in

Portretten bij natuurlijk licht: strijklicht gebruiken


25 september 2020, 08:36

Buiten heb je enorm veel mogelijkheden om de prachtigste portretfoto’s te maken. Het licht, en daarmee de verlichting van je model, is in de buitenlucht wel sterk afhankelijk van de situatie. We bespreken in dit artikel het werken met strijklicht!

De stand van de zon

De richting en de intensiteit van het licht buiten zijn ook afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden komt de zon veel hoger aan de hemel dan in de wintermaanden. In de zomer is het licht harder en komt het meer van boven. Dit kan lelijke schaduwen in het gezicht geven als je mensen fotografeert en het levert grote contrasten op.

Op een bewolkte dag werkt de bewolking als een soort doek waar het licht doorheen moet, wat het licht veel zachter maakt. Het wolkendek zorgt er ook voor dat het licht veel meer kanten opgaat. Het is als het ware een natuurlijke verzachter; er zijn ook nauwelijks schaduwen zichtbaar. In de winter komen dit soort bewolkte dagen vaker voor. Het licht komt midden op de dag dan ook wat meer vanaf de zijkant. Natuurlijk maakt de tijd van de dag eveneens veel verschil. Rond zonsopkomst en zonsondergang staat de zon laag en heb je zachter licht.

Je hoeft niet altijd de achtergrond in beeld te brengen, ook niet bij buitenportretten. Soms is een close-up nog veel sfeervoller.
CHRIS VAN DEN BERGH, MARCHRISTAN.ZOOM.NL

Staat jouw model beschut in de schaduw, terwijl de zon op de gevels of de bossen op de achtergrond brandt? Dat geeft een groot contrast. Voorkom dat jouw model in een donkere schim verandert, bijvoorbeeld door met behulp van de belichtingscompensatie één of twee stops over te belichten. Zo komt het model goed belicht en herkenbaar op de foto. De achtergrond wordt nu wel extra licht. Als je die laat vervagen via een kleinere scherptediepte (groot diafragma, dus laag F-getal), gebruik je dat effect als sfeerelement en steekt jouw model extra goed af.

Andersom kan ook. Het model staat goed in het licht, terwijl het landschap of een straatje op de achtergrond minder licht vangt. Ditmaal belicht je korter, om te voorkomen dat het gezicht of een lichtgekleurd kledingstuk overbelicht raakt. De achtergrond wordt hierdoor nog donkerder. Ook nu trekt je model alle aandacht naar zich toe.

Strijklicht

Laat het zonlicht ook eens vanuit een hoek op je model vallen. Zolang de zon niet hoog aan de hemel staat, ontstaat strijklicht. Eén zijde van je model vangt direct zonlicht, terwijl de andere zijde grotendeels in de schaduw blijft. Hiermee breng je contrast aan en ontstaat meer dieptewerking. Strijklicht is harder licht. Je ziet reliëf en detaillering aan de verlichte zijde, terwijl de schaduwzijde vlakker verlicht is of grotendeels verborgen blijft. Door te spelen met licht en schaduw maak je een spannende foto om naar te kijken.

Het is belangrijk dat je model precies de juiste positie inneemt, maar ook dat jijzelf op de goede plek staat. Geef je model daarom continu aanwijzingen hoe hij of zij het lichaam of het hoofd moet draaien, en beweeg ondertussen ook zelf langs je model. Let hierbij op hoe de lichtval en de schaduwwerking verandert. Een minieme beweging van jou of je model kan een wereld van verschil geven!

Bij strijklicht maak je juist gebruik van het contrastverschil.
JACQELINE UITERLOO, JACQUELINEUITERLOO.ZOOM.NL

Wat pose betreft, kun je het model vragen een bepaalde richting op te kijken of het hoofd iets te draaien of te kantelen. Hetzelfde kan met het lichaam, zodat de lichtval en bijbehorende schaduwwerking op het lichaam anders kan zijn dan die op het gezicht. Je kunt dus eindeloos variëren. Bijvoorbeeld door het licht over één kant van het gezicht te laten strijken, terwijl de andere zijde samen met de schouders en de hals in de schaduw blijft. Dat geeft een heel ander beeld dan wanneer het licht op de volledige zijde van het lichaam valt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s digitaliseren met de app Photomyne

11 onderwerpen om te fotograferen in het donker!