in ,

Quickstart: Collage maken

Dirk Schoofs 2 april 2014, 15:41

Met een collage maak je meestal één beeld uit verschillende foto’s. Hier monteren we één collage uit vijfmaal dezelfde foto. Het lijkt ingewikkeld, maar in vijf minuutjes maak je met deze techniek zo’n collage van om van het even welke afbeelding.

Voor en nafoto: Peter Mantel (pmantel)

01 Masker


Open de foto die je wilt bewerken en zorg dat het deelvenster Lagen in beeld is. Dupliceer de achtergrondlaag met Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J) en vul de onderste laag met een kleur, bijvoorbeeld wit, donkergrijs of zwart. Wij houden het hier bij wit. Nu heb je dus twee lagen. Klik op de bovenste, zodat die actief wordt. Maak een selectie met het rechthoekig selectiekader. Deze selectie bepaalt de afmetingen van één foto uit de collage. Klik onderaan in het palet Lagen op de knop Laagmasker toevoegen. We voeren deze bewerking uit in Photoshop. In Photoshop Elements kan het vanaf versie 9: vroegere versies van Elements ondersteunen helaas geen laagmaskers. Door dit masker wordt alleen de selectie getoond, de rest van de achtergrond is immers verborgen.


02 Laagstijl


Terwijl dit laagmasker actief is, ga je naar de opdracht Laag, Laagstijl, Slagschaduw. De laagstijl Slagschaduw stel je in op Overvloeimodus: Vermenigvuldigen, Kleur: zwart, Dekking: 25%, Hoek: 135°, Afstand: 15 px, Grootte 20 px. De instellingen hangen af van de resolutie van de foto. Als dat klaar is, klik je niet op OK maar op de laagstijl Lijn (Stroke). In deze nieuwe laagstijl zet je de parameters op Grootte: 15 px, Positie: Binnen, Overvloeimodus: Normaal, Dekking: 100% en je wijzigt de kleur in wit. Nu mag je op OK klikken. Wees gerust: al deze instellingen maak je maar één keer. Kijk in het palet Lagen. Daar zie je een kettinkje in de bovenste laag tussen het masker en het miniatuur. Klik dit uit.

03 Verplaats en roteer


Selecteer het verplaatsingsgereedschap, dat is de bovenste tool in de gereedschapsbalk. Dupliceer deze laag met Ctrl+J. Als dat is gedaan, klik je in het palet Lagen op het masker van de bovenste laag. Je klikt dus niet op de miniatuurfoto, maar op het zwarte vlakje. Nu kun je het masker verschuiven. Hierdoor lijkt het alsof er een tweede foto over de eerste ligt. Herhaal deze stappen voor alle foto’s die je over elkaar wilt plaatsen. De foto’s liggen nu nog gewoon recht. Als je op het masker van iedere laag klikt en Ctrl+T (van transformatie) gebruikt, verschijnen er handvaten rond de foto waarmee je de afbeelding kunt roteren. Druk op Enter om de transformatie telkens te bevestigen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

3x Selecteren in Photoshop

Dieren fotograferen: tips om er buiten mee aan de slag te gaan