in

Pro Lightroom tip: Je foto verscherpen in het Details-paneel


22 juli 2019, 10:52

Het paneel Details bevat de verscherping en de ruisreductie. In onderstaand artikel leggen we je uit hoe het verscherpen in Adobe Lightroom werkt.

Boven in het Details-paneel zie je een vergrote weergave van een deel van je foto, en met het kleine vierkantje ernaast kun je zelf een ander deel van je beeld uitkiezen. Maar gewoon het hele beeld inzoomen tot 100% is veel handiger.

We starten bij het Verscherpen. Hoeveel is het schuifje voor de hoeveelheid verscherping, en met Straal kun je aangeven hoe breed het effect moet worden. Hoe groter die straal, hoe meer kans op een lelijke halo (witte rand rondom donkere objectlijnen), dus houd de straal laag. Een waarde van 0,5 tot 0,8 is voor de meeste digitale foto’s goed, een waarde van 1,0 tot 1,5 is wat voor gescande foto’s en dia’s vaak wordt aangeraden.

Het schuifje achter Details bepaalt hoe scherp de rand gaat worden. Een goede waarde ligt rond de 25, maar in bijvoorbeeld landschapsfoto’s met veel kleine details wil je misschien een wat hogere waarde. Het schuifje Masker is heel interessant, omdat je hiermee een randmasker maakt, zodat het verscherpen tot randen beperkt blijft. Vooral bij foto’s met iets meer ruis kun je zo voorkomen dat de ruis nog eens extra wordt verscherpt.

Net als bij de andere drie schuifjes geldt overigens dat je extra informatie krijgt als je de toets Alt ingedrukt houdt bij het verschuiven. Doe je dit bij Masker, dan krijg je het masker zelf in zwart-wit te zien. De witte delen worden wel verscherpt, de zwarte delen zijn gemaskerd. Overigens kun je bij het afdrukken nog een keer extra verscherpen, dus houd de verscherping hier maar aan de conservatieve kant!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Simpel uitgelegd: zo maak je een timelapse!

Review: Canon EOS 250D