in

Quickstart: Schaduw maken in Photoshop CS6

Evi Maquoi

Wie in de studio fotografeert weet hoe moeilijk het is om een perfecte schaduw te creëren, helemaal bij kinderen of dieren die bewegen. Gelukkig kun je ook in de nabewerking schaduw toevoegen. Wij leggen je in drie eenvoudige stappen uit hoe je te werk gaat.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Voor en na

01 Groter Canvas

We gebruiken voor deze Quickstart Photoshop CS6 van Adobe, maar je kunt evengoed een ander fotobewerkings-programma gebruiken. Kies Bestand, Openen en navigeer naar de juiste bestandslocatie. Kies een foto die op een egale achtergrond in de studio is gemaakt en klik op Open. Om je foto een zijdelingse schaduw te geven, heb je voldoende ruimte nodig om je object. Is dat (zoals hier) niet het geval, dan moet je eerst het canvas vergroten. Kies Afbeelding, Canvasgrootte. Er verschijnt nu een dialoogvenster waarin je de afmetingen kunt wijzigen. Als je de waarde bij Breedte verdrievoudigt, heb je waarschijnlijk wel voldoende ruimte. Bevestig met OK. Gebruik de Pipet uit de gereedschapsbalk om de achtergrondkleur te definiëren en vul de achtergrond vervolgens in met het Emmertje.

02 Schaduw maken

Kies de functie Snelle selectie in de gereedschapsbalk. Deze tool zit achter de toverstaf verstopt. Selecteer nu je object. Dankzij deze selectiemethode kun je achteraf de randen verfijnen. Klik bovenaan in de balk op de knop Rand verfijnen. Centraal in het venster, onder Rand aanpassen, staat Vloeiend. Deze waarde mag je iets optrekken, tot 10 bijvoorbeeld. Verschuif vervolgens het balkje naast Rand verschuiven ietwat naar links, tot -15% bijvoorbeeld. Bij Uitvoer naar in het uitvoerkader kies je Nieuwe laag. Hierdoor kunnen we de schaduw later apart bewerken. Bevestig je aanpassingen met OK. Er verschijnt een nieuwe laag in het laagvenster. Klik onderaan op de fx-knop en selecteer Slagschaduw in het keuzemenu. Stel de Dekking in op 100% en trek de Grootte op tot ongeveer 15 px. Bevestig met OK.

03 Afwerking

Om de schaduw helemaal te kunnen manipuleren, moeten we er een aparte laag van maken. Klik in het lagenvenster met de rechtermuisknop op Slagschaduw en kies vervolgens Laag maken. Je krijgt een dialoogvenster met een waar-schuwing te zien. Klik dit weg met de OK-knop. Nu staat je schaduw echt in een aparte laag. Selecteer deze laag en kies Bewerken, Vrije transformatie. Er verschijnt een kader rondom de schaduw. Houd de Ctrl-knop ingedrukt om elke hoek afzonderlijk te kunnen verplaatsen. Vorm een parallellogram om de verhoudingen ietwat te behouden. Gebruik de Enter-knop wanneer je tevreden bent met het resultaat. Als je de schaduw te donker vindt, kun je de Dekking van deze laag in het lagenvenster nog verminderen, tot 60% bijvoorbeeld. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je foto opslaan.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Less is more: naaktfotografie

7 Tips voor de mooiste kerstkaarten