in

Quickstart: GPS-locaties in kaart brengen met Geotag Photos


17 september 2016, 10:00

Je beheert je foto’s in Lightroom en zou graag zien dat dit programma op de kaart toont op welke plekken de kiekjes zijn geschoten. Helaas heeft je camera geen gps en al die locaties met de hand invullen is veel te veel werk. In zo’n geval komt de app Geotag Photos als een geschenk uit de hemel om de reisroute en fotolocaties automatisch in kaart te brengen.

Voor en Na

1 Voorbereiding

Van de app bestaan twee versies. Wij gebruiken Geotag Photo Pro (2,99 euro) en niet Geotag Photo Pro 2. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Voor je op stap gaat, stem je de datum en tijd van je camera af op die van je mobiele apparaat. Laat ze tot op de minuut gelijklopen. Vervolgens geef je in de app een naam aan de nieuwe route. Leg in de voorkeuren vast hoe vaak de app je locatie moet peilen. Bij de optie Autolog heb je verschillende tijdsinstellingen, van Continuous tot Every hour. De keuze hangt af van het soort trip. Wil je de steden bijhouden waar je op vakantie verblijft, dan is eens per uur genoeg. Voor ons korte fietstochtje kiezen we Continuous.


Met de optie Continuous krijg je straks een vloeiende lijn.

2 Onderweg

Tik in de app op de knop Rec, stop het mobieltje in je broekzak en vertrek. De app werkt immers op de achtergrond. Je hoeft geen toegang te hebben tot het internet, want Geotag Photos Pro werkt op basis van satellietgegevens. Het maakt evenmin uit of je de foto’s in jpg, tiff of raw-formaat neemt, met spiegelreflex of compactcamera. Wanneer de trip klaar is, open je de app opnieuw en stop je de opname. In de geschiedenis van de Trip Operations verschijnen de verschillende routes die je op deze manier hebt vastgelegd. Die routes worden geëxporteerd in het gpx-formaat. In de app kun je verschillende manier selecteren om dit gpx-bestand naar je computer te verzenden. Dat kan bijvoorbeeld via mail, iCloud, Google Drive of Dropbox. Onthoud waar je dit gpx-bestand hebt opgeslagen.


De route verschijnt bij de Trip Operations.

3 Verwerking

Dan is het de beurt aan Lightroom. Vanaf versie vier heeft het de module Kaart. Importeer de foto’s die je op de kaart wilt pinnen. Vervolgens open je Kaart. Onderaan staat een knop die op een golfje lijkt: Tracklog. Wanneer je daarop klikt kom je bij de opdracht Tracklog laden. Selecteer die en navigeer naar het gpx-bestand op de harde schijf. Hierdoor verschijnt de route die je hebt afgelegd in de vorm van een blauwe lijn. Zorg dat foto’s die je wilt taggen onderaan in de filmstrip staan en selecteer al deze foto’s. Vervolgens klik je opnieuw op de knop Tracklog en je kiest de opdracht Foto’s automatisch taggen. Hierdoor verschijnen alle foto’s op de juiste plaats op het uitgetekende parcours en worden de gps-locaties automatisch bij de individuele fototags ingevuld.

Laat de geselecteerde foto’s automatisch geotaggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretfotografie op locatie voor beginners

De Zoom.nl multitest met elektronische gimbals, voor stabiele video’s