in

Presets gebruiken op meerdere foto’s in Lightroom Classic: zo gepiept!

Soms is het niet altijd handig om een preset slechts op één foto toe te passen. Gelukkig is het ook mogelijk om de voorinstellingen te gebruiken voor meerdere beelden tegelijk.

Met presets bewerk jij je foto’s voortaan in een handomdraai. Zo ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. Wil je alles weten over het werken met Presets? Dat leer je in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets! 

Maak je gebruik van zeer specifieke presets voor de ruisonderdrukking bij een bepaalde iso-waarde? Of wil je een bepaalde stijl toepassen op een serie foto’s? Of een instelling toepassen op elke foto die je vanaf nu importeert? Het kan! We gaan op de verschillende mogelijkheden in.

Gelijk bij het importeren

Als je een preset hebt gemaakt die je direct tijdens het importeren op een serie foto’s wilt toepassen, dan is dit prima mogelijk. Je kunt namelijk tijdens het importeren al aangeven dat de preset op de te importeren foto’s moet worden toegepast.

Ga naar de module Bibliotheek en klik op Importeren. Het import-venster opent. Klap in de rechterbalk het paneel Toepassen tijdens importeren open. Hier kun je nu bij Ontwikkelinstellingen een voorinstelling selecteren. Klik daarna op Importeren om de foto’s in je Lightroom-catalogus op te nemen met direct de preset toegepast.

Een preset kun je zelfs al activeren tijdens het importeren.

Presets in batch op bestaande foto’s

Wil je nu een bepaalde preset toepassen op een aantal foto’s die al in je catalogus staan?

In de Ontwikkelmodule leek dit niet mogelijk: een preset kun je daar slechts op één foto gebruiken. Om zo’n voorinstelling toch op meerdere foto’s toe te passen, schakel je over naar de Bibliotheek.

Stel: je hebt je iso-presets aangemaakt. En je database met foto’s zit wellicht al vol met honderden, duizenden of tienduizenden foto’s. We gaan uit van dit scenario: je wilt een bepaalde preset toepassen op al je foto’s in je collectie die met een iso-instelling van 6400 gemaakt zijn én met een bepaalde camera. Zodat in specifiek die foto’s de ruis als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Welke foto’s?

Schakel in de Bibliotheek de Rasterweergave in met de sneltoets G op je toetsenbord. Kies in je mappenstructuur aan de linkerkant met welke map je wilt gaan werken. In ons voorbeeld willen we alle foto’s gebruiken die we in de catalogus hebben staan. Daarom kiezen we voor de hoofdmap die bij ons de naam Lightroom Interne HDD heeft. Selecteer de map door erop te klikken.

We gebruiken de map ‘Lightroom Interne HDD’, waarin zich ruim 27.000 foto’s bevinden.

Bibliotheekfilter

Binnen onze hoofdmap willen we nu alleen de foto’s hebben die gemaakt zijn met iso 6400 en met een bepaalde camera: de Nikon D610. Om tot de juiste selectie foto’s te komen, maak je gebruik van het Bibliotheekfilter. Je vindt het in de smalle balk boven je miniaturen. Kies voor Metagegevens.

Filters bepalen

Het Bibliotheekfilter opent zich en kent vier kolommen. De eerste kolom wijzigen we in ISO-snelheid door op de naam van de kolom te klikken en deze optie uit de lijst te kiezen. Je ziet nu in deze kolom een heel overzicht van welke iso-instellingen er allemaal in je foto’s voorkomen. Zoek naar ISO 6400 en selecteer deze waarde. Dankzij ons filter blijven er nu nog 1233 foto’s over.

ISO-snelheid wordt ons eerste filter.

Ook de tweede kolom passen we aan door op de titel te klikken; we kiezen in de lijst voor de optie Camera. Je ziet vervolgens al je gebruikte camera’s waarmee je ooit een foto gemaakt hebt op iso 6400. Zoek de gewenste camera (in ons geval Nikon D610) op in de lijst. Het getal erachter laat zien dat er 848 foto’s zijn gevonden die op iso 6400 met deze camera gemaakt zijn.

Kolom 3 en kolom 4 laten we staan op Alle. Een verdere verfijning van de criteria is niet nodig, we hebben immers alle foto’s gevonden die we wilden hebben.

Maar liefst 848 foto’s voldoen aan de criteria iso 6400 en Nikon 610.

Selectie

Uit deze 848 foto’s willen we nu in één keer de ruis verwijderen door gebruik te maken van onze eerder gemaakte preset. Selecteer dus alle foto’s die nu nog in de weergave staan. Dit kun je doen door de sneltoets Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (macOS) te gebruiken. Het kan ook door in het menu Bewerken te kiezen voor Alles selecteren.

Preset gebruiken

Kijk nu naar de rechterzijde van je scherm. In het paneel Snel ontwikkelen vind je het kopje Voorinstellingen. Direct daarachter vind je een uitklapmenu. Kies in dat menu de preset die je nodig hebt.

In ons geval is dat de voorinstelling met de naam ISO 6400 die in onze map ISO Presets staat. Als je nu op de preset van je keuze klikt, wordt die toegepast op alle geselecteerde foto’s.

De voorkeursinstelling van onze keuze passen we toe op alle geselecteerde foto’s.

Andere selecties

Je hebt nu geleerd hoe je heel gemakkelijk op een snelle manier een kleine bewerking op een hele grote selectie aan beelden kunt toepassen. Je kunt zo door middel van presets complete fotoseries bewerken.

Wil je een bepaalde bewerkingsstijl toepassen op een paar foto’s dan maak je daar dus eerst een preset van. Vervolgens selecteer je dus gewoon die foto’s in de Bibliotheek en pas je de voorinstelling toe.

Zoom Academy

Met presets ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets leer je hier alles over! 

Je leert zoal:

Wat je eigenlijk allemaal met presets kunt

Het supersnel aanpassen van meerdere foto’s tegelijk

Het importeren van bestaande presets

Alles uit je fotobewerking workflow te halen!

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je hoe je presets downloadt, importeert en gebruikt, maar ook hoe je ze zelf maakt! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd de opdracht: Festival

Architectuurfotografie: zo maak je spannende composities met lijnenspel