in

Prachtplaten in de stad als souvenir van een stedentrip

Landschappen en de natuur zijn favoriete onderwerpen van veel fotografen. Toch is het een idee om vaker de stad op te zoeken. Een stad is een enorm afwisselende en veelzijdige omgeving, waar je echt hele leuke foto’s kunt maken. Wij laten zien hoe jij je heerlijk met jouw camera kunt uitleven in een stedelijke omgeving.

Bekijk ook eens de Cursus Stad en Avondlicht in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de mogelijkheden van het fotograferen in de nacht.

Waar je ook woont, er is altijd wel een stad bij jou in de buurt. Sterker nog: de kans is groot dat je zelf in een stad woont of werkt. Daar is gegarandeerd veel te zien en te fotograferen, zolang je maar met een open blik rondloopt door je vertrouwde omgeving. Daarnaast wonen we in een dichtbevolkt land, waardoor er vrijwel altijd meerdere steden direct onder handbereik zijn. Dat maakt het enorm makkelijk om even een dagje of een paar uurtjes eropuit te trekken. Houd je van afwisseling? Je kunt heel eenvoudig steeds weer een andere omgeving opzoeken en verkennen.

Steden in overvloed

In een stad is veel te zien en te fotograferen. Denk alleen al aan architectuur, straatfotografie en nachtfoto’s. Je kunt zelfs prachtige macrofoto’s maken, zeker als je oog voor detail hebt. En zelfs in de drukste stad is hier en daar nog wel iets van mooie natuur te vinden. Net als in een betoverend landschap heb je ook in een stad met seizoensinvloeden en weersomstandigheden te maken. Je foto’s zien er daarom telkens weer anders uit. Het is dus de kunst om jouw onderwerp steeds zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Niet alleen in al die Nederlandse steden is enorm veel te zien en te beleven. Je kunt er ook voor kiezen om even een dagje de grens over te steken. Met auto of trein zit je in een mum van tijd in Duitsland, België of Frankrijk. Ook Engeland is prima bereikbaar per vliegtuig, veerboot of de (auto)trein. Voor een dagje Antwerpen, Keulen, Londen, Luxemburg of Parijs draaien we onze hand allang niet meer om. Maak er meteen een leuk weekendje of een midweek van. Dan heb je nog meer tijd om die mooie stad grondig te verkennen en ben je er echt even uit. Het maakt een iets verdere reis meteen ook een stukje rendabeler. Florence, Rome, Praag, Kopenhagen, Tokyo … bedenk maar waar jij graag naartoe wilt. Ga je op reis en wil je je wat meer verdiepen in reisfotografie, dan kun je de cursus op de Zoom Academy hiervoor volgen. 

Foto: Thomas Bartelds

Van hot naar her

Een groot voordeel van een stad is allereerst dat je er doorgaans heel makkelijk kunt komen. Snelwegen en een of meerdere treinstations zijn er altijd wel te vinden. Eenmaal aangekomen kun jij je ook nog eens snel en efficiënt van de ene naar de andere plek verplaatsen. De infrastructuur van een stad is daar immers op ingericht. Met je eigen auto het drukke stadscentrum inrijden is misschien niet altijd aan te raden, maar met trein, bus, tram en metro blijven genoeg vervoersmogelijkheden over. Dit betekent dat je snel op je bestemming kunt zijn en daarna ook nog eens in korte tijd heel veel mooie en interessante locaties kunt opzoeken. Een stad is lekker compact. In een natuurgebied ligt dat vaak anders. Er komen kan al een uitdaging op zich zijn, en daarna moet je ook nog eens door het terrein ploeteren om op die ene mooie afgelegen locatie te komen. Waarna het hele verhaal zich weer herhaalt voor de volgende fotogenieke plek op je lijstje.

Lekker veel om te fotograferen

Wat je in een stad allemaal fotografeert, hangt sterk af van jouw interesses. Er is enorm veel mogelijk, maar misschien trekt niet alles je evenveel aan. Helemaal niet erg: je hoeft je camera echt niet overal op te richten. Je mag je gerust op één fotografiegenre concentreren, zoals moderne architectuur of het straatleven. Hoe meer genres je leuk vindt, hoe meer er echter te beleven valt in de stad. Dat staat vast.

Wat je wilt fotograferen, bepaalt meteen ook de plekken waar je bij voorkeur naartoe gaat. Ben je geïnteresseerd in moderne architectuur? Dan kies je vast voor het zakelijke of financiële district, die innovatieve nieuwbouwwijk of dat gloednieuwe treinstation. Houd je van geschiedenis en monumentale panden? Dan reis je meteen af naar de oude stadskern en breng je een bezoek aan de kasteelruïne en de restanten van de stadsmuur.

