Retoucheren versus klonen
Zojuist hebben we gezien hoe je met het Kloonstempel heel gemakkelijk een ongewenst mededelingenbord op een muur weghaalde. Het enige probleem met dit gereedschap is dat je bronmateriaal moet zien te vinden dat qua kleur en helderheid nauwkeurig aansluit op de bestemming. Als er een kleur- of helderheidsverschil is, blijf je zien dat er ‘gefotoshopt’ is. Daarom heeft Adobe een tweede gereedschap gemaakt, waarbij dat probleem automatisch wordt opgelost. Dit gereedschap heet het Retoucheerpenseel. Het Retoucheerpenseel werkt in principe precies hetzelfde als het Kloonstempel, maar Photoshop probeert ditmaal automatisch de kleur en de helderheid van het geplakte materiaal aan te passen aan de omgeving. Daardoor kun je hiermee echt ‘naadloos’ werken, al zijn er ook beperkingen en is het Kloonstempel dus niet overbodig geworden.
Retoucheerpenseel
Bij het Retoucheerpenseel moet je ook weer eerst met Alt-klik aangeven waar het monsterpunt is, en schilder je vervolgens over de plek die je wilt veranderen. Je kunt ook nu weer kiezen of je Uitgelijnd wilt aanzetten om de afstand tussen het monsterpunt en het punt waar je schildert constant te houden. Het verschil is wat er gebeurt tijdens het schilderen. Je zult zien dat Photoshop nu niet gewoon pixels kopieert en plakt, maar die meteen ook qua kleur en helderheid aanpast aan de omgeving. Dit werkt zó extreem goed dat je als stunt zelfs een gezicht kunt retoucheren met bronmateriaal van een blauwe paraplu! De structuur van de paraplu lijkt net op huidstructuur en is dus goed bruikbaar, en de blauwe kleur wordt automatisch veranderd naar de juiste huidskleur. Bedenk wel dat Photoshop constant die vergelijking maakt. Daarom werkt dit penseel vaak niet goed bij grote vlakken of als er aangrenzende pixels zijn van een hele andere kleur of helderheid. Dan zie je een vreemde vlekkerigheid ontstaan, alsof iemand met zijn vingers door natte verf is gegaan. Hiervoor is dus nog steeds het Kloonstempel het beste gereedschap.
Snel retoucheerpenseel
Er is nóg een variant op het Retoucheerpenseel, die het Snel retoucheerpenseel heet. Bij dit penseel hoef je niet meer met Alt-klik eerst een monsterpunt aan te wijzen. Het Snel retoucheerpenseel bepaalt gewoon helemaal zelf waar de nieuwe pixels vandaan gehaald moeten worden. Omdat dit per pixel bepaald wordt, is helemaal geen sprake van een monsterpunt. De pixels komen overal vandaan uit de omgeving, waardoor je ook minder risico hebt op een ‘herhalingspatroon’ (patronen die kunnen ontstaan doordat je kopieert en plakt en zo stukjes foto dupliceert). Het Snel retoucheerpenseel is daarmee het gemakkelijkste van de drie, maar ook hier gaat het niet altijd goed, vooral niet bij randjes. De beste werkwijze voor retoucheren is daarom als volgt. Kijk eerst of het met het Snel retoucheerpenseel kan. Lukt dat niet, kijk dan of het met het Retoucheerpenseel beter gaat. Werkt dat evenmin, dan kies je het Kloonstempel.
Video
Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.