in

Razendsnel foto’s bewerken met XnConvert


22 maart 2015, 09:00

We maken met onze smartphones en digitale camera’s almaar meer kiekjes. Een paar topfoto’s willen we nog wel optimaliseren met een fotobewerker, maar voor veel foto’s spreken wij liever XnConvert aan. Je zet de instellingen één keer goed en dan laat je de tool honderden foto’s verwerken.

Tip 01: Batch-bewerking

Hoe meer bestanden je moet verwerken, des te meer je de hemel op je blote knieën wilt danken dat er zoiets als een batch-functie bestaat. Batch betekent dat je de opdracht geeft om dezelfde handelingen op een heleboel bestanden toe te passen. En met ‘een heleboel’ bedoelen we tientallen en zelfs honderden. Met XnConvert corrigeer je en bewerk je afbeeldingen op deze manier. Dat is supermakkelijk, je laat bijvoorbeeld XnConvert honderden foto’s naar zwart-wit omzetten terwijl jij ondertussen je mail checkt. Lees ook: Lytro Illum review – Vergeet wat je wist over fotografie.

De batch-oplossing zorgt tegelijk voor een roestvrijstalen consistentie. Alle foto’s krijgen exact dezelfde helderheid, het watermerk staat op precies dezelfde plaats, de juiste copyrightgegevens worden op de juiste plaatsen ingevuld enzovoort. De toepassing is gratis en bevat geen adware. Er bestaan 32bit- en 64bit-versies voor Windows, Mac OS en Linux. Je vindt het programma hier. Tijdens de installatie geef je aan dat je het programma in het Nederlands wilt laten werken.

Tip 01 Het programma is het neefje van de multimedia-viewer XnView.

Tip 02: Bestanden toevoegen

Het principe van een batch-programma is eenvoudig. Je selecteert de bestanden die je wilt bewerken. Daarna kies je één of meerdere acties. Vervolgens bepaal je de locatie waar je de bewerkte bestanden wilt opslaan en ten slotte start je de ingestelde actie. XnConvert is samengesteld uit zes tabbladen, die in de logische werkvolgorde staan. In het tabblad Invoer gebruik je de knoppen Bestanden toevoegen of Map toevoegen om de afbeeldingen te selecteren die je wilt laten bewerken. Nog makkelijker is de bestanden gewoon in dit vak slepen.

Dat mogen zelfs bestanden zijn uit verschillende mappen en van verschillende opslagmedia. Bovendien maakt het niets uit dat de ene foto een jpg-bestand is, de andere een png-bestand, daarbij nog enkele tiff-bestanden enzovoort. De enige voorwaarde die geldt, is dat XnConvert op al deze afbeeldingen dezelfde opdracht(en) moet uitvoeren.

Tip 02 Je kunt de foto’s sorteren op naam, grootte, datum, exif-gegevens en afdrukgrootte.

Tip 03: Acties

XnConvert moet het hebben van de bijzonder brede waaier van acties die de makers hebben klaargezet in het gelijknamige tabblad. Deze acties zijn gegroepeerd in vier categorieën: Afbeelding, Aanpassen, Filter en Diversen. De namen van deze categorieën zijn nogal ongelukkig gekozen, want waar moet je zoeken wanneer je afbeeldingen het karakter wil geven van een retrocamera?

Tip 03 De categorie Diversen toont een mooie collectie creatieve functies.

Klik de vier categorieën één voor één open om versteld te staan van wat je allemaal aan automatische bewerkingen kunt loslaten op een selectie afbeeldingen. Onder Afbeelding vind je de functies om de afmetingen te wijzigen, maar ook om de kleurdiepte aan te passen of om de afbeelding te spiegelen of te roteren. Aanpassen bevat alle functies om correcties aan te brengen op het vlak van helderheid, contrast, kleurtemperatuur en niveaus. De acties onder Filter slaan bijvoorbeeld op het onderdrukken van ruis, het verscherpen of vervagen van foto’s. Een allegaartje aan creatieve opdrachten vind je tenslotte onder Diversen.

Tip 04: Verkleinen

Stel dat je een reeks afbeeldingen wilt verkleinen. Dan ga je via de actie Afbeelding naar Formaat aanpassen. In dit venster geef je aan dat je de langste zijde als maatstaf voor de lengte wilt gebruiken.

Of wil je de uitvoergrootte bepalen aan de hand van een bepaalde hoogte en breedte? Of leg je liever het aantal megapixels vast waaruit de foto’s moeten bestaan? Persoonlijk gebruiken wij voor het schalen van afbeeldingen bij voorkeur de instelling Langste zijde, omdat dan zowel rechtopstaande als liggende foto’s in dezelfde verhouding worden verkleind. XnConvert heeft bij de instellingen ook de courante afdrukformaten klaargezet.

Lees verder

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Lightroom Ontwikkelen: het veranderen van je uitsnederaster

Review: Pentax K-S2