Ben je dol op straatfotografie, dan kun je in theorie bijna overal terecht. Maar je zoekt vast bij voorkeur die plekken op waar de stad levendig is en voldoende mensen op straat te vinden zijn. Afhankelijk van waar je heen gaat, kun je andere bezoekers en toeristen voor je lens verwachten of juist de werkelijke bewoners van de stad. Winkelend publiek, mensen op terrasjes, forenzen, inwoners die aan het werk zijn of zich ontspannen … het aantal mogelijkheden is enorm.

Natuur in de stad

Elke stad kent wel een of meerdere parken, en daarnaast is er vast op meer plekken iets van groen te vinden. Je kunt daarom ook prima een soort van stedelijke natuurfoto’s maken. In een groot park hoef je op de foto niet eens te zien dat jij die in een wereldstad hebt gemaakt. Aan de andere kant kan het juist leuk zijn om er eventueel subtiel een stadselement in op te nemen. Desnoods vervaagd of een beetje verstopt op de achtergrond of in een hoek van het beeld. Dat kan een mooi contrast opleveren. De bekende foto van Central Park die recht van boven vanuit een helikopter is genomen, maakt bijvoorbeeld extra indruk omdat je langs alle vier de fotoranden dikke rijen wolkenkrabbers ziet en het symmetrische, geplande wegennet. Zelfs als het om een klein stadspark gaat, een botanische tuin, een voortuintje of een paar plantenbakken die aan een balkonreling hangen, kan dat op jouw foto ogen als een groene oase.

Foto: Angela-hmr

Fotograferen op topniveau

Fotograferen in een stad lijkt misschien eenvoudig of een beetje saai, maar het is verre van dat. Zoals bij elk fotografiegenre moet je allereerst oog hebben voor het bijzondere in deze zeer dynamische omgeving. Vervolgens wil je een mooie compositie maken om jouw onderwerp goed in beeld te krijgen. Wat neem je mee in de foto, wat laat je weg, en vanuit welk standpunt lukt jou dit het beste? In een stad waar het druk is en alles en iedereen om je heen met zijn eigen dagelijkse dingen bezig is, er al snel obstakels in de weg staan en ook de lichtomstandigheden af en toe behoorlijk lastig zijn, kan het nog een hele uitdaging zijn om precies de foto te maken die jij voor ogen hebt. Kortom: een stadsfoto vergt soms een ware topprestatie.

De mooiste architectuur

Wil je moderne of klassieke architectuur fotograferen? Dan is het belangrijk om goed te letten op eventuele storende obstakels. Allereerst kijk je vanaf welke plek je goed zicht hebt op het gewenste gebouw. Staat er niet toevallig een foeilelijke felgekleurde container in beeld? Die kun je dan hopelijk buiten beeld laten door een paar stappen opzij te doen, iets in te zoomen of de camera anders te richten. Staat er net een witte bestelbus of een grote vrachtwagen pontificaal in beeld? Probeer dan in te schatten of die misschien op het punt staat om te vertrekken. Soms maken een paar minuten wachten een wereld van verschil.

Zoom ook eens in op kenmerkende details die het gebouw voor jou zo bijzonder maken. Wat eveneens een idee is, is het vastleggen van het contrast tussen modern en klassiek. Gigantische kantoorpanden met een vervallen arbeidershuisje of een kerk ertussenin geklemd bijvoorbeeld. Of die oude maar knusse stationshal, met vlak erachter het moderne maar toch ook een tikkeltje steriele stationsgebouw. Architectuur leent zich ook perfect voor het gouden uur en het blauwe uur. Kies dan wel een locatie uit die je bijzonder graag wilt vastleggen. Want er is nu eenmaal maar één zonsopkomst en één zonsondergang per etmaal. Tenzij je de hele nacht door fotografeert, heb je maar een paar uren om je avondfoto’s te maken.

Foto: LilianPeter

Drukte en rust

Een stad betekent drukte. Maar er zijn ook altijd momenten waarop het een stuk rustiger is en er misschien zelfs amper iemand op straat te vinden is. Fotografeer je architectuur of een toeristische hotspot, dan is het wel zo prettig als het niet overmatig druk is. De beste kans maak je dan vroeg op de dag, voordat de mensenmassa’s eropuit trekken. Ook als het weer minder is, is het ineens een stuk rustiger.

