in

Quickstart: Een stukje erbij knippen met Photoshop CC


12 oktober 2016, 14:00

Telkens wanneer een klant aan mijn kapper vraagt om zijn haar ‘even bij te knippen’, volgt dezelfde flauwe grap. ‘Bijknippen lukt niet.’ Sinds de laatste versie van Photoshop CC moet hij zijn kappersgrap inslikken, want bijknippen kan wél, met Content Aware Crop. Met het gereedschap Uitsnijden voeg je nieuwe inhoud toe om de compositie te verbeteren.

Uitsnijden met inhoud behouden


Voor

Na

1 Inhoud behouden

Terwijl je tijdens de opname steeds de beste compositie probeert vast te leggen, kom je in de nabewerking vaak op ideeën. Fotografie is immers ook de kunst van het weglaten. Door bepaalde delen weg te snijden krijg je plots een ander verhaal. Probeer in ieder geval steeds bij een zo hoog mogelijke resolutie uit te snijden en zorg dat je dit telkens aan het begin van de nabewerking doet. Met de nieuwe functie Uitsnijden met behoud van inhoud (Content Aware Crop) kun je buiten de grenzen van de bestaande foto snijden. De lege vlakken zal Photoshop zelfstandig opvullen met logische inhoud. Open de foto en druk op de C-toets (van Crop) of klik op het gereedschap Uitsnijden. Vervolgens vink je in de optiebalk twee functies aan: Uitgesneden pixels verwijderen en Inhoud behouden.

1 Vink de twee opties in de optiebalk aan.

2 Buiten beeld slepen

Wanneer je met het gereedschap Uitsnijden op de afbeelding klikt, verschijnen er hulplijnen waarmee je de foto gemakkelijker volgens de regel van derden kunt positioneren. In de optiebalk kun je nog andere opties kiezen voor het gereedschap Uitsnijden: Raster, Diagonaal, Gulden snede. In dit voorbeeld willen we de verticale foto omzetten naar een horizontale compositie. Op die manier laten we meer van de omgeving zien en verhoogt het ruimtelijk effect. Daarom klik je op de rechterkant van uitsnederaster en dat sleep je verder naar rechts. De linkerkant sleep je naar links.

2 Sleep de Uitsnedeselectie breder dan de foto.

3 Roteren en invullen

Klik in de optiebalk op het V-teken om de ingreep te bevestigen of druk op de Enter-toets. Op dat moment verschijnt er een draaiend wieltje om aan te geven dat Photoshop nieuwe inhoud aan het berekenen is. Enkele seconden later zie je dat de lege ruimtes links en rechts netjes zijn gevuld met extra achtergrond. Photoshop heeft zich voor deze inhoud gebaseerd op de achtergrond van de foto. Wil je heel veel ruimte laten opvullen met deze truc, doe dit dan in twee stappen. Om die manier vermijd je dat er storende patronen verschijnen. Je kunt de functie Uitsnijden met inhoud behouden ook toepassen wanneer je een foto roteert met het gereedschap Uitsnijden, om te vermijden dat er in de hoeken lege vlakken ontstaan.

3 We zetten de horizon recht en laten de lege zones automatisch invullen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 Tips om bronstende herten te fotograferen!

Hoe krijg je de perfecte herfstkleuren in je foto?