24 november 2015, 13:26
Lilian Verhappen is een portretfotograaf die veel werkt op spannende locaties met bijpassende styling. Deze keer ging ze aan het werk in Kasteel Heeswijk. Ze neemt ons mee achter de schermen op deze shoot.
Eindelijk is het dan gerealiseerd. Het heeft wat tijd nodig gehad en nogal wat hobbels onderweg genomen maar nu realiteit. Begin april werd ik door Jolanda de Werd (visagiste) benaderd om samen te shooten. We hadden in het verleden al een paar keer succesvol samengewerkt en we hebben een klik met elkaar. Beginnen met portretfotografie? Check dan onze basiscursus!
“Hoi Lilian, bij deze een board wat ik met je wil doen. Graag buiten en misschien die locatie waar ik eerder geweest ben. De kleding hoeft niet perse hetzelfde maar kan wel. We kunnen van alles samen bekijken, het gaat meer om de romantische achtergrond impressie….laat maar horen.”
Jolanda heeft de zoektocht naar de modellen op zich genomen. Het leek te gaan lukken want ze was zelfs al benaderd door een model die heel graag mee wilde doen. Datum geprikt. Datum afgezegd. Nieuwe datum geprikt en ook weer afgezegd. Toen maar weer op zoek naar een nieuw model. Ze plaatste het moodboard op haar Facebook pagina en ze werd overspoeld door aanmeldingen.
Modelkeuze
Ze heeft dit in alle rust uitgezocht. Het uitzoeken van een passend model bij jouw idee is belangrijk neem daar dan ook even de tijd voor. In een eerste selectie let Jolanda op haarkleur. Als visagist kijkt ze heel erg naar het vorm van het zicht en de botopbouw. Met haar expertise weet ze als geen ander hoe een bepaald gezicht overkomt op de foto. Als ze zo een selectie heeft gemaakt, kijkt Jolanda naar het werk wat het model heeft gedaan en of ze veelzijdig is. Het gaat erom dat ze de foto kan laten spreken. Een model hoeft niet veel ervaring te hebben maar wel de uitstraling die nodig is voor een bepaald beeld en concept en dat uitdraagt. In verband met de visagie kijkt ze ook naar sprekende ogen en de openheid van een gezicht dat qua make-up wat het mooist over komt. Open ogen met een mooie kaaklijn en een mooie brede mond.
Team
Het plan was dat we van start gingen met een haarstylist, visagist en misschien nog een stylist voor de kleding en met drie modellen en misschien ook nog een tweede fotograaf. Nieuwe datum geprikt. Jolande kreeg aanmeldingen van mensen met prachtige jurken die zeer geschikt waren voor de shoot. We hadden een groeps-chat aangemaakt op Facebook en daar werd heel enthousiast op gereageerd door de geselecteerde modellen. Helaas moest de persoon met de mooie jurken afhaken omdat ze geen vervoer had. Jammer wat de kleding betreft al zouden we dit weer oplossen. Maar dit voorval bracht wel wat teweeg. Het ene model, dat helemaal vanuit Friesland moest komen, zag twee dagen voor de shoot er vanaf. Het andere model haakt af omdat de kleding niet meer beschikbaar was. Gelukkig hielden we een heel enthousiast model over: Inge van Dooren. Wat wilde het toeval? De moeder van Inge was lid van een toneelvereniging en die hadden nog diverse jurken in hun bezit, die wij dan weer mochten lenen. Ze waren niet helemaal geschikt maar met wat creativiteit van omslaan en klemmen hebben we er toch iets moois van kunnen maken.
Modelcontract
Een leermoment in de voorbereiding van deze shoot is dat ik het jammer vind dat sommige modellen zo laconiek omgaan met TFP-opdrachten. TFP betekent Time For Print. In plaats van een geldelijke betaling voor elkaars diensten gaat de fotograaf ermee akkoord een aantal afdrukken van de beste foto’s van de sessie te verstrekken aan het model en de make-up artist (mua) en evt. styliste en/of de kapster.
Bij bovenstaande portretten heb ik mijn lens gewisseld naar de 70-200 mm met tegenlicht waardoor een mooie achtergrond ontstaat. Links: ISO 100 – F5 – 1/160 SEC – 70-200MM objectief. Rechts: ISO 125 – F5 – 1/125 SEC – 70-200MM objectief
Dus een tip van mij: stel altijd een modellencontractje op. Het lijkt flauw maar na menig teleurstelling toch essentieel. Je kunt hiervoor in de app store een app downloaden die heet: Easy Relaese. De app kost € 10,–, je kunt ook zelf een contract opstellen, of zoeken op het internet, dan vind je vast een goed voorbeeld. Dan zijn ze er in ieder geval beter van bewust dat het ergens om gaat. Jij als fotograaf stopt er een hoop werk in, de visagiste heeft haar aandeel in het werk en de spullen die ze gebruikt. Lees hier meer tips over het opstellen van een contract.