Tegen het einde van de week, en vooral in het weekend, is het met name op toeristische plekken extra druk. Op bijvoorbeeld een maandag of dinsdag zijn veel mensen weer naar huis toe en heb je daar eerder het rijk alleen. Voor architectuur in een voornamelijk zakelijk gebied of op een bedrijventerrein geldt het omgekeerde. Daar is het juist op werkdagen druk en in het weekend erg rustig. Door de dag en het tijdstip slim te kiezen, kun je dus prima al te grote mensenmassa’s omzeilen, maar ook juist voorkomen dat het er onbedoeld uitgestorven is.

Drukte is overigens niet altijd storend. Integendeel: menselijke activiteit hoort bij een stad. Die kun je dus perfect gebruiken in je foto’s. Je kent vast wel de foto’s van Shibuya Crossing in Tokyo, waar duizenden mensen tegelijk vanuit alle richtingen over het kruispunt stromen. Dat zorgt voor een foto die de drukte en het jachtige leven in deze wereldstad benadrukt. Omdat het er bijna altijd druk is, heb je alle gelegenheid om op je gemak foto’s te maken. Dat wordt anders als je een foto wilt maken van een volledig leeg kruispunt, waardoor de nadruk op het zwart van de weg en het wit van de strepen van de oversteekplaatsen komt te liggen. Zo’n stilistisch zeer aantrekkelijke foto kun je alleen maken als je de rustige tijdstippen kent, of veel geluk hebt.

Straatfoto’s

Vooral als je graag straatfoto’s maakt, wil je wel dat er iets te beleven valt. Je ontdekt bijvoorbeeld een mooie muurschildering, of een verweerde muur met prachtig strijklicht. Vervolgens kun je positie innemen en net zo lang wachten tot een voorbijganger aankomt die daar mooi bij past of mee contrasteert. Vervolgens druk je af. Dat lukt het beste als er niet te veel, maar ook niet te weinig, mensen op straat zijn. Want als het te rustig is, moet je heel lang wachten, terwijl de foto erg rommelig wordt als het te druk is. Gelukkig fluctueert de drukte in een stad voortdurend, waardoor je met een beetje geduld en gevoel voor timing vaak niet eens zo lang hoeft te wachten.

Ook op toeristische hotspots kun je gebruikmaken van drukte en massaliteit. In plaats van ook die ‘verplichte’ foto te maken waarbij een reisgenoot doet alsof hij of zij met veel moeite de Toren van Pisa overeind houdt, is het wel zo leuk om iets meer afstand te nemen of een stukje uit te zoomen, en zo alle toeristen in beeld te brengen die in de meest vreemde houdingen staan te poseren. Waar je ook bent, toeristen doen altijd wel iets waardoor jij een leuke straatfoto kunt maken.

Culturele verschillen

Houd met name bij het maken van foto’s waarop andere mensen duidelijk te zien zijn of het hoofdonderwerp vormen, rekening met verschillen in cultuur en met wettelijke regels die anders kunnen zijn dan je in ons land gewend bent. Het is slim om voor vertrek even op internet uit te zoeken wat je wel en niet mag, en wat als beleefd en respectvol wordt beschouwd en wat niet. Als je twijfelt, kun je altijd nog iemand vriendelijk aankijken terwijl je jouw camera eventjes omhooghoudt of ernaar wijst om non-verbaal toestemming te vragen. Glimlacht of knikt iemand, of steekt hij of zij een duim op, dan weet je dat je goed zit. Bedank die persoon op eenzelfde manier nadat je de foto hebt gemaakt, en loop niet zomaar door alsof hij of zij ineens niet meer voor je bestaat.

Kijk verder dan de hotspots

Natuurlijk bezoek je een keertje de overbekende plekken die een stad nu eenmaal te bieden heeft. Maar verken daarna ook het omliggende gebied of ga naar minder bekende locaties. Dat scheelt niet alleen enorm qua drukte, je ontdekt op die manier ook allerlei nieuwe dingen die typerend zijn voor de stad of streek waarin je je bevindt. Daardoor kom je met unieke foto’s thuis die maar weinig mensen hebben. Er zijn vast genoeg leuke straatjes, knusse pleintjes en karakteristieke gebouwen en huizen te vinden als je gewoon wat rondstruint. Vergeet ook de musea niet. Ze zijn vaak in prachtige panden gevestigd, hebben fraaie interieurs en doen met name de laatste jaren veel moeite om exposities extra aantrekkelijk te maken voor fotografen. Let er wel op dat in sommige musea fotograferen of flitsen verboden is.

