in

Reisfotografie voor beginners

Jeroen Jazet

Verreweg de meeste foto’s worden gemaakt op reis. Exotische bestemmingen inspireren enorm om met de camera vast te leggen. Maar hoe voorkom je de doorsnee toeristische plaatjes? Wij helpen je op weg!

Wil je alles leren over reisfotografie? Bekijk dan onze Cursus Reisfotografie


Nog meer fotografietips?

Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus! Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.


Inlezen

Reisfotografie begint voor een belangrijk deel zittend op je eigen bank en achter de computer. Hier doe je inspiratie op voor de komende trip en zoek je geschikte fotografieplekken. Onderschat de voorbereiding niet, in feite voer je op reis alleen maar uit wat je thuis al helemaal hebt onderzocht en voorbereid. Inlezen zorgt ervoor dat je de plaatselijke situatie beter begrijpt en dat resulteert vaak in betere foto’s. Reisgidsen geven zakelijke, kwalitatief goede informatieve over de bestemming. Daarnaast kun je op internet een schat aan informatie vinden. Reisverhalen, en dan vooral van ervaren fotografen, zijn ook onmisbaar in de voorbereiding. Maar ook gewoon even afbeeldingen googelen geeft je al een overvloed aan gemaakte beelden op je bestemming.

Travel light

Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke apparatuur je meeneemt. Veel beginnende fotografen hebben de neiging om alles wat ze hebben mee te zeulen. Op reis komen ze er dan achter dat ze een aantal objectieven helemaal niet gebruiken en voor niets meeslepen. Door een te volle fototas doe je ook dingen juist niet. Ga eens na welke objectieven je het meest gebruikt en neem alleen die mee. Tip: maak in Lightroom een slimme verzameling naar brandpuntafstand. Zo zie je welk percentage van de foto’s je met welk objectief maakt. Stel dat je driekwart met de 24-70 mm maakt, dan is de keuze voor op reis snel gemaakt.

Een interessant objectief om altijd mee te nemen is de 50mm. Hij is vaak licht en klein en perfect voor (straat)portretten. foto: chriz

Tas

Een heikel punt voor de reisfotograaf: welke tas neem ik mee? Je fototas op reis moet altijd een balans zijn tussen gemakkelijk lopen, goede bescherming en grote inhoud. In het algemeen kun je drie soorten tassen onderscheiden: schoudertas, rugtas en slingtas. Een schoudertas wordt veel gebruikt door professionele fotografen, omdat hij snel en gemakkelijk toegankelijk is. Een rugtas zorgt voor een stabiele balans en je merkt veel minder dat je hem bij je hebt. Onhandig is dat je hem telkens af moet doen om bij je apparatuur te kunnen. De slingtas lijkt een ideale combi. Hij hangt op je rug en door hem heel hip te ‘slingen’ hangt hij ineens voor je buik. Slingtassen hebben weer als nadeel dat ze niet al te groot zijn. De keuze is vooral persoonlijk, probeer gewoon wat verschillende tassen uit in de winkel.

Elke situatie vereist een andere tas, denk daar goed over na als je ook je apparatuur verzamelt. foto: mennovisser

Kiekjes

Wie z’n foto’s op reis serieus neemt, maakt onderscheid naar twee niveaus: de kiekjes en het serieuze werk. Natuurlijk dienen foto’s ook als herinnering en passant maak je kiekjes van het hotel, de skyline, het restaurant en die grappige ober. Maar het serieuze werk vereist wat meer aandacht. Op reis geldt dat je sommige dingen pas ziet als je er de tijd voor neemt.

In het serieuze werk zit een hoop voorbereiding en tijd tijdens het fotograferen. Houdt daar rekening mee. foto: benjamin-van-der-spek

Thema’s

Een leuke insteek voor je reisfoto’s is het werken met bepaalde thema’s en invalshoeken. Een serie over Nieuw-Zeelandse brievenbussen zegt heel veel over het land. Maak twintig foto’s van plaatselijke straatverkopers en je hebt een prachtige serie. Een thema geeft je houvast. Reisfotografen gaan vaak jaren door met fotograferen in een bepaald thema. In Andalusië kun je bijvoorbeeld ook een simpel thema nemen als schoorstenen. Pas wel op dat het thema niet te voor de hand ligt. Zoek iets wat je ook echt opvalt in het land of de stad. Als je het gek vindt dat in een bepaald land iedereen op blote voeten loopt, is dat een prachtig uitgangspunt voor een serie.

Thema’s kunnen van alles zijn bijvoorbeeld straatverkopers. Ga je personen fotograferen, laat dan altijd weten dat je ze fotografeert en laat het resultaat zien. Dit voorkomt vaak een hoop misverstand. foto: Jumpersfest

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief. Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief


De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Insteekfilters voor EOS R – Breakthrough

Waarom je als fotograaf nooit je RAW-bestanden moet verkopen