in

Praktijkvoorbeeld: het bereikmasker kleur gebruiken in Lightroom


7 september 2020, 09:45

In Lightroom kun je een selectie aanpassen op basis van licht en donker: op basis van luminantie dus. Hiermee kunnen we erg gedegen te werk gaan, maar toch is er nog iets dat ons tegenhoudt. Om preciezer te werk te gaan, kun je soms beter op basis van kleur een selectie maken!

Voorbeeld: Trein

Kijk eens naar de foto van de rijdende trein tijdens de zonsondergang. De trein dendert met een noodgang over de rails tijdens een spectaculaire zonsondergang. Maar stel je nu eens voor dat de lucht niet naar je zin is. Stel je voor dat de blauwe tinten een tikje lichter zouden mogen.

Download het raw-bestand via www.tiny.cc/lrraw.

We willen de blauwe tinten in de lucht hier wat lichter maken.

Waarom het filter Kleur?

Als we de totale lucht zouden willen oplichten, was de klus eenvoudig. Dan zouden we met het Gegradueerd filter de lucht selecteren en wellicht met het bereikmasker Luminatie bijvoorbeeld de geselecteerde bovenleidingen en palen kunnen verwijderen uit de selectie.

Feit blijft dat alsnog de gehele lucht geselecteerd blijft en dat bij het oplichten ervan ook het oranje mee zou gaan. En juist dat was de bedoeling niet, want alleen het blauw in deze foto wilden we aanpassen.

Gelukkig is het Bereikmasker dusdanig slim, dat we niet alleen met luminantie kunnen werken, maar ook op basis van Kleur.

Selectie maken

We starten weer met het maken van een selectie op basis van het Gegradueerd Filter. Dat kun je doen via het vierde pictogram in de gereedschapsbalk, of door gebruik te maken van de sneltoets: de letter M op je toetsenbord. Nadat je je selectie hebt gemaakt, kies je net als eerder voor het Bereikmasker. Kies dit keer niet voor de optie Luminantie, maar voor de optie Kleur. Zorg ook dat je Overlayfunctie ingeschakeld is door op de letter O te drukken. Zo zie je hoe je selectie eruit ziet.

De grove selectie is een feit, die we gaan verfijnen met het bereikmasker ‘Kleur’.

Bereikmasker Kleur gebruiken

Nu de grove selectie is gemaakt, gaan we binnen deze selectie onze verfijning toepassen. Hiervoor heb je gekozen door het bereikmasker op Kleur te zetten. Als je in het paneel kijkt, zie je nu aan de linkerkant binnen dat paneel een pipet. Met dit pipet kunnen we nu binnen onze selectie kiezen welke kleur we in onze selectie willen opnemen.

We maken dus een selectie bínnen de selectie, op basis van een kleur.

Klik op het pipet. Het pipet komt los en is nu over te brengen naar de afbeelding. Het is nu zaak met het pipet aan te geven welke kleur we in de selectie willen behouden: dat is het blauw. Klik één keer met je pipet in een blauw gedeelte van je selectie. Je zult zien dat de selectie zich meteen aanpast. Alleen de kleur blauw die je aanklikte en wat aangrenzend andere blauwe tinten blijven behouden in de selectie. Het oranje valt dus af.

Na één keer klikken blijft een deel van de blauwe tinten over als selectie.

Selectie verfijnen

De selectie is nu een stuk verfijnder. Maar als je goed kijkt, zie je dat het lichtblauw nu niet geselecteerd is. Het pipetje staat nog steeds in je afbeelding op de plek waar we het daarnet hebben gebruikt.

Handig is dat we het pipet oneindig kunnen blijven gebruiken om de selectie nóg verfijnder te maken: door nog vaker aan te geven welke kleuren er nog meer over moeten blijven in de selectie. Met de Shift-toets ingedrukt ontstaat er een pipet met een plusteken. Je kunt nu, met dus nog steeds die Shift-toets ingedrukt, een tweede kleur selecteren: het lichtblauw. Je voegt het daarmee toe aan de selectie. Je zult na het klikken meteen weer zien dat de selectie zich met de rode overlay aanpast. Zolang je de Shift-toets ingedrukt houdt en op zoveel mogelijk blauwe kleuren in de selectie blijft klikken, wordt de selectie steeds verfijnder. Je ziet ook dat er meerdere pipetten in beeld ontstaan.

Door meerdere pipetten te zetten, is nu al het blauw in verschillende tinten geselecteerd.

Belichting aanpassen

Als je selectie naar tevredenheid is, kun je je Maskeroverlay uitschakelen (met de letter O). In het Effectenpaneel aan de rechterzijde kun je nu je aanpassingen doen, die je wilt doorvoeren, en dat doe je nu dus alleen op de blauwe lucht.

Onze wens was het blauw een stuk lichter te maken. Hiertoe zetten we de schuif bij Belichting op +1,50.

Mocht je onverhoopt rare of vreemde overgangen ontdekken, dan kun je alsnog extra pipetjes bijvoegen. Dat doe je gewoon met het pipet, samen met de Shift-toets.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Welk filter systeem moet ik gebruiken of aanschaffen?

3x oefenen met lange sluitertijden