Je kunt ook specifiek naar plekken gaan waar de lokale bevolking woont, werkt, winkelt en ontspant. Daar maak je heel andere foto’s dan op een typische toeristenplek. Je proeft er de werkelijke sfeer van de stad en maakt de bewoners mee in hun normale doen en laten. De beelden die je daar vastlegt, zijn authentieker en laten het dagelijkse leven zien zoals het echt is. Soms hoef je maar ergens een hoek om te slaan of een ander straatje in te lopen en je bevindt je ineens in een totaal andere wereld, weg van de toeristendrukte. Probeer vooral ook te achterhalen of er traditionele markten, (lokale) feestdagen of (folkloristische) evenementen zijn die mogelijk mooie fotokansen geven.

Op zoek naar de ziel

Elk land en elke stad heeft wel iets dat dit land of die stad anders maakt dan de rest. Het is de kunst (en een uitdaging) om erachter te komen wat dat precies is. Pas als je daar de vinger op weet te leggen, ben je in staat om echt de ziel van de stad te fotograferen. Wat is er nou zo typerend aan de sfeer? Wat maakt deze stad anders dan de vorige stad waarin je rondliep? Kleden of gedragen de mensen zich anders? Is de lichtinval hier extra bijzonder? Worden er misschien speciale materialen voor de huizen gebruikt, of gebeurt dat op een voor deze streek kenmerkende manier? Is er wellicht een lokaal kleurgebruik? Hebben de mensen hier bepaalde gewoontes? Eet de bevolking graag op straat, of zit iedereen voor zijn huisdeur van het late middagzonnetje te genieten? Is een bepaald soort voedsel enorm populair, rijden er bijzondere auto’s rond, vallen de kleurrijke of schreeuwerige advertenties langs de weg jou op? Ga zo maar door. Geef vooral je ogen de kost en probeer te achterhalen wat het nu precies is dat jou het meeste opvalt.

Foto: Anahiclemens

De hoogte in

In een stad loont het vaak als je waar mogelijk een beetje de hoogte opzoekt. Daar is vaak ook wel gelegenheid voor. De eerdergenoemde Shibuya Crossing in Tokyo kun je perfect vanuit de hoogte fotograferen door een van de omringende gebouwen te bezoeken. Een bekende locatie is de vestiging van een wereldwijde koffiezaak. Je hebt van daaruit een prima uitzicht op de kruising. Dat geeft weer een heel ander beeld dan wanneer je zelf langs de stoeprand staat. Beide soorten foto’s hebben een andere sfeer. Maak ze dus vooral allebei als je de kans krijgt. Zo zijn in veel wereldsteden gebouwen met een (dak)terras, (kerk)torens, heuvels, of hoge bruggen te vinden, die een perfect uitzicht bieden op minstens een deel van de stad.

Wat neem je mee?

Welke fotoapparatuur heb je nodig voor stadsfotografie? Je kunt het zo gek maken of zo eenvoudig houden als je zelf wilt. Voor architectuur en algemene stadsfoto’s kun je denken aan een standaardzoomlens, eventueel aangevuld met een groothoekzoom. Daarmee kun je zowel overzichten als close-ups maken. Wat straatfotografie betreft, is een gewone zoomlens al snel prima. Maar je kunt ook voor een lichtsterke 28, 35 of 50 mm ‘prime’ (vaste brandpunt) kiezen als je heel licht wilt reizen en meer wilt opgaan in het straatbeeld.

Een telelens heb je in de stad minder snel nodig, tenzij die jouw favoriete lens is en het beste bij jouw fotografiestijl past. Je kunt hem ook altijd nog voor details gebruiken, mits de bebouwing niet te dicht op elkaar zit. Om avondfoto’s te maken is een statief handig en vaak zelfs onmisbaar. Liefst een compact en licht reisstatief, want anders laat je het misschien alleen maar in je hotelkamer liggen. Doe je normaliter weinig aan avondfotografie? Zoiets als een Joby GorillaPod ‘voor het geval dat’ kan dan ook altijd nog. Uiteraard neem je voldoende geheugenkaarten, je reserveaccu’s, een lensdoekje, de oplader en eventueel een afstandsbediening en een paar filters (polarisatie en ND) mee. En niet te vergeten natuurlijk een stevige fototas om alles in te vervoeren.

