in

Portretten retoucheren met Face-Aware Liquifiy – Gaat dit te ver?


2 februari 2017, 09:00

Face-Aware Liquify, nieuw in Photoshop 2015.5, maakt het retoucheren van portretten nog makkelijker. Pukkeltjes, vlekjes en rimpels weghalen kunnen we al heel lang, maar deze slimmere variatie van het filter Uitvloeien zorgt dat je de uitstraling en zelfs de anatomie van het gelaat naar wens aanpast.

Voor en na


Foto: Lein69

1. De tool Gezicht

Het filter Liquify heeft zijn voor- en tegenstanders. Velen vinden het moeilijk om er subtiele correcties mee uit te voeren. Ze gebruiken de tool alleen als ze een karikatuur willen maken. De recente uitbreiding van dit filter met de functie Gelaatstrekken aanpassen laat je fijnzinnige plastische chirurgie toepassen op een gelaat. Dit filter heeft een eigen werkomgeving. Je vindt ‘m onder het menu Filter bij Uitvloeien. In de linkerbalk staan de vertrouwde gereedschappen van Uitvloeien, maar er is één knop bijgekomen: Gezicht. Bovendien krijg je aan de rechterkant een heleboel schuifjes in het vak Gezicht uitvloeien.

1 In de linkerbalk zit voortaan de knop Gezicht.

2. Aanpassen met muis

Wanneer je op de knop Gezicht klikt en je gaat met de muisaanwijzer over het gelaat, merk je dat Photoshop de onderdelen van het gezicht al heeft herkend. Ga je met de muisaanwijzer over de mond, dan krijg je twee ankerpunten om de mond breder te maken. In het midden van de mond verschijnt het kruisje om de mond iets hoger of lager te positioneren. Op die manier kan je met de muis de ogen groter of kleiner maken, de oogbreedte aanpassen, de neusbreedte wijzigen, de kaaklijn corrigeren of de breedte van het gezicht een beetje versmallen. Photoshop zorgt dat bij al die ingrepen de rest van het portret, zoals het haar of de achtergrond, onaangeroerd blijft.

2 Je kunt de glimlach gewoon met de muisaanwijzer op het gelaat toveren.

3. Subtiel, met schuifjes

Photoshop gaat erg ver in de gezichtsherkenning met dit filter. Wanneer je dit filter opent op bijvoorbeeld een familieportret met vijf mensen, dan zal het programma in de rechterbalk ieder gezicht afzonderlijk benoemen als ‘Gezicht#1’, ‘Gezicht#2’, enzovoort. Door op de naam van het gezicht te klikken kun je dan ieder individueel gelaat afzonderlijk corrigeren. In plaats van met de muisaanwijzer de correcties door te voeren, kun nog veel subtieler werken met de schuifjes in de rechterbalk. Wanneer je een schuifje beweegt, past het gelaat zich real time aan. Op die manier corrigeer je de neushoogte, de kinhoogte, de gezichtsbreedte en de kaaklijn; terwijl het resultaat toch heel realistisch blijft.


3 Met de schuifjes in de rechterbalk kun je heel fijngericht werken.
Wil je iemand niet mooier maken, maar juist wat lelijker? Doe eens gek en voeg eens een blauw oog toe!

Proef op de som

Om nog eens extra goed te testen hoe krachtig deze tool in Photoshop kan zijn, hebben we het officiële presidentsportret van Donald Trump gebruikt in Face Aware Liquify, om hem toch nog te laten lachen:

Wat vinden jullie van Face Aware Liquify? Gaat dit te ver als nabewerking van een portret? Laat het ons weten in de reacties.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: telelens veroorzaakt ruis bij natuurfotografie

De gevoeligheid van iso uitgelegd