in

Presets gebruiken in Photoshop: zo importeer je ze

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je presets in Adobe Photoshop kunt installeren. We gaan ervan uit dat je een zip-bestand met presets op je computer hebt staan, of een uitgepakte map met een aantal presets die je wilt gaan installeren.

Met presets bewerk jij je foto’s voortaan in een handomdraai. Zo ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. Wil je alles weten over het werken met Presets? Dat leer je in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets

Bij de uitleg in dit artikel gebruiken we Adobe Photoshop versie 23.3.2 (juni 2022), waarbij Camera Raw versie 14.3 hoort. In oudere maar vrij recente versies van Photoshop werkt het importeren en gebruiken van presets op vergelijkbare manier.

In versies die veel ouder zijn, werkt het importeren anders en omslachtiger. Je moet dan namelijk per preset installeren. Gebruik je zowel Lightroom als Photoshop, dan raden we bij de oude versies aan om ze in Lightroom te installeren. Adobe Photoshop werkt met xmp-bestanden. 

Camera Raw starten

De presets kun je in Photoshop alleen gebruiken binnen het Camera Raw-filter. Camera Raw is eigenlijk een apart programma dat met Photoshop mee geïnstalleerd wordt. Open je een raw-foto in Photoshop, dan wordt deze standaard direct in Camera Raw geopend, zodat je eerst de raw-verwerking kunt doen.

Heb je al een foto in Photoshop geopend, klik dan op Filter / Camera Raw-filter (of druk op Ctrl+Shift+A) om je foto in het programma Camera Raw te openen.

Start het Camera Raw-filter om presets te kunnen gebruiken.

Voorinstellingen in de interface

Om aan de slag te gaan met voorinstellingen in Camera Raw klik je eerst op het zevende pictogram in de verticale balk rechts in beeld, het pictogram met twee bolletjes over elkaar. Direct wordt het paneel Voorinstellingen geopend.

Standaard zie je hier al een aantal presets staan, die Adobe voor je heeft klaargezet. Je kunt hier nu je eigen pakket(ten) met voorinstellingen aan toevoegen.

We beschrijven nu het laden van presets vanuit een zip-bestand en daarna voor het toevoegen van losse presets.

Open het deelvenster Voorinstellingen via het zevende icoon.

Presets vanuit zip-bestand

Om presets vanuit een zip-bestand te importeren, ga je als volgt te werk:

 • Zorg dat je een foto in Camera Raw geopend hebt.
 • Open de kolom met voorinstellingen zoals we net uitgelegd hebben, of druk op Shift+P om hem tevoorschijn te halen.
 • Klik op de drie puntjes rechtsboven binnen de kolom Voorinstellingen.
 • Kies vervolgens uit het menu voor de optie Profielen en voorinstellingen importeren.

Klik op de puntjes en kies Profielen en voorinstellingen importeren.
 • Blader nu op je computer naar de map met je presets. Selecteer de zip-map om in één keer alle presets te importeren. Klik op Openen.
 • Camera Raw gaat voor je aan de slag en de presets verschijnen in het deelvenster Voorinstellingen.

Selecteer het zip-bestand met presets en klik op Openen.
 • Er kunnen nu twee dingen gebeurd zijn: de presets zijn ofwel toegevoegd aan de lijst met Gebruikersvoorinstellingen. Ofwel ze zijn in een aparte map met een eigen naam terechtgekomen. Dit is afhankelijk van hoe de presets zijn gemaakt door degene die ze geëxporteerd heeft.
 • Staan de presets nu (als enige presets) in de map Gebruikersvoorinstellingen maar wil je ze (overzichtelijker!) in een eigen map hebben staan? Hernoem dan de map door met de rechtermuisknop op Gebruikersvoorinstellingen te klikken en te kiezen voor Naam van groep voorinstellingen wijzigen. Geef de map een herkenbare naam en klik op OK. Staan de presets in een aparte map, dan kun je deze op dezelfde manier hernoemen als je die map een andere naam wilt geven.
 • De voorinstellingen staan nu klaar om te gebruiken.

In het volgende onderdeel van deze cursus leer je hoe je presets gebruikt.

Presets per stuk inladen

Wil je zelf losse presets selecteren om te importeren in Camera Raw, dan kan is dat ook mogelijk met een omweg. We raden je niet aan om op deze manier te importeren, omdat het een stuk meer werk kost. Beter kun je dan eerst de gewenste presets op je computer verzamelen, ze allemaal selecteren, ze toevoegen aan een zip-bestand (via rechtsklik / Kopiëren naar / Gecomprimeerde (gezipte) map in Windows) en dit zip-bestand importeren zoals hiervoor omschreven.

Wil je meerdere losse presets toevoegen? Dan is het handig om ze zelf te verzamelen in een map en er een zip-bestand van te maken.

Maar zoals gezegd: het kán ook per stuk. Dat werkt als volgt.

 • Zorg dat je een foto in Camera Raw geopend hebt, en nog geen wijzigingen in je afbeelding hebt gemaakt.
 • Druk in de rechterkolom op de drie puntjes ( Meer afbeeldingsinstellingen).
 • Kies in de lijst voor Instellingen laden.

Klik op de drie puntjes in de rechterbalk en kies Instellingen laden.
 • Blader nu op je computer naar de preset die je wilt toevoegen. Je kunt er maar één selecteren. Klik op Openen.
 • De instellingen worden nu direct op je geopende foto toegepast. Nu moet je deze bewerking zelf als preset opslaan.
 • Zorg dat het deelvenster Voorinstellingen geopend is (via het zevende pictogram in de rechterbalk of door op Shift+P te drukken). Klik nu rechts naast de kolomkop op het linker pictogram ( Voorinstelling maken).
 • Geef de preset een logische naam (bijvoorbeeld de naam die hij had toen je hem op je computer selecteerde) en plaats hem eventueel gelijk in een logische groep. Schakel alle vinkjes in en klik daarna op OK.

Maak van de bewerkingen die nu op jouw foto zijn toegepast een nieuwe preset.

De voorinstelling is nu in de lijst met presets opgenomen.

Zoom Academy

Met presets ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets leer je hier alles over!

Je leert zoal:

 • Wat je eigenlijk allemaal met presets kunt
 • Het supersnel aanpassen van meerdere foto’s tegelijk
 • Het importeren van bestaande presets
 • Alles uit je fotobewerking workflow te halen!

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je hoe je presets downloadt, importeert en gebruikt, maar ook hoe je ze zelf maakt! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 8 2022 is uit!

Een citytrip: zo fotografeer je steden en dorpen op hun mooist