Zonder gesleep

Een spiegelreflex of systeemcamera, een paar objectieven en misschien ook nog een statief… Vind je dat allemaal wat te veel gesleep op jouw stedentrip? Wat je eventjes niet nodig hebt, kun je altijd nog in een kluisje in je hotel opbergen. Je kunt ook voor maximaal comfort gaan door alleen een alles-in-een-camera mee te nemen. Denk aan een premium-compactcamera: dankzij de grote beeldsensor heb je dan alsnog een uitstekende kwaliteit. Het is sowieso een erg leuke camera voor dagelijks gebruik naast je gewone spiegelreflex of systeemcamera. Controleer tot slot je (reis)verzekering nog 

Foto: Rvdp88

Verken de omgeving

Hoe weet je nu waar je de mooiste fotolocaties vindt? Een enorm voordeel van deze tijd is dat mensen over de hele wereld reizen en dat er al verschrikkelijk veel beeldmateriaal te vinden is. Je kunt daarom thuis op je gemak onderzoeken waar je precies moet zijn. Je vindt foto’s op Google, Flickr, 500px en natuurlijk op ons eigen Zoom.nl. Je zoekt bijvoorbeeld eerst op de naam van de stad. Dan kom je al meteen een aantal hotspots tegen. Vervolgens kun je met die namen weer verder zoeken. Naarmate je langer zoekt, ontdek je vanzelf ook de meer onbekende en uniekere locaties. Daar is uiteraard beduidend minder beeldmateriaal van te vinden. Via Google Maps en Google Street View kun je locaties vanuit alle hoeken verkennen, nog voordat je ook maar een stap buiten de deur hebt gezet.

Noteer de locaties die je in ieder geval wilt bezoeken, en daarnaast alle andere plekken waar je alleen langsgaat als er nog tijd over is. Een paar reservelocaties kunnen ook geen kwaad. Een kathedraal kan bijvoorbeeld gesloten zijn vanwege een evenement, en een iconisch gebouw kan toevallig net volledig in de steigers staan. Je kunt daarom beter een te lange lijst hebben dan een extreem korte. En een tweede of derde bezoek inplannen kan ook altijd nog als de stad jou bevalt.

Stadsvervoer

Ben je er al? Een handige manier om relaxed jouw nieuwe omgeving te verkennen is door een keertje in een tram of bus of op een rondvaartboot te stappen. In korte tijd zie je dan veel mooie locaties. Een Hop-On-Hop-Off-bus is ook een idee. Die doen alle belangrijke hotspots aan. Je kunt af en toe uitstappen, maar ook lekker blijven zitten en achteraf op eigen gelegenheid de echt interessante plekken opzoeken en daar dan ruim de tijd voor nemen.

Wat je ook doet, bekijk vooraf alvast hoe het openbaar vervoer in elkaar steekt, zodat je bij voorbaat weet hoe jij je straks snel en comfortabel tussen de locaties kunt verplaatsen. Waarbij je ook een keertje heerlijk kunt rondzwerven en gerust mag verdwalen. Je kunt ook alvast uitzoeken waar je de beste restaurants en lekkerste koffietentjes vindt. Want een groot voordeel van stadsfotografie is dat je werkelijk alles onder handbereik hebt. Overnachten, heerlijk een hapje eten, tussendoor genieten op een terrasje, snel nog even een paar inkopen doen, schuilen voor een onverwachte plensbui… in een stad heb je daar alle gelegenheid voor!

Nabewerking

Je stedenfoto’s nabewerken kan grotendeels zoals je dat gewend bent. Corrigeer bijvoorbeeld een schuine horizon en maak een uitsnede, zodat jouw foto net wat spannender wordt om naar te kijken. Zodoende raak je meteen een paar storende objecten langs de randen kwijt. Gebruik het retoucheerpenseel van Lightroom om vlekken op de sensor of een lelijk voorwerp onzichtbaar weg te werken.

De belichting corrigeer je als de foto over het geheel gezien te licht of te donker is. In een stad bestaat met name de kans dat het contrast erg hoog is, omdat door al die gebouwen om je heen het zonlicht niet overal kan komen. De hoge lichten zul je daarom regelmatig een stukje moeten dimmen, terwijl je de schaduwen juist optrekt om ook daar voldoende details in te zien te krijgen. De witbalans corrigeren is vooral nodig op dagen met grauw weer en zodra je binnen fotografeert. Tot slot is met name het aanpassingspenseel ideaal om lokaal de belichting of de kleuren nog verder te verbeteren.

Zoom Academy

Bekijk ook eens de Cursus Stad en Avondlicht in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die het voor jou als fotograaf mogelijk maken om in de donkere uurtjes te fotograferen.

Zo leer je onder andere:

  • Alle technieken voor het fotograferen in het donker
  • De mooiste locaties om s’ avonds heen te gaan
  • Verder kijken dan alleen fotograferen in grote steden
  • Alles over de nabewerking

Bekijk hier de volledige Cursus Stad en Avondlicht.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports

Wildlife fotografie in de herfst