in

Quickstart: Reflecties maken in Photoshop


16 september 2019, 07:09

Stilstaand water kan beeld perfect spiegelen. Dit geeft een extra dimensie aan je foto. Geen water in de buurt? Dan kun je zo’n waterreflectie ook achteraf met Adobe Photoshop creëren. We leggen het je uit in drie eenvoudige stappen.

Voor:

Na:

1 Canvas verdubbelen

Ga op zoek naar een mooie horizontale landschapsfoto. Open ‘m vervolgens in Photoshop CC 2017 (of een andere versie) en ontgrendel de achtergrondlaag door erop te dubbelklikken. Geef de naam Laag 0. Kies daarna Laag, Laag dupliceren en noem de nieuwe laag Laag 1. Bevestig met OK. Ga daarna naar Afbeelding, Canvasgrootte en stel de Hoogte in op 100%. Controleer dat Relatief aangevinkt staat. Voor je op de OK-knop klikt, moet je nog één keer op het pijltje naar boven klikken. Op die manier maak je het canvas twee keer zo hoog. Ga daarna naar Bewerken, Transformatie, Verticaal omdraaien om je beeld ondersteboven te zetten. Klik op de tool Verplaatsen in de gereedschapsbalk en sleep de foto met ingedrukte Shift-knop naar beneden zodat de afbeelding perfect gespiegeld is.


In de eerste stap verdubbelen we het canvas.

2 Bewegingsonscherpte

Kies Laag 1 in het laagvenster, ga naar Laag, Laag dupliceren en noem deze Laag 2. Ga naar Filter, Vervagen, Bewegingsonscherpte. Zoom je foto uit via het vergrootglas met minteken. Stel de Hoek daarna in op 90° en verschuif de balk onder Afstand naar rechts tot het gewenste resultaat, in ons geval 60 pixels. Bevestig met OK. Kies daarna Laag, Nieuw, Laag en noem deze Laag 3. Verschuif Laag 0 helemaal naar boven in het Laagvenster en verplaats Laag 3 daar net onder. Maak Laag 3 volledig wit met het emmertje. Kies daarna Filter, Ruis, Ruis en kies 400% bij Hoeveel. Kies Gaussiaans en zorg dat Monochromatisch aangevinkt is. Ga verder met OK. Kies daarna Filter, Vervagen, Bewegingsonscherpte. Stel de Hoek in op 0% en de Afstand op 50 pixels. Met Ctrl+L pas je de Niveaus aan. Stel de waarden in op 147, 1.53 en 219. Stel de laagmodus daarna in op Zwak licht en verminder de Dekking tot ongeveer 25%.


Dankzij bewegingsonscherpte krijgen we een onscherp resultaat. De hoeveelheid beweging kies je zelf.

3 Natte vinger

Ga naar Laag, Lagen samenvoegen en kies vervolgens de tool Natte vinger in de gereedschapsbalk. Stel daarna helemaal bovenaan in de balk de Grootte in. Neem een waarde van ongeveer 200 pixels (afhankelijk van de grootte van je afbeelding) en controleer dat de Hardheid ingesteld staat op 0%. De Modus mag op Normaal blijven staan en de Sterkte stel je in op 10%. Zoom voldoende in op je foto en ga met Natte Vinger over de overgang tussen de twee beelden om de harde lijn aanzienlijk te verzachten. Op dezelfde manier kun je ook lijnen die je nog te hard vindt in de gespiegelde foto wat zachter maken.


Met de tool Natte Vinger kun je de overgang verzachten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: slim schalen met Content-aware scale