in

Reflecties fotograferen doe je zo!

Eline Sips

Reflecties kunnen extra dynamiek geven aan je foto. Het is echter niet eenvoudig om ze goed vast te leggen. Zoom.nl geeft een aantal tips hoe je het beste reflecties kunt fotograferen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Reflecties vind je overal

Bij reflecties denk je al snel aan plassen water, spiegelende ruiten en zonnebrillen. Probeer ook oog te houden voor originelere reflecties zoals een glimmende deurknop of een glanzend kunstwerk. Door gebruik te maken van verschillende oppervlakten, structuren en bollingen zullen de resultaten veel afwisselender en origineler zijn.

2. Gebruik een polarisatiefilter

Normaal gesproken wordt een polarisatiefilter juist gebruikt om schitteringen en reflecties te verminderen. Je kan je filter daarentegen ook in tegengestelde richting draaien waardoor dit effect versterkt wordt. Houd er wel rekening mee dat het filter ook je kleuren aanpast! Fotografeer daarom in RAW en bewerk je kleuren achteraf in Photoshop of Lightroom.

3. Uitlijnen

Als je de reflectie het hoofdonderwerp van je foto wil laten worden, dan is het belangrijk om de foto goed uit te lijnen. Kies voor gelijke afstanden aan zowel de boven-, onder- en zijkanten. Als het mogelijk is, zet dan de hulplijnen op je camera aan. Dit doe je normaal gesproken door meerdere keren op de knop ‘disp'(display) te drukken of door in je menu de optie ‘rasterweergave’ aan te vinken. Wanneer je de hulplijnen zorgvuldig gebruikt, kun je een scheve horizon en veel bijsnijwerk tijdens de nabewerking eenvoudig voorkomen.

4. Fake je reflectie

Heb je een mooie landschapsfoto gemaakt maar ontbreekt er nog iets? Je kan in Photoshop een reflectie namaken! In deze korte cursus leer je hoe je een reflectie toe kan voegen aan je water. Staat er echter nog helemaal geen water op je landschapsfoto? In deze quickstart leer je hoe je een volledige waterspiegeling opbouwt in Photoshop.

5. Stel handmatig scherp

Er is een grote kans dat je camera moeite heeft met het herkennen van een reflectie, waardoor de automatische scherpstelling niet goed zal functioneren. De camera zal waarschijnlijk scherpstellen op het reflecterende object zelf, terwijl de reflectie juist een stuk verder in het scherpteveld ligt. Stel daarom handmatig scherp om te voorkomen dat je achteraf met onscherpe foto’s komt te zitten.

6. Doe inspiratie op!

In onze collectie Reflecties kan je een aantal prachtige foto’s bekijken van weerspiegelingen en reflecties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dubbele belichting: een spannende en creatieve techniek

Review: Sony A7S III