen. Is het namelijk een persoon of een dier dan zal je zien dat niet ieder haartje en randje goed meegenomen is in de snelle selectie.

5. Boven de foto staat ergens in de balk ‘selecteren en maskeren..’. Wanneer je deze functie opent, kun je de selectie verfijnen. Klik links in de balk op het kwastje die je nodig hebt. Bij haar van een dier of mens, selecteer je de tweede kwast van boven. Met deze kwast ga je weer langs alle randjes en Photoshop selecteert automatisch nauwkeurig het hele onderwerp.

6. Is het onderwerp helemaal geselecteerd? Dan is het de bedoeling om de selectie om te keren. Dit doe je, omdat je niet het onderwerp maar de achtergrond wilt verwijderen. Door in Photoshop met een selectie-tool geselecteerd op de linkermuisknop te drukken, klik je hierna op ‘selectie omkeren’.

Andre-Tuinstraat

7. Let op: voordat je meteen op ‘Delete’ drukt, is het handig om ervoor te zorgen dat je deze bewerking altijd nog terug kan draaien. Dit doe je door een masker aan te maken: rechtsonder onder de lagen kun je op het icoontje ‘Masker’ klikken.

8. Je ziet nu dat het onderwerp in je foto verdwenen is in het masker. Door dit om te draaien, verdwijnt de achtergrond en hou je alleen het onderwerp over. Dit doe je door dubbel te klikken op het masker en op ‘masker omdraaien’ te drukken.

9. Mocht je de originele achtergrond ooit weer nodig hebben, kun je met de Brush-tool deze weer terughalen. Door in het masker de achtergrond te vullen met een kleur, heb je je onderwerp op een nieuwe achtergrond!

10. Wil je nou een heel ander beeld als achtergrond toevoegen, dan open je deze ook in Photoshop. Selecteer deze hele foto met Ctrl of Cmd + A en kopieer de foto met Ctrl of Cmd + C. Ga terug naar je bestand met het losstaande onderwerp en druk op Ctrl of Cmd + V om de nieuwe achtergrond hierin te plakken. Deze kun je vervolgend passend maken om het onderwerp heen en klaar is de nieuwe achtergrond!

Uiteraard kun je zelf de hele foto nog verfijnen en nabewerken zodat het beeld met de nieuwe achtergrond en het onderwerp ook ‘klopt’ voor het oog!

Frankquax

Makkelijk gedaan!

Ben je bekend met Photoshop en vind je het nabewerken van je foto’s leuk? Dan moet je vooral bezig blijven met Adobe Photoshop!
Ben je toch wat minder goed met fotobewerkingsprogramma’s of zit je in tijdsnood, maar wil je toch een andere achtergrond in een foto?

Dan helpt de website Remove BG je in 1 klik het onderwerp van je foto losstaand te maken! Gratis en makkelijk!

Bekijk ook deze video’s met andere bewerkingen in Photoshop

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Limburg

Screencast bewerking in Lightroom: architectuur in zwart-wit