in

Retoucheren in Lightroom Mobile: bijpunten op tablet of telefoon6 januari 2021, 17:14

Dankzij Lightroom Mobile kun je ook op je tablet of smartphone foto’s bewerken. Keurig gesynchroniseerd met je laptop of desktop, van de eerste aanzet tot en met de finishing touch. Hier laten we zien hoe je vlekjes en andere ongerechtigheden wegwerkt.

Voor

Na

Interface aanpassen

Alle gereedschappen die je in de desktopversie van Lightroom hebt, staan in principe ook in Lightroom Mobile ter beschikking. Maar omdat je op je telefoon en tablet met je vinger werkt in plaats van met een cursor en een muis, is de interface wel wat anders. Het gebruik van vingers vraagt soms om een andere indeling. Linkshandige mensen zullen de schuifjes liever aan de linkerkant van het scherm hebben; anders dekken ze met hun hand de foto af als ze een schuifje bedienen. Bij Lightroom Mobile voor de iPad is dat mogelijk. Tik op de drie puntjes rechtsboven, dan op Instellingen (Settings) en daarna op Bewegingssneltoetsen (Gesture Shortcuts). Helemaal onderaan vind je een schuifje voor linkshandige bewerking.

Retoucheren

Retoucheren gaat met de mobiele versie net zoals bij de desktopversie. Maar omdat je geen cursor hebt, zie je even een rode punt in het beeld verschijnen als je de penseelopties instelt, en als je gaat schilderen. Ook een enkele ‘klik’ (een tik of ’tap’ in dit geval) werkt net zoals bij de desktopversie. Met twee vingers die je uit elkaar beweegt, kun je inzoomen om beter te zien wat je doet. Met twee vingers schuiven verschuift de foto naar het goede punt. Als je de automatische keuze van de bron niet goed vindt, kun je ook hier dat punt handmatig verschuiven. Als je op het geretoucheerde stukje tikt en je vinger er wat langer op houdt, krijg je een dialoogvenster waarmee je het ook kunt verwijderen. Met dubbeltikken kun je meteen verwijderen, zonder tussenkomst van een dialoogvenster.

Retoucheren gaat in de mobiele versie in principe hetzelfde als in de desktopversie. In dit voorbeeld hebben we de interface aangepast voor linkshandig gebruik van de iPad.

Klonen

Zoals we ook bij de desktopversie hebben gezien, gaat Retoucheren soms niet goed. Soms blijft er een verkeerd gekleurde ‘veeg’ over, omdat het retoucheerpenseel te sterk probeert om het nieuwe materiaal en de oude ondergrond te mixen. Dan moet je overschakelen naar Klonen. Je hoeft niet het retoucheerwerk ongedaan te maken en daarna opnieuw te doen met Klonen als instelling. Je kunt in hetzelfde dialoogvenster waarmee je het geretoucheerde stukje zou verwijderen meteen overschakelen naar Klonen. Wat overigens ook kan, is gewoon in het paneel zelf overschakelen, dus eigenlijk is dit een beetje dubbelop. Je moet vaak daarna nog wel wat nauwkeuriger schuiven om een goede overeenkomst tussen bron en bestemming te krijgen, maar dat is altijd zo bij klonen.

Als Retoucheren niet goed werkt omdat er een gekleurde ‘veeg’ overblijft, kun je het ingeschilderde deel direct omzetten naar Klonen. Je hoeft het dus niet te verwijderen en dan opnieuw te schilderen.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Huisdieren fotograferen: dit zijn de don’ts

Selectieve bewerkingen in Lightroom Mobile: maatwerk onder vingerbereik