in

Portretfotografie tot in de puntjes: retoucheren van kleding


28 oktober 2020, 07:11

Het gezicht is doorgaans veruit het belangrijkste onderdeel van een portretfoto, maar onderschat andere elementen niet. Zo zijn ook de kleding en de omgeving van je model van groot belang. Bewerkingen op het gebied van de omgeving en de kleding hebben dan ook een flink effect op het totaalbeeld.

Een goed portret is gebaat bij een flinke portie textuur en stofuitdrukking in zulke elementen. Deze ’tastbare weergave’ zorgt ervoor dat je de stof als het ware echt voelt. Een juiste bewerking in Lightroom kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat hoeft gelukkig niet heel ingewikkeld te zijn, want stoffen hebben de eigenschap dat ze fotografisch gezien gemakkelijk te bewerken zijn, terwijl die bewerking ook snel voor een goed resultaat zorgt. Stof kan op dat vlak ook veel hebben, in tegenstelling tot huid. Een stof oogt veel minder snel onnatuurlijk of gekunsteld en is daarom een dankbaar onderdeel van je bewerking in Lightroom.

Net zoals de bewerking van het haar van je model kun je stoffen grofweg in twee stappen bewerken. Als eerste zorg je voor extra structuur, textuur en diepte in de stof door met een Aanpassingspenseel subtiel de Schaduwen op te halen. Vervolgens kun je in datzelfde masker ook wat extra Textuur en eventueel ook Helderheid toevoegen. Let wel op dat je niet de net uitgevoerde oplichting van de schaduwpartijen tenietdoet!


De bijbehorende instellingen.

Als tweede deel van de bewerking kun je bepaalde plekken (zoals plooien, randjes, boordjes en overgangen) extra nadruk geven door middel van een nieuwe ronde met het Aanpassingspenseel. Kies een dunner en misschien ook wel harder Penseel en teken deze aanpassingen nu op strategische plekken in de stof. Kijk wel uit voor vreemde artefacten als je te veel Textuur toevoegt. Op deze manier ziet de kleding er meteen een heel stuk beter uit, terwijl de aanpassing over het geheel bezien niet te veel aandacht vraagt.

Ook de omgeving vraagt natuurlijk om een bewerking in Lightroom. Wat nodig of mooi is, hangt natuurlijk af van de specifieke eigenschappen van je foto, maar zeker is dat een achtergrond vaak ook een flink oppeppertje kan gebruiken. Op die manier krijgt de achtergrond een veel sterker karakter, dat past bij de bewerkingen die je uitvoert bij het gezicht, het haar en de kleding.

Een achtergrond bij een portretfoto is vaak deels onscherp door het gebruik van een groot diafragma. Daarom ben je in dat geval onscherpte extra nadruk aan het geven. Dat vereist een subtiele aanpak, want onscherpte is niet voor niets onscherp. Zorg dat je voorkomt dat onscherpe zaken in die achtergrond door je bewerking opeens een harde rand of ‘halo’ krijgen. Vaak is wat extra kleur toevoegen erg fraai. Dit alles natuurlijk via een apart ‘aanpassingslaag’ met het bekende Aanpassingspenseel, zodat je achteraf nog aanpassingen kunt doen, mocht dat nodig zijn.


Het masker van de aanpassingen aan de kleding en de bloem.


Boven de foto vóór de bewerking en onder het resultaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 tips voor het fotograferen van sneeuwlandschappen