Locatie
Soms moet je de accommodatie afhuren. Wat ook handig is om van te voren een callsheet opstellen. Die stuur je naar iedereen, voorafgaand aan de shoot. Onderstaand een voorbeeld:
Callsheet – naam shoot
* Locatie:
Waar is het precies, adresgegevens Misschien ook foto/ Google Street view toevoegen
Met wie heb je contact, beheerder. Naam en telefoonnummer
* Model:
naam en telefoonnummer
* Visagie:
naam en telefoonnummer
* Hairstyliste:
Naam en telefoonnummer
* naam Fotograaf:
naam en telefoonnummer
Bovenstaande kun je ook nog uitbreiden met een tijdsaanduiding van wanneer wie hoe laat ergens aanwezig is.
Voor deze foto heb ik mijn 24-70 mm objectief gebruikt en zonder statief om sneller van positie te kunnen wisselen in verband met de toeschouwers. Bij deze foto sta ik recht voor de mooie poort en maak ik de foto ongeveer ter hoogte van mijn borst. Ik had een statief bij me maar heb ik uiteindelijk alleen gebruikt bij de opname’s met volledig kasteel in de achtergrond. Deze zijn uiteindelijk buiten de selectie gevallen. ISO 640 – F6,3 – 1/40 SEC – 24-70 MM objectief.
Voorbereiding
Deze accommodatie was gratis maar weer een tip voor een volgende keer: plan zoiets niet op zondag. Wij hadden het geluk van prachtig weer, maar dat dachten ook honderden andere mensen. Kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht bij Heeswijk uit de 11e eeuw. We hadden in totaal een team van
model: Inge van Dooren
visagiste: Jolanda de Werd
hairstyliste: Monique Verwoord van de Barbershop te Eindhoven
fotograaf: Me Lilian Verhappen van StudioB11
Impressie van het omkleedmoment, zoals je ziet doet mijn fotokoffer dienst als kruk om het haar te restylen. Iedereen moet wel een beetje flexibel zijn in deze omstandigheden.
Jolanda had contact met beheerder van het kasteel. We mochten gratis shooten maar er mocht niemand hinder van hebben en we mochten er ook geen uitstalling van kleding en make-up van maken. Afspraak was dat de hairstyliste naar het adres van de visagiste zou komen en zo ook het model. Ikzelf zou direct naar het kasteel rijden. Normaal gesproken ga ik ook naar de plaats waar het model opgemaakt en gestyled wordt, is ook beter om elkaar te leren kennen maar het adres van het kasteel lag te midden van mijn adres en dat van de visagiste. Dus praktisch gezien kon ik beter meteen naar het kasteel rijden. Daar heb ik alvast de omgeving verkend en vast wat goede plekjes gezocht om te werken.
Shoot
Mijn werkuitrusting bestond die dag uit:
– Mijn camera Canon 5D mark lll
– Reserve body Canon 50D
– Tamron 24-70 mm
– Tamron 70-200 mm
– 50 mm
– Losse flitser
– statief
Eerste shoot deden we zoals Jolanda en Monique het model gestyled hadden met een lichte jurk. Daarna zou ze omkleden in een zwarte outfit met aangepaste make-up. Deze werd in de auto aangebracht omdat de leiding van het kasteel het niet goed vond dat we dat daar gingen doen.
Samenvatting van punten om op te letten als je een shoot organiseert:
1. Modellencontracten
2. Niet teveel publiek in en rondom de locatie, plan een goed tijdstip. Doe daar onderzoek naar
3. Zorg voor een goede omkleed/make-up touch-up plek
Nabewerking
Thuis gekomen heb ik dan nog een hoop werk om de foto’s te selecteren en te bewerken in Lightroom en Photoshop. De aanpassingen van eventuele correctie van schaduw en contrast doe ik in Lightroom, de retouch doe ik in Photoshop. Als alles klaar is stuur ik de high resolutie bestanden door naar iedereen die er recht op heeft.
Soms wil je er nog een publicatie uit halen, dan is het van belang dat iedereen daar mee akkoord gaat. En ook dan mag er nog niets op het web geplaatst worden. Vaak is het de taak van de fotograaf om deze in te sturen naar de desbetreffende redacties om dat die de rechten van de foto heeft.
Voor de portretten heb ik mijn 70-200 mm gebruikt en toen op mijn fotokoffer gaan staan om net een iets hoger standpunt te hebben. Rechts: ISO 500 – F2,8 1/125 SEC70-200 MM objectief Links: ISO 1600 – F5,6 – 1/125 SEC – 70-200 MM objectief